Deneyim – Marka İlişkisi
14 Mayıs’ta Bahçeşehir Üniversitesi İnkübasyon Merkezi’nin düzenlediği TechMeetUp’da “Marka nedir?” diye sorulduğunda “Bildiğim kadarıyla 60 yıldan beri marka tanımı değişmedi. Marka deneyimdir” demiştim. Şu yazıda okuyacağınız örneklerin bir kısmını anlatmıştım.
Yakında marka deneyimi dışında “markalaştırılan deneyim” de gündemimize girecek. Otelde sıkıntı çekmesine rağmen oteli değil de acenteyi hatırlayan kişi, satın aldığı aletin markasını değil de internet sitesini söyleyen kişi deneyimini zaten markalamıştır.
Hani bir metroda yürüyen merdivenlerin kullanılıp basamakların kullanılmamasından ötürü basamakları piyano tuşları gibi seslendiren video var ya!.. Hemen herkes videoyu hatırlıyor ama bu işi yapanın hangi firma olduğunu çok kişi bilemiyor. Beyinde Volkswagen markası ile eşleşmeyen hoş bir deneyim olarak kalıyor.
Deneyim tasarlarken markayla eşleşmesine dikkat etmeli.
Etiketler: marka, marka algısı, müşteri deneyimi, ürün markası
Kategori: pazarlama
3 Haziran 2014
9:39 am
Değerli hocam çok haklısınız. Ne zamandır size başımdan geçen iki deneyimi yazacağım, fırsat bulamıyorum. Bu yazınız hatirlatıcı oldu. Belki CRM sınav sorusu yaparsınız… Saygılarımla,
3 Haziran 2014
9:42 am
Canan,
Yazınca bana haber vermeyi unutma. Dediğin gibi sınav sorusu olabilir belki.
3 Haziran 2014
11:13 am
Uğur bey, son derece haklısınız. Belirttiğiniz şekilde müşteri sadakati deneyimden, deneyimin başarısı da insanların zihninde markanız ile ne kadar eşleyebildiğinizden geçmektedir. Bunu eşleyebilmenin yolu da bana göre sadece duyusal deneyim ile değil, duygusal, bilişsel, fiziksel ve sosyal deneyim kombinasyonlarını yaşatmak ile mümkün olabilir. Saygılarımla Hocam…
3 Haziran 2014
5:16 pm
Hocam ilk olayı bu sayfada yer alan e-posta adresinize gönderdim.
3 Haziran 2014
10:19 pm
Yazıyı tekrarlayan bir blog
4 Haziran 2014
2:00 pm
Müşteri deneyiminin tasarlanması sırasında olayı kişiselden başlatıp genişletmek gerekebilir, özellikle içinde bulunduğumuz ülke için… Mesela Uğur Hocam Volkswagen’in reklamının marka ile eşleştirilmemesini belirtmiş ama o zaten “Alman malı”dır mesela…
İzninizle benim ayrıca bir sorum olacak; “Marka” veya “Markalaştırılan” deneyim tasarlanırken müşterinin eşik noktasını nasıl ve nerede tanımlamalıyız? (Eşik noktasından kastettiğim, yaşam boyu değerin sürdürülebilmesi için müşterinin karar kriterleri vb.)
6 Haziran 2014
4:41 pm
Önemli olanın deneyim olduğunu yıllardır yazıyorum ve söylüyorum. Yakında “markanın deneyimi”ni değil, markalaştırılmış deneyimi konuşacağız.