19 Ağustos 2010 Perşembe

Sosyal mecralarda hurmalar

Rol çelişkisi 2 yazısına yorum yapan Engin Tüzün sormuş?

  • Turkcell gibi medyada eleştirilmesi yürek isteyen (ve aynı zamanda en büyük reklam veren) bir firma için en cesur eleştirileri yazabiliyorsunuz. Havaş, Superonline gibi firmalar için de yapmıştınız. Medyada dokunulmazlığı olan …  Bu firmalar ile bir gün yollarınız kesiştiğinde yaptığınız eleştiriler de karşınıza çıkar mı?

Bu yorumu blog yazısı olarak yanıtlamak için taslak yazmıştım ki, Ufuk Tarhan’ın bir yazısı üzerine friendfeed’deki tartışmaları gördüm. Oraya yorum da yazdım.

Ne tesadüf ki, geçenlerde sosyal mecralardan bir arkadaşım anlattı. Friendfeed’de aktif olan biri “Sizin blog yazınıza yaptığım yorumda bir firmayı ağır eleştirmiştim. İşe başvurdum. Yorumlarımı siler misiniz” diye rica etmiş.

Burada her iki konuyu da birkaç yazı ile daha ayrıntılı olarak ele alacağım.

  • Dikkat: SMU değilim. Kendimce, geleneksel pazarlama ilkeleri açısından görüşlerimi yazıyorum.  Lütfen daha iyi bilen birilerine de danışınız.

😛

Önce şunu unutmamak gerek. Sosyal mecralarda da göz önündesiniz. Üstelik, kalıcı olarak.

Engin Tüzün’ün benim için yazdığı cümleler

  • Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla kişiler çalıştıkları firmaların temsilcileri gibi tanınmaktalar. Mesela Bilgi Üniversitesi’ni temsilen Uğur Özmen gibi. Bilgi Üniversitesi size bu misyonu yüklememiş olsa da üniversitenin temsilcisi konumundasınız. Okurlarınız blog, ff, twitter gibi araçlardan sizin davranışlarınız ve fikirlerinizle Bilgi için bir yargıya varabilirler.

hepimiz için geçerli. Benzer bir yorumu, friendfeed’de Ozge Can Ozenc yazmıştı.

  • Sadece SMU olanlar ve dijital ortam için değil, zihnimde olumsuzluk yaratan kişiler farkında olmadan beni markadan uzaklaştırıyor. Nefret ettiğim markaların arasına baktığımda, nefret ettiğim insanları bünyesinde barındıran markalar var. Garip ama gerçek.

Okuyanlar, çalıştığınız yeri biliyorlarsa sizi kafalarında birleştirirler.  Firmalar da sizi okuyan kişiler kadar bunu bilir ve değerlendirir.

😛

Eğer sonradan pişman olmak istemiyorsanız, eleştirinizi gerçeklere dayandırmalı,  nezahat ve nezaket içinde yapmalısınız. Dolduruş yapsalar bile…

Aksi takdirde… Atasözündeki gibi… Bıldır yediğin hurmalar…

😀

  • NOT: Bu kurumlarla yolların kesişmesi… Sonraki bir yazıda.

😛

Etiketler: , ,

Kategori: interaktivite, pazarlama

“Sosyal mecralarda hurmalar” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Ama ille de “hakaret edicem” diyorsanız, bunu rumuz kullanarak ifade edin derim ben de. Gerisini söz çok iyi açıklıyor zaten 😀

  2. kesin gelir tırmalar..

  3. Engin Tüzün :
    20 Ağustos 2010
    3:10 pm

    Hurmaların bizi getireceği nokta da Mustafa Bey’inde belirttiği gibi sosyal mecralarda “anonimlik” kavramı. Fakat Serdar Kuzuloğlu’nun da yazdığı gibi “Fikirler söyleyenin tutarlı, mantıklı olması kadar kimin söylediğine göre de farklı etkiler yapar, anlamlar taşır”. Şayet sadece hakaret edecekseniz anonim olmak gereklidir. Anlam taşıyan fikirler yazmak isterseniz kimliğinizi de belirtmeniz gereklidir.

  4. Engin,
    Serdar Kuzuloğlu’na katılıyorum. “Fikirler söyleyenin tutarlı, mantıklı olması kadar kimin söylediğine göre de farklı etkiler yapar, anlamlar taşır”.
    😛
    Aynen dediğin gibi: “Anlam taşıyan fikirler yazmak isterseniz kimliğinizi de belirtmeniz gereklidir.” Şikayetler de buna dahil. Anlamlı şekilde ifade edilmişse, firmalar çoğunlukla düzeltmek için çabalıyor.
    😉

  5. Yukarıdaki yazının devamı

  6. Rol çelişkisi tartışması, Sosyal mecralarda hurmalar diye başlayan daha sonraki yazılara da  eşik oldu. Dizi genişledi.

  7. Sosyal Mecralarda gezinirken uymak zorunda olunan kurallar var. Özellikle başkasının şirketinde çalışıyorsanız.
    😀
    Bu bir devam yazısı aslında…
    Birkaç yazı bir arada okunmalı
    1 – Rol çelişkisi açısından Sosyal Mecralar
    2.a – Rol çelişkisi 2
    2.b – Kurallar değişir, ilkeler değişmez
    – 2.c.1 –Sosyal mecralarda hurmalar
    – 2.c.2 Sosyal mecralarda yol kesişmesi
    – – 2.d.1 > Gizlilik sözleşmesi
    – – 2.d.2 > Profesyonellik kölelik mi?
    3 – Rol çelişkisi 3

Yorum Yazın