13 Aralık 2018 Perşembe

2019 Tahminlerim

İçerik Bulutu, benim de aralarında olduğum kişilerden “Dijital Pazarlamada 2019’da ne olacak?” tahminleri isteyince, içsel bir tartışma yaşadım.

Yıl sonu yaklaşıyor. Hemen her kurum ve kişi (falcı, astrolog ve fütürist olmayanlar bile) önümüzdeki sene ne olacağını söylemeye başladılar. “Ben de bu fırsatı kullanayım, eksik kalmayayım” dedim.

“Eksik kalmayayım” dedim ama… yıldızların ve gezegenlerin konumundan hiç anlamıyorum, kahve veya bakla falı konusunda zerre kadar fikrim yok. Üstelik dijital pazarlama ve dijitalleşme konularını okudukça bireylerin kurumlar (özellikle de veri işleyen teknoloji şirketleri) önünde zayıfladığını ve güç kaybettiğini düşünerek karamsarlaşıyorum.

Taa 2011’lerde “Gelecekte bizi yönetenleri Facebook, Google, Amazon seçecek. Bizim için en iyisinin onlar olduğuna inanacağız. Kendi seçimimiz sanarak” diye ahkam kesmiştim. Yani, Cambridge Analytica’nın 2016 ABD Cumhurbaşkanı seçiminde yaptıklarını epey zaman önce görmüştüm.

IAB (Interactive Advertising Bureau) “2017 Pazarlama’da Veri Yılı olacakdediğindeYahu ben onu 16 yıldan beri söylüyor, 10 yıldan beri yazıyorum” da dedim.

Bu örneklerden, geçmişteki bazı önermelerimin sonradan doğru çıkmasından cesaret alarak İçerik Bulutu’nun teklifine EVET dedim, kehanetlerde bulundum.

Dijital Pazarlama’da 2019’da Türkiye’de neler olacak?

  • Çoğunluk sadece SEO‘yu veya anlamını bilmeden kullandığı growth hacking‘i dijital pazarlama sanacak. Bunlardan biri hakkında eğitim alınırsa uzman olunacak; ikisi hakkında “bir şeyler okumuş” ise, Linkedin’de “kıdemli dijital pazarlama uzmanı” veya “son reklam bükücü” diye yazacak.
  • Dijital Pazarlama Uzmanı eğitim programları, çeşitli isimler altında devam edecek. İçinde hiç veri analizi, veri anlamlandırma, kişiselleştirme, etkileşim, geri bildirim, yaşam boyu değer eğrisi… gibi kavramların geçmediği programlar gırla gidecek. Biraz sohbet ettiğimizde, “bize böyle anlatmadılar” diyecekler.
  • Dijitalleşme, Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm’ün farklı kavramlar olduğu çoğunlukla anlaşılmayacak ama her üçü de cümle içinde daha sık kullanılacak. Dijital pazarlama sunumları da bu kavramlara bağlanacak
  • Chief Digital Transformation Officier CDTO veya Chief Digital Officier CDO unvanlı kişilerin sayısı artacak. Kurumlar e-ticaret sitesini CDO’ya bağlayacaklar. Mağazalar ve dijital ortamlar ayrı tellerden çalmaya devam edecek ama kurumlar “Artık omni-channel bir şirket olduk” diye demeçler verecekler.
  • Son zamanlarda yurt dışında yazılan pazarlama makalelerinde “müşteri deneyimi” sıkça geçiyor. Buralardaki dijital pazarlamacılar eksik kalabilir mi? Elbette HAYIR. Müşteri deneyimi de haklı payını alacak. Dün nöromarketing, nesil farkları ve itibar yönetimi  konuşanların bir kısmı artık müşteri deneyimi anlatacaklar.
  • Onsekizbinyediyüzaltmışsekizinci e-ticaret sitesi açmayı “girişimci olmak” sananlar var olmaya devam edecek. Hiç ticaret bilmeden, hiç stok taşımadan, hiç üretim yapmadan, hiç risk üstlenmeden… sadece akıllı ilişkiler kurarak girişimci olunabileceğini söyleyenler de olacak, onlara inananlar da…
  • İletişim ajansı dediğin, iki yılda bir değiştireceğin tedarikçidir. Stratejik ortak gibi süslü kavramlara kanmayın diyen Pazarlama Müdürleri ve – maalesef – onları haklı çıkarmak için çaba sarfeden dijital ajanslar var olmaya devam edecek.
  • Dünya dijital ajans ağları sıralamasında reklam kökenli olanların ilk sıralarda yer bulmakta zorlandığını, danışmanlık ve teknoloji kökenli dijital ajans ağlarının ilk sıraları ele geçirdiğini, dijital pazarlamacı olduğunu iddia edenlerin çoğunluğu bilmeyecek.
  • Veri arttıkça müşteri deneyimini iyi anlamanın ve yaratıcılığın değerinin artacağını anlatmak daha da zorlaşacak.
  • Müşteri ilişkilerinde yapay zeka kullanımı sıkça konuşulmaya devam edecek. Artık başarı öykülerini kurumların birbirlerine hava atmak için değil, gerçekten müşterilerin hayatını kolaylaştırmak ve sürtünmesiz müşteri deneyimi tasarlamak için kullanacakları – neyse ki – birkaç örnek olacak. Bu örnekleri her sunumda dinlemekten bıkacağız.

2019 için tahminlerim bunlar.

Biliyorum, çok hoş şeyler öngörmüyorum. Biraz karamsar olduğumu kabul ediyorum. Veriyi kontrol edenlerin neler yapabileceklerini bilince… iyimser olamıyorum.

😉

Değerli birçok uzmanın 2019 tahminleri için, İçerik Bulutu’nun derlemesine bakın.

Müşteri Deneyimi tahminleri için IOX Digital ev sahipliğinde Pisano’nun çalışmasına bakın.

.

Etiketler: , , , , ,

Kategori: CEM, pazarlama

“2019 Tahminlerim” yazısına şu ana kadar 5 yorum yapılmış:

  1. Onur Tuhta Digital Marketing Specialist

    Hocam, 5 yıl önce de ben bu adamı (haddim olmayarak, bir heyecanla) gelecek yıl tahmini için kullanmıştım. Böyle böyle meşhur olacak bu 🙂
    http://www.tekdozdijital.com/dijital-saglikta-2013-tahminleri.html
    Ayrıca yazınızı içerikbulutu blogundan da okumuştum. Çok keyifliydi, Kaleminize sağlık.
    .
    Ozlem Katircioglu Head of Marketing

    Her öngörüsünün gerçekleştiğine kişisel olarak şahit olma şansım olan canım hocam Ugur Ozmen‘in 2019 öngörülerini mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
    .
    Burak Baltacı

    Gerçekten bir şeyler yapanların azınlıkta ve geri planda; hiçbir şey yapmayıp, çok şey yapmış gibi görünenlerin ön planda olacağı bir yıl (tıpkı bu yıl ve öncesinde olduğu gibi) diyebilir miyiz?
    .

    Işıl Yılmaz Sümer, MBA Senior Digital Marketing Manager

    🙂 hocam bayıldım. Özellikşe şu kısma; “Mağazalar ve dijital ortamlar ayrı tellerden çalmaya devam edecek ama kurumlar “Artık omni-channel bir şirket olduk” diye demeçler verecekler.
    .
    Emrah Bostanci Information Technology Project Manager at Intertech Information Technology and Marketing Inc.

    Elinize sağlık #ugurabi,
    Hocam. Güzel, dokunaklı ve isteyene fırsat dolu bir işlenmiş veri kaynağı olmuş
    .

    Murat DURAK Digital Transformation Strategist, Demand Generation Consultant

    Mutlaka okunmalı
    .
    Murat Taylan Kaymakcı NBT (Next Big Thing) şirketinde Marketing Director

    Şu kısmı çok beğendim: Dünya dijital ajans ağları sıralamasında reklam kökenli olanların ilk sıralarda yer bulmakta zorlandığını, danışmanlık ve teknoloji kökenli dijital ajans ağlarının ilk sıraları ele geçirdiğini, dijital pazarlamacı olduğunu iddia edenlerin çoğunluğu bilmeyecek.
    .
    Zafer BABUR CXO, Digital Transformation Architect, Litigation Expert

    Sevgli Ozmen
    Ciddi calisan gelecek bilimci (futurist) ne yildizlara ne de fala bakar.
    Bugune kadar takdir ettigim tek futurist Jules Verne o yillardan 2000 leri tahmin etmis.

  2. Ozan Asutay ‏ @ozan_asutay

    @icerikbulutu’nda demişler ki “@ugurabi bloguyla aslında yıllardır bizlere ‘bedava eğitim’ veriyor.” Çok az şeye bu kadar katılabilirdim.
    teşekkür ederiz hocam, sizden hiç ders almamış olmamıza rağmen sizden çok ders alıyoruz.
    .
    dangerBoy ♪~ ᕕ(ᐛ)ᕗ ‏ @leventd

    oh, maraton başlasın. bugün öğlene kadarki tüm görüşmelerim iptal.
    .
    Umut PEKEL ‏ @umutpekel

    Uğur bey iyidir. Okuyan dinleyen çok şey öğrenir.

  3. Sercan Yılmaz

    Tek nefeste okudum hocam, kaleminize sağlık

    Çoğunluk sadece SEO‘yu veya anlamını bilmeden kullandığı growth hacking‘i dijital pazarlama sanacak. Bunlardan biri hakkında eğitim alınırsa uzman olunacak; ikisi hakkında “bir şeyler okumuş” ise, Linkedin’de “kıdemli dijital pazarlama uzmanı” veya “son reklam bükücü” diye yazacak.

    Bu dediginiz olmaya başladı, hızla içini boşaltıyoruz kavramların.
    .
    Seda Genc

    Hocam Turkiye’de kendini futurist zanneden futuristlerimizden cok daha futuristsiniz, o kesin 🙂 AR/VR anlatan herkes kendini futurist saniyor. Icgoru de ongoru de yok hicbirinde.
    .
    Tanjan Ozbilgi

    Alemsiniz. Foto harika olmuş
    .
    Mehmet Kazgan

    Sevgili dostum, emekli olmanın en iyi tarafı bunları boş vermek lüksüne sahip olmak.
    Ya da bunları okuyup, izleyip, uygulama sorumluluğu olmamak.
    Selamlar, sevgiler.
    .
    Gulgun Akdag

    Hocam akliniza, kaleminize saglik 🙂
    .

  4. İnsanlar icadlarını yaparken, önce ihtiyaçlarını analiz etmeye çalıştılar ,sonra kendilerine ve hayvanlara bakıp canlıları anlamaya çalışırken tasarımlarını iyileştirdiler, sonra baktılar bunların hafızalarına zaman ilaç olmuyor bu nimetten yararlanalım dediler, hafızalar gb lar tb lar blutlar olusturdular. Simdi ise artik bu emeklerimizin karsiligini almak adina BIZI ANLASINLAR ARTIK noktasina geldiler. Dijital Dunyanin bizi anlamaya calismasi ile ugrasan global dunya yeni yilda calismalarini surdurme devam ederken guzel Turkiyemin de Dunyayi anlamaya gayret edecegi yeni bir yil diliyorum. Yigit Deniz

  5. Ömer Durmaz

    Güzel bir yazı olmuş, en çok şunu beğendim: “İletişim ajansı dediğin, iki yılda bir değiştireceğin tedarikçidir. Stratejik ortak gibi süslü kavramlara kanmayın” diyen Pazarlama Müdürleri ve – maalesef – onları haklı çıkarmak için çaba sarfeden dijital ajanslar var olmaya devam edecek.”
    .

Yorum Yazın