Satış Bütçesi
Satış Bütçesinin sağlıklı hazırlanabilmesi için geçmiş yıllara ait veriler oldukça önemlidir.
Örneğin:
- Her 100 tekliften kaçı 2’inci ve 3’üncü teklife kadar uzanıyor; kaçı hangi aşamada satış ile sonuçlanıyor.
- Ortalama satış tutarı (adet ve TL cinsinden) ne kadar.
- Her 100 tekliften kaçı diğer departmanların değerlendirmesi aşamasına bağlanıyor (Örneğin kaç tanesi için Finansman veya Tahsilat Bölümleri onay veriyor; kaçı için teminat mektubu almak gerekiyor, kaçının ödeme erteleme teklifi kabul edilmiyor) ve kaçının talepleri kabul ediliyor ve bu süreç ne kadar zaman alıyor.
- Bir ilk tekliften sonra, 2’inci ve 3’üncü teklifin göndrilmesi, satış müzakerelerine başlanması, müzakere görüşmeleri, satışın gerçekleşmesi ne kadar zaman alıyor ve kaç TL maliyet oluşuyor.
- Ürünümüzün satışları reklama ne kadar bağımlı.
- Reklam kampanyalarında harcanan her lira için kaç adet ve ne tutarda temas sağlanıyor, ne kaddar satış yapılıyor.
- İşlemlerin adet ve tutar olarak ne kadarı yerli alım, ne kadarı ihracat (veya ithalat), ne kadarı dönemsel (örn: seçim öncesi furyasına bağlı)
- Ortalama geri ödeme süresi (peşin ödeme dışındaki işlemler için)
Sene sonu geldiğinde “adamım yoktu, süreçler uzundu, rüzgar karşıdan esiyordu, hakem rakip takımı tuttu, deplasmandaydık, yerim dardı, yemenim sıkıyordu…” gibi bahanelerinizi yönetim dinlemeyebilir. Geçmiş yıllara ait bu veriler, mevcut hedefler doğrultusunda Satış Ekibi’nin iş yükünü önemli bir kesinlikle belirlemeye yarar.
Yukarıdaki verileri kullanarak hedeflere ulaşmak için ne kadar iş gücü gerektiğini, hangi süreçlerde düzeltmeye ihtiyaç duyulduğunu daha sene başında gerçekçi şekilde bulabilirsiniz.
🙂
Meraklısına, Bütçe + Planlama + Varsayımlar konulu yazıların listesi Planlama ve Senaryolar yazısında bulunabilir.
😀
18 Aralık 2013
5:51 pm
Hocam,
Bir başucu eseri olmuş. Elinize sağlık.
25 Temmuz 2015
7:10 am
Satış bütçesinin iletişim kısmı (Kaç kişiye ulaşılacak, ne gibi bir iletişim yapılacak, hangi kanallar kullanılacak, vb.); pazarlama planının girdilerinden biridir.
30 Ağustos 2015
11:30 am
Planlama, varsayımlar ve senaryolar konusundaki yazıların linkleri burada