4 Ocak 2016 Pazartesi

Gerekli Şart

ODTÜ’de okuduğumuz yıllarda İstatistik dersinde şöyle bir uygulama vardı:

Diyelim ki sınavda 4 soruyu güzelce çözdünüz. 5’inci soruda olasılığı 0 – 1 aralığı dışında (ya da daha anlaşılır yaparsak %0’dan az veya %100’den çok) buldunuz; veya korelasyonu eksi 1 ile artı 1 arasında bulmadınız… Sınavdan SIFIR alırdınız. Bu final sınavı ise, gelecek sene tekrar…

“Ama ben 4 soruyu doğru yapmıştım, sadece %20’si hatalı” cümlesini kimse kabul etmezdi.

Bir hesap hatası yaptığınızda (ki bu herkesin başına gelebilir) sonuç olması gereken sınırların dışında çıktıysa cevabı belirtmek yerine “Hesap hatası yaptım, sonucu yanlış buldum” diye yazmanız beklenirdi. Böylece, sadece o sorudan not almayabilirdiniz. Diğer soruların yanıtları sayılırdı.

Hasbelkader sınavı yapmak ve rakamları yazmak değil, temel kavramları anlamak gerektiğini  bilirdiniz.

Egitim-Einstein

Niye bunu anlattığımı söyleyeyim.

Bir eğitim dönemi bitiyor. Katılımcılarla vedalaşıyoruz. Gidip bir kahve içmeye oturuyoruz. Az önce derse katıldığı için kutladığın, teşekkür ettiğin biri geliyor. “Benim bir fikrim var” diye başlıyor. Anlatıyor.

Kendi sorusunun yanıtını 14 hafta boyunca işlediğimiz yöntemlerle sorgulasa, hayata geçirip geçirmeyeceğine zaten karar verecek.

“Biz anlatamadık” diyemeyeceğim. Bizim sadece sınıfta anlattığımız, sonra sınav yaptığımız bir ders değil. Bizzat işbaşı eğitim gibi [1] , [2] , [3] ders veriyoruz. Ezberleyip anlattığımız bir ders olmadığı ve her projeyi bizzat ele aldığımız için bizim çok daha yorulduğumuz bir şekilde emek veriyoruz.

Onları en iyi şekilde eğitmeye çabalıyoruz. Ezber olmasın temel kavramları öğrensinler diye çırpınıyoruz.

🙁

Bizim öğrencilik dönemimizin İstatistik sınavı gibi bir şey olsa… Temel kavramları anlamadığını gösteren kişiyi, sınavda veya ödevlerde ne yaptığından bağımsız olarak sınıfta bıraksak…

Yeterli şart iyi de, gerekli şart unutuluyor. Asıl amaç “öğrenmeyi öğrenmek” olmalıdır, sınıfı geçmek, MBA yapmak değil.

😉

Üstelik, öğrenip öğrenmediğinizi iş yerinizden gizleyemezsiniz. Bari eğitimin, öğretimin ve okulun değerini azaltmayın.

 

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: pazarlama, yaşamın içinden

“Gerekli Şart” yazısına şu ana kadar bir yorum yapılmış:

  1. Son dönemlerde peyda olan öğretmeni kötüleyip kendi tembelliğini örtme üzerine kısa bir özet.

Yorum Yazın