1 Kasım 2010 Pazartesi

Babasının çiftliği

Hizmet sektöründe 30 yıldan fazla süreden beri çalışınca bazı konular beynime yerleşmiştir. Gittiğim derneklerde, kulüplerde, otellerde ve lokantalarda hizmete yönelik birçok unsuru değerlendiririm. Aslında istemeden olur bu.

Patronun, Genel Müdürün, mekan sahibinin, ahçıların, garsonların tavrını tek bir kriter altında inceleyemem. Her biri için niyet, beceri ve bilgiyi ayrı değerlendirmeyi severim. Özellikle Anadolu’nun bağrındaki küçük işletmelerde bu 3 unsuru birbirinden ayırarak bakmak gerektiğini düşünürüm.

Örneğin, daha önce bahsettiğim Adrasan’daki otel sahibi kendince iyi niyetliydi. Ama yol-yordam bilmiyordu.

😀

Dalaman havaalanında küçük aile işletmesi var. FoodStock Cafe. Bir anne işletiyor. Siz biri 8 – 9, diğeri 12 – 13 yaşlardaki iki küçük kızın, müşterilerin oradan memnun ayrılması için çabasını görün.

Sabahın erken veya akşamın geç saatlerinde de gittim. Anne de kızlar da orada yoktu. Annenin (patronun)  genel havası diğer çalışanlara da yansımıştı. Oradan keyifle ayrıldım her seferinde.

😀

Otel veya lokanta sahibinin davranışlarının en çok kendi çocuklarında yansıdığını orada farkettim.  Evin delikanlı oğlu çalışanlara “burası benim babamın çiftliği” gibi davranıyorsa, müşterilere de öyle davranıyor.

Armut dibine düşüyor.

😉

Etiketler: , , , ,

Kategori: pazarlama

“Babasının çiftliği” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Küçükken babamın yanında çalışırken kaytardığımda babam hep şöyle çıkışırdı: Oğlum burası babanın çiftliği değil, burası bir müessese. Şimdi anladım ne demek istediğini. 😀

  2. ilyas Boydak :
    1 Kasım 2010
    9:25 am

    Kayseri ticaret olarak meshur bir kent, isin asli basari da yukardaki konuyla alakali.
    Cocuklar kucuk yaslardan itibaren haftasonu, yaz tatili gibi bos zamanlarda babalarinin yaninda musterileri tanima (risk yonetimi ve crm), mal satma (pazarlama), ortaligin tozunu alma (duzen), cay soyleme (musteri memnuniyeti) gibi konularda egitilmis oluyor bir anlamda.
    Bu bilgi egitimle taclandirilirsa o zaman sonuc hos oluyor, Ugur Bey’in Adrasan’daki otel durumu da ortadan kalkmis oluyor 🙂

  3. Küçük yaşta ailesinin işletmesinde çalışmaya başlayan çocuklara farklı bakarım. Eğer ailelerinden doğru davranmasını öğrenmişlerse başarılı girişimci olurlar.

Yorum Yazın