PR’da sürekli yenilik
Hepimizi üzen bir uçak kazası oldu.
Henüz resmi bildirilerde “ölü yok” denirken, internet’te beyaz çarşaf örtülmüş insanların resimleri görünmeye başlamıştı. Mobil iletişim, internet ile birleşti. Yepyeni kurallar ile karşı karşıyayız.
🙁
Yine yıllar önceye gideceğim… Öger Tur’un uçağı Karayip Denizi’nde kaybolmuş…
TV kanallarından biri ABD Sahil Muhafaza ile naklen yayında konuşuyor.
Önce tüm yapılanları madde madde sayıyor, sonra da “24 saattir arıyoruz. Hiç bir şey bulamadık. 12 saat sonra aramayı bitireceğiz.” diyor ABD Sahil Muhafaza.
“Neden bu kadar erken” diye ısrar ediyor bizim spiker.
“İyi eğitim almış bir deniz komandosu bile daha fazla hayatta kalamaz zaten” diye yanıt geliyor.
Bizim spiker ısrar ediyor. Karşı taraf yapılanları ve yapılacakları tekrarlıyor.
Anlıyorum ki, bu gibi durumlarda nasıl davranılacağı konusunda ABD Sahil Muhafaza’nın bir kontrol listesi hazır. Uçak kazası olduktan sonra bir araya gelip beyin fırtınası yapmamışlar…
😮
İki üzüntü verici kazayı düşününce, kurumların iletişiminden çıkardığım ders şu:
Her kurumun kriz senaryosu ve bu senaryoya uygun hazırlanmış bir kontrol listesi olmak zorunda… Kim, hangi konuda, ne söyleyecek… Kurumda çalışan herkes bunu bilmeli… (“Kriz, krizdir. Önceden planlama olmaz” diyenlere kulak asmayın.)
Artık bu da yeterli değil. İletişimdeki yenilikler, her bireyin bir yayın aracı durumuna gelmesini sağladı. Kriz internet’ten anında yayılmaya başlıyor. Daha şirketin haberi olmadan önce… Dün geçerli olan “kriz senaryoları” bugün yetersiz ve anlamsız. İletişimdeki her yenilik, şu kontrol listesinin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor.
Kurumlara interaktif iletişim danışmanlığı veren arkadaşlarımıza çok iş düşüyor. Her yenilik sonrasında, bunların kurumsal krizlere olası etkisini araştırmak ve kontrol listesini yeniden oluşturmak zorundalar…
Kurumlar da bilen birilerinden yardım ve destek (danışmanlık) almak zorunda…
.
Etiketler: danışman, internet, kontrol listesi, kriz, kriz yönetimi, planlama, senaryo, yayın aracı
1 Mart 2009
7:41 pm
Uğur hocam çok haklısınız! İletişimin kuralları her gün yeniden yazılıyor. “Doğru formlülü” buldum demek artık neredeyse imkansız. Özellikle böyle kriz anlarında stratejilerin güncellenmesi çok daha fazla önem kazanıyor. Bakalım THY bundan ders çıkartabilecek mi?
1 Mart 2009
8:25 pm
Artık, hepimiz ders alacağız bu gibi gelişmelerden.
THY’de Yüce Zerey var. Interaktif dünyayı çok iyi bilir. Diğer kurumların da ne yapacağını göreceğiz.
3 Mart 2009
1:15 am
Slideshare’deki şu sunumun başlığını nasıl değiştirebilirsiniz? http://www.slideshare.net/sharethoughts/turkish-airlines-crashes-near-amsterdam Bazı markaların ilişkilerini özellikle uluslararası platformda yönetmek daha zor. İç pazarı söylemlerle yönlendirebilirsiniz ancak dış pazarda yaptıklarınız geleceğinizin teminatıdır. Global bir vakada kontrol sizin elinizden çıkıp gidiyor, o yüzden Youtube Türkiye’de halen kapalı ve bir ilerleme yaşanmıyor.
5 Mart 2009
10:08 am
[…] PR’da sürekli yenilik isimli yazıya yapılan yorumlarda Zafer Yılmaz “Sadece kriz zamanlarında değil ne yazık ki genel olarak olayın üstesinden gelmek adına – veya ne derseniz deyin – bir “Template ya da checklist” olayımız yok” demiş. […]
6 Mart 2009
9:43 pm
Olası kötü durum senaryolarının her şirkette hazır olması gerektiğini söylüyorum. (Kontrol listesi deyip geçmeyin) İşte size sağlam bir örnek
8 Mart 2009
8:30 am
[…] PR kendi kurallarını her gün yeniliyor. […]
9 Mart 2009
11:24 am
[…] bir naklen yayın aracına dönüştü. Gizlilik azaldı. İnsanların mobil-razzi olmaya düşkünlüğü de hayret verici […]