13 Mart 2011 Pazar

Kara liste – BUL*

1989 yılı başlarında, kredi kartı işlemlerinde elektronik araçlar kullanılmıyordu. (Yine Perakende Bankacılık tarihinden bir yaprak 🙂 )

Sakıncalı kartın numarası ve son kullanım tarihi listede yer alırdı. Bir kartın kara listede olup olmadığı gözle aranıyordu. Eğer kullanılan kart listede varsa, işlem gerçekleştirilmiyordu.

Bu kara listenin adı Birleşik Uyarı Listesi‘nin baş harflerinden üretilmiş ve BUL denilmişti.

Birleşik denilmesinin nedeni, sadece bir bankanın değil, tüm Türkiye’deki bankaların – hatta bu bölgedeçok kullanılan yabancı kartların – sakıncalı listesinde yer almasıydı.


Liste A4 boyunda sayfalardan oluşuyordu. (Yukarıda bir sayfanın üst 1/4’lük kısmı görünüyor.)

Zaten okuması zor olan bu listeyi daha da büyütmemek için dünyanın başka yerlerindeki sakıncalı kartlar yer almazdı. Bölgeye yaklaşınca listeye eklenirdi. Liste 15 günde bir yayınlandığı için, risk devam ederdi.

Teksirle çoğaltıldığı için baskı kalitesi de şahane değildi. Üye işyerleri zaman zaman yanlışlıklar yapardı. Müşteri şikayetlerine konu olurdu.

Her banka kendi üye işyerlerine dağıtım yapardı. Yukarıda, Yapı Kredi Bankası’nın kendi üye işyerleri için hazırladğı liste bulunuyor.

Bir süre bu teksirler devam etti. Sonra BKM (Bankalararası Kart Merkezi) kuruldu ve BUL dağıtım işini üstlendi.

Daha sonra da bugün kullandığımız elektronik cihazlar yaygınlaştı.

🙂

“Neden yine tarih dersi” diye sorarsanız…

Çok sevdiğim bir iş arkadaşımın oğlu, 22 sene önce annesinin işe başlayıp daha sonra efsaneler yarattığı bölümde işe başlamış. 30 küsür yıllık iş hayatım boyunca gördüğüm en başarılı ürün yöneticisinin yerini başarıyla doldurmasını, hatta geçmesini diliyorum.

Haydi Barış, sıra sende.

😀

Etiketler: , , ,

Kategori: pazarlama

Yorum Yazın