2 Eylül 2013 Pazartesi

Facebook uygulamaları

Facebook promosyonlarla ilgili kurallarını değiştirdi. Artık “uygulama” zorunluğu yok.

Haberi Cem Batu’nun @creatweety tweetlerinde (2 – 3 gün gecikmeyle) gördüm.

facebook-guideline-2

Tesadüf işte, gördüğüm sırada çözüm diye dayatılan uygulamaları tartışıyorduk [1] ve [2] .

Bu tweet’leri okuyunca “Bakalım bizim SMU’lar ne diyecek?” diye meraklandım. Eşe dosta haber saldım. “Gördüğünüz, okuduğunuz SMU tepkilerini bana gönderin” dedim. (SMU = Sosyal Medya Uzmanı)

Bir kısmı aşağıda…

facebook-guideline

 

Bir tane açıklama cümlesi hariç, tartışmanın hemen hepsi yukarıda. Gördüğüm kadarıyla baĞzı genç SMU’lar huzursuz.

Hemen Google’dan araştırdım ve yabancı pazarlama uzmanlarına baktım. Çoğunluğu bunun çok yararlı bir gelişme olduğunu, böylece küçük işletmelerin de Facebook’u kullanarak tanıtım yapma fırsatı bulacağını yazıyordu. (Bir örneği şurada)

😉

Kendi payıma…

  1. Aylardır kafamı kurcalayan çözüm / uygulama ikilemini daha önce tartışmaya açmadığıma üzüldüm. Sanki Facebook’un değişikliğini beklemişim gibi oldu;
  2. Facebook’un kural değişikliğinin beni haklı kıldığını gördüm. SevinMEdim.

Sahi n’olacak bu genç SMU’ların hali [a] , [b] , [c] .

😛

 

Etiketler: , , , , ,

Kategori: interaktivite, pazarlama

“Facebook uygulamaları” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Dizinin 4’üncü yazısı

    İlk üç tanesi
    http://ugurozmen.com/bilisim/mobil-uygulama
    http://ugurozmen.com/pazarlama/uygulama-cozum
    http://ugurozmen.com/pazarlama/facebook-uygulamalari

  2. SMU’lar.
    Siz de SMU’larla dalga geçen yazılarımı takıntı yaparak PİŞTİ olacağınıza mesleğinizin gereğini yapın. Bütünleşik pazarlama iletişimini öğrenin. Uygulama değil.

  3. Geçtiğimiz günlerde biz de küçük bir bahsini geçirmiştik twitterda.
    https://twitter.com/MonteCito/status/372645909861236736

    Ben atılan bu adımı oldukça olumlu görüyorum fakat bir de durumun “ama” kısmı var. Günümüzde markaların iletişim için kampanya yapmaktan başka şansı kalmamış gibi bir izlenim var maalesef, ki bu üzücü bir durum. Marka ile müşteri arasında bir dokunuş gerçekleştirilmiyor, sanki çiçeği koklayıp geçmiş edasıyla kampanyalar yapılıyor. Şurada ben ilk baktığımda 2500kişi vardı, şimdi 10.ooo kişi olmuş. ow.ly/okQlB Nasıl ölçüp nasıl değerlendirecekleri muallakta. Bu tür kampanyaların artması sadece kirlilik olacak diye düşünüyorum.

    Nispeten kücük markalar yüksek tasarım, uygulama hazırlama ve tab açma ücretlerini (!) karşılayacak bütçeyi çıkaramadığı için uzak kalıyordu bu tür çalışmalardan ama bu denge değişecek ve kücük büyük herkes daha az maliyetle çok basit kampanyalar hazırlayabilecek. Bununla da daha cesur küçük markaların daha çok reklama yöneleceğini düşünüyorum. Ajansların uygulama için aldıkları masrafları markalar artık reklam olarak Facebook’a yonlendirecek. Bu tabi Facebook açısından iyi bir gelişme. Fakat bunların gerçekten markaya bir katkısı olacak mı? Yapılan kampanyalar, küçük etkinlikler, beğen hediye kazan, paylaş şansın olsun demeler marka açısından olumlu bir getiri sağlayacak mı? Pek ümitli değilim.

  4. Önemli olanın deneyim olduğunu yıllardır yazıyorum ve söylüyorum. Yakında “markanın deneyimi”ni değil, markalaştırılmış deneyimi konuşacağız.

Yorum Yazın