Deneyim > Ürün
20 Aralık akşamı, Kadıköy IDEA’da Pisano‘nun Müşteri Deneyimi Buluşması‘nda yaptığım konuşmanın tamamını birkaç [1] – [2] yazıda paylaşacağımı yazmıştım.
Bu üçüncü bölüm.
🙂
İkinci yazıda havayolu deneyimini anlatmaya başlamış ve ürün “Sabiha Gökçen havaalanından Dalaman havaalanına uçuş” ancak deneyiminiz “Kadıköy’deki evimizden veya iş yerimizden, Marmaris’e gitmek” demiştim.
Şöyle ki…
Çoğunlukla, evinizden bir tatil töresine gitmek için uçağa binersiniz. Dolayısıyla uçuş deneyiminiz daha bilet alırken başlar.
Mobil telefonundan veya bilgisayarından bilet alıyor. O sırada, uygun fiyat, gün ve saat araştırması yapıyor. Bazen 2 – 3 havayolu şirketinin web sayfasını açık tutuyor. Bunlar arasında gidip geliyor. Sonra bir havayolunu seçiyor. Biletini alıyor.
Yolculuk gününe kadar hazırlıklarını yapıyor.
Yolculuk günü bile başlı başına bir deneyim. Saat kaçta evden çıkacaksın?
- Kendi arabanla gideceksen, trafik ve park yeri veya vale parking hizmeti [acaba taksiyle gitsen daha mı ucuz?];
- Taksiyle gideceksen trafik yine söz konusu. Bir de fiyat devreye giriyor;
- Servis aracıyla gideceksen, nereden kalkıyor, nerelere uğruyor, kaç saatte gidiyor…
- Atatürk Havalimanı’na metro gidiyor ama Sabiha Gökçen havaalanına gitmiyor. Metroyla Tavtantepe’ye kadar gitsem, oradan taksiye binsem…
Yanında board veya surf varsa, deneyim iyice detaylanıyor.
Havaalanında kapı önünde yanardağ gibi sigara içenlerin arasından geçip içeri girme kuyruğuna gireceksin. Umarım alerjik astımın yoktur. Varsa… bir elinle ağzını burnunu kapatarak, diğeriyle bavullarını çekerek içeri gireceksin.
Sonra da check-in kuyruğu. Bu resme her kuyruk aşamasını koysak, yeşil çizgi görünmez olurdu. Bavulun yoksa, check-in kuyruğunu geçebilirsin ama bagajın varsa, kuyruk kaçınılmaz.
Bekleme salonuna giderken, son kontrol kapısında bir kuyruk daha. Kemeri çöz, saatini çıkar… senin ayakkabın da ötüyor, şuradan bir galoş giy… Bilgisayarını çalıştır.
Kemerini ve cep telefonunu kutudan almayı unutma.
Artık bekleme salonuna geçtin.Lounge’a geçtiysen hem deneyim farklılaşıyor, hem de riskler artıyor. Havaalanındaki ekranlarda uçağın kalkışına ilişkin bilgileri zamanında göstermedikleri için kaçırma tehlikesi oluşuyor.
- Aynı lounge’da beklerken gözü ekranlarda olan birkaç kişiyle birlikte uçağı kaçırdık. [Hayatımda ilk defa…] Yer görevlisi, “ekranlarda “uçağa gidin” diye yazmak zorunda olmadıklarını, bizim zaten bekleme salonunda olmak zorunda olduğumuzu” söyledi.
Bir kuyruk ta uçağa binerken.
😮
Uçak menziline ulaştı ve yere indi. Bir an önce uçağı boşaltmak için acele edenler klubüne katıldın. Kapıların açılmasını bekledin. Körüğe mi yanaştı yoksa park yerinde mi durdu. “Arka kapı da açılacak mı” diye endişelendin.
Havaalanına geçtin. Bavul ne zaman gelecek? Hasarlı çıkacak mı? İçine koyduğun losyon şişesi, deniz gözlüğü, vs. kırılır mı?
Karşılamak için gelmiş olanların deneyimleri için
yazılarını okuyabilirsiniz.
Karşılayan yok. Marmaris’e kendin gideceksin. Bavulunu almak için beklerken servis otobüsü dolar mı? Dalaman havaalanından minibüsle Dalaman kasabasına, oradan Marmaris minibüsüyle Marmaris’e [bavullarla ve aktarmalı olarak] gitmek zorunda kalır mısın?
Marmaris’te servisin bıraktığı yerde mutlaka yeniden minibüse binmek zorundasın.
Sonuçta tatil yerine ulaşırsın.
Uçaktaki serin hava nedeniyle hasta olmadıysan havayolu deneyimin sona ermiştir.
😉
Havayolunun sunduğu ürün, bütün bu deneyimin sadece bir parçasıdır. Bu deneyim içinde, havayolunun elinde olmayan çok sayıda unsur ve endişe noktası da vardır. Platformların ortaya çıkış nedeni ise
müşterinin kesintisiz deneyim istemesidir.
Bu nedenle Deneyim > Ürün.
Devamı gelecek yazıda
Etiketler: bilgi yönetimi, havaalanı, havayolu, kullanıcı deneyimi, müşteri deneyimi
22 Ekim 2018
12:18 pm
Okudukça, bildiğimiz bir çok hizmete & ürüne giden yolun basit ama yaşayınca ya da adımlandırıldığında komplex, bu sırada olası bir aksilik çıktığında (uçağa gidin mesajı yok) ise trajediye dönüştüğünü anlayabiliyorum.
Ama neden müşteri deneyimine çözüm olacak yanıtı (dijitale) dönüştürmek istediğimde birinciden başlıyorum. Anlayamıyorum.
22 Ekim 2018
2:50 pm
Merhaba Hakan Yılmaz,
Sizin deyiminizle, “müşteri deneyimine çözüm olacak yanıtı (dijitale) dönüştürmek istediğimde birinciden başlamak” gerekmiyor.
Sadece deneyim haritasını (elbette ilk adımdan başlayarak) detaylı çıkrmak gerekiyor. Sonra, size en hızlı ve ucuz değişim sağlayan, aynı zamanda müşteriye en çok değer sağlayan noktaları öncelikle ele almak gerekiyor.
İyi ki hatırlattınız. Bir blok yazısı olarak yayımlayayım.
🙂