25 Temmuz 2015 Cumartesi

Yıllık Pazarlama Planı

Yılın son çeyreği yaklaşıyor. Büyük şirketler zaten bu konuda çalışmak için tatil döneminin bitmesini bekliyor. Orta ölçekli şirketler ise, genelde planlamadan habersizce yaşamlarını sürdürüyor. Bazıları “Bu belirsizlikte plan yapılmaz” yalanına kendilerini kaptırmış gidiyorlar.

Plan yapmayınca, hep “Acele” veya “Dün yapılmalıydı” denilir.

Churchill’in “İyi işler planlanarak yapılır. Diğerleri oluverir” cümlesini sıkça hatırlatırım. Özellikle, plansızlık nedeniyle sürekli karar değiştirenlerin “Ensek şirketiz” cümlesini duyunca…

😉

Yıllık pazarlama planını, 10 küsür sene önceye ait bir çalışmanın bir parçası üzerinden anlatayım.

Pazarlama-plani

Önce önümüzdeki senenin her önemli tarihi belirlenir. Sadece Bayramlar ve özel günler değil. Pazarlama amaçlı kullanılabilecek her tarih… Ayrıntısı şurada

  • Bir şirkette Temmuz başında, pazarlama ekibinden hiç kimse Kurban Bayramı’nın tarihini tam olarak söyleyemedi. Herkes sonra cep telefonuna baktı. Üstelik, aralarında “O marka telefonlarda tarihler yanlış yüklenmiş” tartışması yaptılar.  Bana sorarsanız, Eylül sonunda yapacağınız – ister kampanya, ister ses getirici bir iletişim – için Temmuz başında kolları sıvamış olmalıydınız.

Arkasından sizin için önemli dönemler belirlenir. (Bankacılıkta vergiler veya zorunlu ödemeler; perakendecilikte sevgililer günü, anneler günü, sömestre tatilleri; konut sektöründe okulların açılması; vb…)

Kendi amaçlarınız doğrultusunda yapılacaklar saptanır (Ucuz kanallara yönlendirme veya yeni mağazanızı / internet sitenizi duyurma veya sadakat programınızın lansmanı, vb…)

Sonra her bir tarihte yapılacak etkinliğin (lansmanın veya kampanyanın veya iletişimin veya paketin veya toplantının veya teklifin veya…) çizgi üstü (ATL) ve çizgi altı (BTL) iletişimi tartışılır. Uygun bulunanların maliyetleri kabaca hesaplanır.

  • Kabaca hesaplanır deyince “kafadan atılır” demiyorum. Kaç kişiye ulaşılacak, ne gibi bir iletişim yapılacak, hangi kanallar kullanılacak… gibi soruların yanıtı aranır. Bulunan her aşama kuruşlandırılır.

En azından yukarıdaki ayrıntıda bir plan hazırlanır.

  • Aradan 10+ yıl geçse de, bankanın özelliklerini gösteren bazı kısımlarını kırptım.

🙂

İyi bir plan hazırlarsanız, pazarlama bütçesini de saptamış olursunuz.

  • Dikkat: Bütçe bir amaç değil araçtır. Siz araçlar ile amaçları karıştırmayın. Eğer gerçekten yeni oluşmuş fırsatlar varsaBütçede yokdiye geri çevirmeyin.

Ajanslarınızla konuşurken “çok acil” veya “asap” veya “dün bitmiş olmalıydı” diyorsanız, hepsi demeye dilim varmıyor ama muhtemelen suçun çoğu sizdedir.

😛

Sene başında pazarlama planını hazırlayınca işiniz bitti mi? Hayır. Şimdi sıra, planda yer alan ve sadece bir satır gibi görünen her bir etkinliğin planlanmasında… Asız “zurnanın zırt dediği yer” orası.

Onu da başka yazıda konu ederiz.

🙂

Meraklısına: Planlama konulu yazılarımın listesi şurada

.

Etiketler: , , , , ,

Kategori: İş hayatı

“Yıllık Pazarlama Planı” yazısına şu ana kadar 3 yorum yapılmış:

  1. Planlamaya ilişkin tüm yazıların linkleri

  2. Yıllık pazarlama planında belirtilen her etkinlik için yapılması gereken plan bu linkte

  3. “Yıllık pazarlama planı nasıl hazırlanmaz” derseniz… Bu yazıda…

Yorum Yazın