13 Şubat 2019 Çarşamba

Çin’de WeWork ve Starbucks Rekabeti

Paylaşımlı çalışma alanı konusunun dev kurumu WeWork, Starbucks‘ın modelini tersine çevirmiş.

🙂

WeWork Go adındaki program, dakika üzerinden masa kiralaması yapıyor. Starbucks’ın “Kahveni satın al ve bedavaya istediğin süre boyunca oturma alanı kullan” yerine “Dakika bazında oturma alanı kirala ve kahveni bedava al” uygulaması getirmiş.

Bu fikrin arkasında birçok ders var.

Çin’de, çalışılamayacak kadar kalabalık olan Starbucks’ların yerine daha iyi bir seçenek sunuyor.

Bir kahve parası öderim, saatlerce otururum” diyenleri Starbucks’a bırakıyor; “Çalışırken kahvemi içerim” diyen ve masa işgal etmeyi değil, çalışma ortamı bulmayı amaçlayanları kendine çekiyor.

  • Kendimi düşündüğümde, çoğunlukla “45 dakikam var. Şurada hem kahve içer, hem de çalışırım” dediğimi farkettim. Benim gibilerin işine gelebilecek bir uygulama…

Kapıdaki QR kodu okutunca, boş masa olup olmadığı ve hangi masanın ne zaman boşalacağını da öğreniyorsunuz. Hemen rezervasyon yapabilirsiniz.

😉

Starbucks’ın temel değer önermesinin müşteriler tarafından abartılı kullanımı, rakip için fırsat yaratmış. Teknoloji sayesinde farklı ihtiyacı olanları kendisine çekecek uygulamayı hayata geçirmiş.

Bu, basit teknolojiyle harmanlanmış  yeni yaklaşımları keyifle izliyorum.

😀

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: CEM, dijital dönüşüm, pazarlama

“Çin’de WeWork ve Starbucks Rekabeti” yazısına şu ana kadar 2 yorum yapılmış:

  1. .
    Tanjan Ozbilgi
    Starbucks bizde öğrencilerin de biraraya gelme birlikte ders çalışma yeri. Yani hem sosyalleşiyorlar hem de ders çalışıyorlar etüt mekanı gibi. Sanırım 2 saat şu derse çalışacağım diyen kişi evinde de çalışabilir zaten. Ofis alanı kiralama ile sosyal ortam paylaşma birbirinin rakibi değil gibi. Farklı ihtiyaçları doyuruyor sanırım.
    .
    Uğur Özmen
    Bazen iki toplantı arası 45 dakika veya bir saat zamanım oluyor. Hemen bir Starbucks’a geçip oturuyordum.
    Bu şekilde çalışan bir yer olsa, daha az kalabalık olacağı için tercih ederim.
    WeWork Go’nun modeli bana uygun. Bu durumda, Starbucks yerine WeWork’ü tercih edenlerin sayısı artarsa, (rekabet, aynı cüzdan payını hedefleyenler olduğu için) rakip olurlar.
    .
    Duygu Kök
    Kalbim kırıldı hocam beleşçi hissettim kendimi
    .
    Uğur Özmen
    Hepimiz bazen beleşçi, bazen fırsatçıyız.
    .
    İlker Serdar Cetinkaya
    Kadıköyde vardı WeWork sistemi 2 sene dayanabildi. Özlüyoruz valla Anti Cafe
    .
    Derya Akşahin
    Belesci lafi cuk oturmus.. benim tabirim de “boş adamlar”dı. Giydikleri spor ayakkabinin modeline kadar detay verilebilir. Universite ogrencilerini dışarıda bırakiyorum. Çünkü belirli bir butceleri var ve cocuklar gercekten odev yapiyor. Kadın versiyonuna da rastlamadigim icin hanimlari da disarida birakiyorum.
    Koca masayi, saatlerce, bir laptopla isgal edip, bağıda bağıra telefonla konusup, giren her insani ve 5 dk tatlisini yiyip kalkacak insani bile goz hapsine alan tiplerle dolu artik Starbucks. O laptoplari ile is hayatini kurtardiklari da yok bir sey urettikleri de yok. Farkindalar mi bilmiyorum, dışarıdan gayet bir baltaya sahip olamamis gibiler, ustelik etrafi rahatsiz edici goruntuleri var.
    Bu grup yuzunden, bu sekilde calismak zorunda olan/ tercih eden insanlar, imaj acisindan da bence bu kiralama yontemini cok sevmeye basladi. Isi bazen en fazla bir saat bile olsa kiralama yontemini tercih ediyor. En basta bence zaten prensip olarak kendini kötü konumlandirmak istemiyor.

  2. eşimle dışarda kahve içip kitap okumak istediğimizde ne yazık ki uygun mekan bulamıyoruz.
    Minoa cafe‘nin bizi uğrattığı hüsranı unutamam.
    Fil books da öyle.
    Bence çok keyifli bir uygulama. starbuck gürültüsünde kitap okumak zor. kitap okumayı çok seven bir millet olmasak da sevenlerin itibar edeceğini düşünüyorum.
    İzmir’de Teras cafe küçüklü büyüklü odalarıyla ders çalışanlara harika bir ortam sunuyor mesela. diğerleri de ortak alanda vaktini geçirebiliyor.

Yorum Yazın