28 Aralık 2015 Pazartesi

Araştırma Yöntemleri

Bazen genç arkadaşlar, master veya doktora testleri için hazırladıkları araştırmaların (anketlerin) linklerini gönderiyor ve zaman ayırmamı, hatta çevreme de tanıtmamı rica ediyorlar.

Açıkçası, ancak anketin güzel hazırlanmış olduğunu düşünürsem sosyal mecralarda tanıtıyorum. Maalesef anketlerin çoğunu dolduramıyorum bile… Neler var?

Şöyle bir soru:

XYZ sizce

  • Zararlıdır
  • Yararlıdır

Bu ikisi dışında bir seçenek yok. Anketi doldurmayı bırakıyorum.

Bu arkadaşın araştırma yöntemleri dersi almadığını, (ders almayı geçelim) anket hazırlama konusunda hiç bir şey okumadığını düşünüyorum.

Veya (daha kötüsü) aslında bir araştırma yapmıyor, istediği bir tezi desteklemek için yönlendirici ve kısıtlayıcı sorular soruyor.

anket-1

Hangi futbol takımını tutuyorsunuz? diye sorduğunuzda, isterseniz birinci, ikinci, üçüncü lig takımlarını, mahalli küme takımlarını, hatta okul takımlarını bile yazsanız, “Hiçbir futbol takımını tutmuyorum” ve “Bunlardan başka bir takımı tutuyorum” seçeneklerini koymadığınız sürece eksik kalır.

  • Bizim öğrenciliğimiz döneminde araştırma yöntemleri dersi alsaydı, sınıfta kalırdı.

Bu gibi anket soruları bir bütünü tamamlayan ama birbirlerini tümden dışlayan (üstüste çakışmayan) seçeneklerle oluşturulur.

Gözünüzün önüne bir yap-boz (puzzle) getirin. Hem tüm resmi kapsayacak, hem de parçalar birbirinin üstüne gelmeyecek. Ne boşluk kalacak, ne çakışma olacak… Seçenekler de aynen öyle olmalı.

😉

Bana gönderdiğiniz anketi doldurmuyorsam, çevreme de anketinizi tanıtmıyorsam nedeni budur.

🙂

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: pazarlama

“Araştırma Yöntemleri” yazısına şu ana kadar bir yorum yapılmış:

  1. Aklima yillar oncesinden Emret Bakanim dizisinden bir sahne geldi:

    https://www.youtube.com/watch?v=G0ZZJXw4MTA

Yorum Yazın