5 Eylül 2008 Cuma

Kurumlarda esneklik

Esneklik  konusundaki yazıma yorum yapan Can  sormuş: “Peki esnek olmak nedir ?” diye…

Önce kurumları örnek vererek başlayalım. Yarın da bireyleri konu edeceğiz.

Kurumlar, her gün değişen ortamları doğru yönetebilmek için planlama yaparlar.   Eğer planlama yapmazlarsa, zaten rüzgarda savrulurlar (bunu da örneklemiştim).  Planlar aslında, stratejiler doğrultusunda geliştirilir. Stratejiler de “uzun vadeli hedeflere nasıl ulaşılacağı” sorusunun yanıtı olarak geliştirilirler. Hedef ise vizyon ve misyonun bir parçasıdır.

Yeniden sıralamak gerekirse, önce vizyon ve misyon belirlenir. (Bu kavramları küçümseyenleri hiç anlamam.) Bu doğrultuda, uzun vade hedefler saptanır. Bu hedeflere ulaşmak için stratejiler belirlenir. Sonra da strateji, yıllık veya 3 – 5 yıllık planlara dökülür. Sonra da bütçe, vb.. gelir.

Strateji’yi günlük olaylara bağlı olarak değiştirirsek “İdeal’imin ölümü” yazısında  da anlattığım gibi, pazardan silinebiliriz bile…

Piyasada oluşan bir değişiklik, hedeflerimizi değiştirmemizi gerektirmiyorsa, strateji değişmez ama taktiksel tepki gösterilir.  Rakibin promosyon kampanyasına, siz de yanıt verebilirsiniz. Ama, asıl çizginizi ve yolunuzu kaybetmeden, imajınızı anlamsızlaştırmadan…

Esneklik, piyasa değişikliklerini incelemek ve gerekli koşullarda strateji değiştirmeye hızlı karar vermektir. Hedeflerimizi zaten doğru saptamışsak pek sık değiştirmeyiz, ancak süreç içinde bir çok taktik uygulayabiliriz.

Internet oluşumlarında da “anlamlı gelir modeli”niz yoksa, esnek değil kararsız davranırsınız. Anlamlı gelir modeliniz zaten stratejinizin bir parçasıdır. Elbette onu da etkileyen faktörler vardır, ama aniden ortaya çıkmazlar.

Son söz, Churchill’e (bildiğim kadarı ile) ait “iyi işler planlanarak yapılır, diğerleri oluşuverir

 

Etiketler: , , , ,

Kategori: İş hayatı, pazarlama

“Kurumlarda esneklik” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Şirketi birey olarak düşünelim.
    – X kişisi Ortaköyde oturmaktadır(Mevcut Durum).
    – Ama ileride Kadiköy’de yaşamak istemektedir(Vizyon-Hedef).
    – Bunu yaparken kendi yeteneklerini sorgular ve neler yapması
    gerektiğini belirler(misyon)
    – Bir köprü yapmaya karar verir(Strateji)
    – Köprüyü nasıl imal edeceğini ve hangi aşamalardan
    geçeceğini planlar(Taktik ve Eylemsel Planlar)
    – Köprüyü yaparken deprem olmuştur ve bazı statik planlarını
    revize etmek zorunda kalmıştır.(Esneklik)
    – Ama köprü yapmaya(strateji) devam edecektir.

  2. Acele etmeyelim… Birey gelecek yazıda…

    Ama şunları söyleyebilirim.

    Taktik dediğimiz, ana yolu kaybetmeden başka ek faaliyetler yapmak. Rakipler, köprünüzü kötülediklerinde, bilirkişileri çağırıp panel yaparsınız. İlk planınızda yoktur. Köprüyü kurmak için gerekli de değildir. Ancak halkın inanması için gereklidir.

    Ayrıca, depremden sonra statik planların revizesi değil de (zira zorunluk ile esnekliği ayırmalıyız), yörenin değişen ticari özelliğine göre, planlarda bazı değişiklikler yaparak at arabaları için ayrı bir şerit eklemeye (gerekçesi sağlam ise) esneklik diyebiliriz.

  3. Yazınız için teşekkür ederim, bireyler ile ilgili olanı bekliyor olacağım.

  4. Plansızlık nedenile sürekli karar değiştirenlerin “Ensek şirketiz” cümlesine inanmayın.

Yorum Yazın