5 Nisan 2013 Cuma

Bilgileriniz pazarda…

Kredi Kayıt Bürosu’ndan şöyle bir mesaj aldım.

KKB-1

 Gerçek boyutunda okumak için üzerine tıklayınız.

Kredi kullanım geçmişim tertemiz. Bir sıkıntım yok. Yine de mesajı okuyunca ürktüm.

1 – Kredi Kayıt Bürosu, benim kredi bilgilerimi bana sormadan, banka dışı kişi ve kurumların kullanımına sunuyor.

2 – Benden sadece kendi sicil bilgilerimi yine bana raporlamak için izin istiyor. Ama başkasına vermek için izin istemiyor. Garip değil mi?

3 – Bu mesaj bir e-posta pazarlama şirketinden geliyor. Benim e-posta adresimi neden bir başka şirketle paylaşıyorsun? Kredili ürün kullandığım bilgisini paylaştığına göre, nerede kaldı “Bankalar Yasası”nın gizlilik maddeleri?

4 – Bu mesajın altındaki Facebook, Linkedin, Twitter’da paylaş butonu nedir? Anlayabilen var mı? Neyi paylaşmamızı bekliyorsunuz?

🙁

Bu mesaj kredi kartı veya ev, araba, ihtiyaç kredisi kullanan kullanan herkesi ilgilendiriyor.

Dehşete kapılmadınız mı??

??

 

Etiketler: , , , , , , , ,

Kategori: interaktivite, pazarlama

“Bilgileriniz pazarda…” yazısına şu ana kadar 6 yorum yapılmış:

  1. Hocam asıl şunu dinleyin,
    Telefon çaldı baktım standart bir İstanbul numarası, açmadım. İşler yoğun kafamı kaşıyamıyorum. Sonra dönerim dedim.
    Birazdan tekrar aradı. Israrı merak ettirdi açtım. Ve otomatik kayıt başladı dönmeye. Kelimeler birebir aynısı olmasa da şöyle diyor: Merhaba sayın Turkcell Superonline abonesi. Sizi bilgilerinizi başkalarıyla paylaşabilmek için arıyoruz. Lütfen kabul ediyorsanız 2’ye basınız. “-Bekliyorum başka seçenek var mı diye- Herhangi bir tuşa basılmadı. -tekrardan aynı soruyu sorup 2’ye basmamı bekliyor. Kapattım telefonu. Şimdilik tekrar aramadı.

  2. Merhabalar Uğur Hocam,

    Eksik bilgilendirme yapılmış anladığım üzere. Bildiğim kadarıyla KKB sizin muvafakatınız olmadan hiçbir ticari bilginizi üçüncü partilerle paylaşmıyor. Hatta siz yanlışlıkla bir yerde birisine sorgu için gerekli TC kimlik no / vergi kimlik no gibi bilgileri verseniz bile sorgu esnasında size onay SMS’i geliyor. Böylece onayınız dışında kimse kredi sicilinize ulaşamıyor. Zaten bu konudaki gevşeklikten kaynaklanan (özellikle bankaların hataları) sorunlara yönelik ürünleri de “identity theft” adı altında gelişmiş pazarlarda bazı kurumlar sunuyorlar. Benim anladığım henüz buna ortam yaratacak bir tehlike yok. Ancak KKB nin de dediği üzere “ileride” olabilir =)

    Öte yandan siz ya da başkası zaten o bilgilere ulaşmaya çalıştığı zaman sorgu başına ücret istiyor. Mailde bahsedilmemiş ama cüzi bir karşılığı var bunun.

    Ayrıca KKB’nin birkaç yerde reklamları çıkmaya başladı. Görülen o ki bir zamanlar BKM’nın banka kartı kullanımını teşviği gibi KKB de farklı pazarlama kanallarına para yatırarak kredi sicili kullanımını teşvik etmek istiyor. Gel gelelim bütçe ayırdıkları ajans konunun hassasiyetine pek itina göstermemiş =) Ajansın çalışma prensiplerini bilemeyiz tabii ama kağıt üzerinde gizlilik sözleşmesi olsa gerek diye düşünüyorum.

    Sevgiler

  3. Hazır konusu açılmışken ben de başıma yeni gelen bir olayı paylaşayım. Benim hikayemin baş rolünde de Turkcell var.

    Neden sonra Turkcell’den sürekli “Sizlere daha iyi hizmet verebilmek bla bla bla için verilerinizi işlememiz gerekiyor. Hadi bize verilerinizi işleme izni verin. Bunu da şu şekilde yapın.” tarzında mesajlar gelmeye başladı. Her zamanki gibi ben böyle mesajlarla ilgilenmiyorum diyip iptal edemediğimizden sadece göz ardı ediyordum.

    2 aydır yurtdışındayım. Turkcell hattımı da buraya gelmeden önce kontörlü hatta çevirip para falan yüklemeden yanıma aldım. Bankacılık vb. bir kaç işlem için telefona şifre geliyor, onun için arada bir açıyorum o kadar. 1 haftanın üzerine telefonu bugün açtım. Kısa aralıklarla iki mesaj gelmiş.

    Birincisi şu şekilde:
    “Kampanyanız başlamıştır. 1 hafta Turkcell’lilerle mesajlaşabileceğiniz 2500 SMS hattınıza yüklenmiştir. Onay iptali için İPTAL KABUL yazıp 2222’ye gönderebilirsiniz. Ancak size özel teklif sunulabilmesi fırsatını kaybedersiniz. Detaylar turkcellkomtr.”

    Ve hemen ardından gelen mesaj çok daha dramatikti:
    “Talebiniz üzerine veri işleme izniniz hatlarınız -dikkatinizi çekerim hattınız değil, hatlarınız- için alınmıştır. Kampanyanız başladığında size tekrar bilgi vereceğiz. Turkcell.”

    ~

    Sanırım bir kendileri akıllı. Eskiden bu tür “bedava” bir şey verecekleri zaman “Bakın şöyle bir durum var istersen hah işte böyle yap.” diye mesaj atarlardı. Şimdi onlar da bulmuş yolunu, emrivakiye dönmüşler. Biz sizi kampanyaya dahil ettik, hani istemiyorsan şu şekilde çık.

    Ki ben göremediğimden zaten çıkamadım. Ehh, sen misin çıkamadın, demek ki kabul ettin o zaman biz verilerini alıyoruz abicim demişler.

    Tebrik ediyorum valla.

  4. Merhaba Engin,

    Bana gelen mesajı görmüşsündür. “Sizin hakkınızdaki bilgi, onayınız olmadan banka dışı kurumlarla paylaşılmayacak” diye belirtmiyor. Sanki özellikle böyle bir vurgulamadan kaçınılmış. Tıpkı GSM operatörlerinin yaptığı gibi, kandırmaca ile onay istermişcesine yazılmış.

    KKB kurulma aşamalarında oralardaydım. Bilgi karşılığı para (sorgu başına ücret) aldıklarını biliyorum. Bu nedenle, “Parayı veren hakkımdaki kredi bilgisine sahip olacak mı?” diye soruyorum.

    😉

    KKB’nin ajans seçiminde gösterdiği itina konusunda aynı fikirdeyim. Önce pazarlama stratejilerini konuşsalar iyi ederlerdi.

  5. Murat Eray Korkmaz,

    Konu Turkcell olunca dikkatli yaklaşmak gerek. Bir hatayla EVET demişsen, geri almak için üzerine ciddi bedeller ödersin.

    http://www.uzaktancrmegitimi.com/4007/turkcellin-kotu-niyeti yazısı biraz uzun ama başımdan geçeni ayrıntılı anlattım. Kasıtlı yaptıklarını ve geri almamak için ne kadar çabaladıklarını orada okuyabilirsin.

    Yorumlardan birinde liste var. Turkcell’in diğer (iyi niyeti oldukça kuşkulu) yaklaşımlarını da görebilirsin.

    Eğer izin verirsen, bu yorumu oraya da kopyalamak isterim.

  6. Elbette ki hocam, dilediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz. Ne kadar çok insana ulaşırsa, eminim ki o kadar faydası olacaktır. En azından önceden önlem alır insanlar.

    Bahsettiğiniz “EVET” konusunda hemfikirim. Bu yüzden artık hiç bir şeye evet demediğim gibi açık kapı da bırakmamaya çalışıyorum. Özellikle bankadan arayıp da telefonu kapatmak üzereyken geçiştirilen konularda, tekliflerde özellikle “Ben böyle şeyle ilgilenmiyor, kesinlikle kabul etmiyorum.” tarzında net olarak da belirtiyor. O meşhur ses kayıtlarının bize bir fayda sağlayacağı da yok ama.

    Bu konuda da durum benzer. Türkiye’den ayrılmadan hemen önce hattımı kontörlüye çevirdim. 12 aylık bir paket taahhütüm olduğundan dolayı şu kadar liralık ek ödemeniz olacak dedi, kabul ettim. Kontörlü hatta geçtikten sonra, hat aktif olduğunda yurtdışındaydım. Ne bir istiyor musunuz vb. mesaj aldım ne de herhangi bir mesajlarına olumlu/olumsuz geri dönüş yaptım. Mesajların içeriğinde de göründüğü gibi, Turkcell kendisi çalıp kendisi oynamış tamamen.

Yorum Yazın