Marmara Üniversitesi – Pazarlama Zirvesi
13 Mart 2012’de, Mamara Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği Pazarlama Zirvesi‘nde konuşmacılardan biriydim.
Konuşmaya ilişkin en ayrıntılı yazıyı Mehmet Emre Baş yayınlamış. Aşağıya aynen alıntılıyorum.
”
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
İkinci sunum Uğur Özmen (Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi) tarafından müşterilerle nasıl iletişim kurmak gerektiği ile alakalıydı. Sunumun odak noktası müşterileri anlamaktan geçiyor. Elinizdeki verileri bilgiye çevirmenin öneminden bahsetti Uğur Özmen. Bu veriyi bilgiye dönüştürme işini Turkcell’in de iyi yapamadığını sunum sonraki sohbetimizde belirtti. 🙂
Genel olarak sunum aslında tam bir matematik ve analitik düşünce gerektiren bir konudan bahsediyordu. Müşterilerinizi analiz edip onlara doğru zamanda doğru fırsatları sunmaktan bahsetti. Çok önemli ve doğru bir nokta. Bu sunumdan da kendime özel bilgiler çıkardım. İlerde ticari alanda kullanmayı planlıyorum.
Özellikle toplu mail gönderen e ticaret firmaları ya da bilinen alışveriş sitelerinin kampanya mailinglerini müşterilerini doğru analiz edip göndermelerinin gerektiği ortada. Yani bana makyaj malzemeleri kampanyaları gelmemeli. CRM’i en iyi Google’ın yaptığını belirtti Uğur bey. Bunda da çok haklı. Bilgisayarımızdaki çerezlerle Google’a çok büyük bir ipucu veriyoruz. Google bu bilgileri satıyorsa işte pazarlama alanında bir devrim başlayabilir.
”
EKLEME:
27 Ocak 2015’de, Emarsys’in düzenlediği Big Data konferansına dinleyici olarak katılmıştım. Orada yaptığım bazı çıkışlar ve konferans sonrası sohbetimizi Mehmet Emre Baş şu şekilde yansıtmış.
”
Akşama renk katan isimlerden biri Neslihan Uçar oldu diyebilirim. Ama noktayı koyan kişi de Uğur Özmen oldu.
…
Etkinliğin sonlarına doğru Uğur Özmen‘in sesini duyduk. Şahsen Marmara Üniversitesindeki seminere katıldığımda da biz aslında Uğur hocayla bigdatayı konuşuyormuşuz onu anladım. 2 sene önce Uğur hocanın Turkcell’in kullanıcılarına alakasız gönderdikleri taraftar mesajlarından bahsetmişti. CRM tarafında veriyi anlamlandırmak adına yapılan hiçbir şeyin olmadığını görmüştüm. Bu akşamda şu soruyla geceye noktayı koydu diyebiliriz: Size gelen 10 sms mesajından 2 si anlamlı olan var mı? Cevap çıkmadı diyebiliriz.
Uğur Özmen aslında Turkcell’in hala konuyu doğru anlamadığını ve Ar Ge yi doğru yapmadığını açıkca ortaya koydu. 2012 yılında kredi kartı ekstrelerinden bir ailenin çocuk bezi ihtiyacını tespit edip çocuk bezi abonelik sistemi ile satışından bahsetmişti. O yıllar için çok fazla hayal gücü açan bir konuydu.
Toplantı sonrasında kısaca sohbet etme şansımız oldu. Eğer bu sohbeti katılımcılar da dinleseydi aslında onlar da bigdatanın sandıkları kadar yeni bir şey olmadığını anlayabilirlerdi diye düşünüyorum.
”
Etkinlik hakkındaki notları için Mehmet Emre Baş’a çok teşekkür ediyorum.
😉
NOT:
Hakkımda yayınlanan yazıları ve katıldığım etkinlikleri bu blogda toplamak istiyorum. Bu nedenle yazı, aşağıdaki yayın tarihinden daha sonra hazırlandı.
🙂
Kategori: pazarlama