Kamu Spotu ve İletişim
Eğer TV seyrediyorsam, reklamları hemen zaplamam. İzlerim. Zaman içinde oluşan değişiklikleri, giderek viral videolardan ne kadar esinlendiğini de gözlerim.
Önemli istisnalardan biri KAMU SPOTU reklamları. Öylesine itici ki, ilk saniyelerde köşesinde KAMU SPOTU yazısını görür görmez kanal değiştiriyorum. Sigara, kan bağışı, deprem… hangisi olursa olsun, hemen uzaktan kumandaya saldırıyorum.
Yani… Beni yakalamıyor, mesajını sonuna kadar dinletmiyor, önerdiği davranış değişikliğini sağlamıyor. Kısacası bir işe yaramıyor.
Sadece beni de değil. Tanıdığım hemen herkes (en yumuşak deyişle) itici buluyor.
🙁
KAMU SPOTU reklamlarını eleştirdiğimizde aldığımız yanıt şaşkınlık verici. Dönüp bizi suçlamayı tercih ediyorlar.
Ben de diyorum ki: eleştirilere karşı “Size göre estetik > toplumsal meseleler” diyen kişiler ya pazarlama’yı hiç anlamamaktadır, ya da iletişimin amacını bilmemektedir. (Bir “ya da…” daha var ama yazmaya elim varmıyor)
İşin üzücü tarafı, bu şekilde bir cümle ile kendilerini haklı çıkmış hissetmeleridir.
🙁
Oysa, toplumsal meseleler o kadar önemli ki, basitçe geçiştirilmemeli. Üzerinde zaman harcanmalı, emek verilmeli. Daha çok insana ulaşmak, onları seyretmeye ve başkalarıyla paylaşmaya özendirmek ve davranış değişikliğini sağlamak için elden gelen yapılmalı.
Kulak tıkayarak ve suçlayarak değil, doğrusunu yapmaya çalışarak.
Orada kimse var mı?
.
Etiketler: iletişim, KAMU SPOTU, reklam, reklam ajansı
Kategori: pazarlama
18 Eylül 2013
11:09 am
Uğur Hocam merhaba,
Yazılarınızı ilgiliyle takip ediyorum. Ben de bir sivil toplum kuruluşunda çalışıyorum. Kamu spotu hazırlama aşamasındayız, önerileriniz kulağıma küpe
🙂
STK lar ile ilgili kendimi geliştirme çabasındayım. Dört gözle sonraki pylaşımlarınızı beklemekteyim. Elinize sağlık..
18 Eylül 2013
11:17 am
Teşekkür ederim Duygu,
Ama bu konuda kısa vadede daha fazla yazmaya eğilimli değilim. Belki yeni dersimizin http://ugurozmen.com/pazarlama/yeni-ders öğrencileri güzel projeler verir, ben de paylaşırım.
😉
Bir de şu link var.
http://panel.stgm.org.tr/vera/app/var/files/k/a/kampanyakitapweb.pdf
Sanırım yararlı olacaktır.
22 Eylül 2013
9:45 am
18 Eylül 2013 tarihli yazımda “kamu spotları daha estetik olmalı” dediğimizde bizi suçlayanlar için bir yazı
25 Aralık 2013
10:06 am
Uğur Hocam merhaba,
Kamu spotlarının neden yavan olduğu ile fikrinize katılırken, geçtiğimiz günlerde karşılaştığım ve küçük bütçeli olduğunu düşündüğüm bir tasarruf kamu spotu hoşuma gitti. Başrolünde Şoray Uzun oynuyor ve bir odaya sığmaya çalışan harcama kalemlerinden oluşuyor. Her ne kadar kostümler Woody Allen filminden esinlenme gibi dursa da sadece beni izleme konusunda meraklandırdı. Ayrıca kamu spotu basitliğine Güven Borça hocam da şu yazısında değinmiş. http://www.markam.com.tr/blog.html?durum=detay&icr=343
Katılmamak mümkün değil.
27 Aralık 2013
10:01 am
İğrenç olmayan kamu spotu örneği için şu “Ölmenin salakça yolları” isimli videoyu izleyin
http://www.youtube.com/watch?v=IJNR2EpS0jw
27 Aralık 2013
10:10 am
Selim Tuncer’in şu yazısını da gözden kaçırmamalıyız.
http://selimtuncer.blogspot.com/2013/10/kamu-spotlar-degerler-sisteminin.html
19 Mart 2014
11:59 am
Merhabalar hocam,
okuutulmakta olan bir ders hakkında farkındalık yaratmak ıcın kamu spotunu mu onerırsınız ya da bu konu hakkında ornekler var mıdır elınızde
24 Mart 2014
6:43 pm
Merhaba,
Dersin ne olduğu çok önemli. “Bir ders hakkında farkındalık yaratmak için kamu spotu” kullanmak için hem kamuyu arkasına alacak bir güç olmalı, hem de ders genel bir faydaya işaret etmeli.
Özetle, dersin konusu nedir?
4 Şubat 2017
6:29 pm
Merhaba, dün gördüğüm bir videoyu paylaşmak istedim. Sanırım PR amaçlı yapılmış fakat bir kamu spotu olmak için güzel aday; https://www.youtube.com/watch?v=jD8tjhVO1Tc&t=16s