31 Ocak 2009 Cumartesi

THY öğrenecek mi?

Bugünlerde Kevin Costner’li THY reklamı konu ediliyor. Çok sayıda reklam sitesi var. Bu nedenle çok nadiren reklam konusuna giriyorum.

Bu sefer beni reklam filminin öncesi ilgilendiriyor.

Kevin Costner reklam filminde oynamaya gelmiş. Önemli kişiler ile kokteyle katılmış, el sıkışmış, şakalaşmış. Kendisi ile röportaj yapıyorlar. “THY’ye hiç binmediğini” söylüyor.

Tombala… Bari basın toplantısı öncesinde, Türkiye’ye getirirken adamı THY uçağına bindirseydiniz. “Yaşamımın değeri ile reklamı karıştırmam. THY’ye de binmem… Gelir, rolümü oynar, paramı alırım. Gerisine de karışmam” diye düşündüğü tüm dünyada yankılanmaz mı?

Ya da, THY’nin rakibi “reklam çektirmeye giderken…” diyerek biletin resmini yayımlasa…

Ağızdan ağıza pazarlama‘ya giriş” dersi mi verelim, “Etkinlik planlaması” dersi mi?

Eğitim şart…

🙁

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: pazarlama

“THY öğrenecek mi?” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Zaten reklam da o kadar iyi değil…

  2. Bugün beni gülümseten dipnotlardan biriydi. Bu insanla bir film çekmeden THY uçağında bir ağırlama yapmayı, en azından “hizmeti tanıtmayı” hiç mi akıl edemediler? Benim aklım almadı…

  3. nasıl olsa vergilerimizin bir kısmı öyle de böyle de thy’nin… detayları düşünmeye ne gerek var 🙂

  4. Reklamın pek begenilecek bir tarafı oldugunu düşünmüyorum hiç.

    Çok havalı gibi ama :S

  5. Ayrıntı konuna bir örnek işte hocam, basit bir ayrıntı ama süper bir saçmalık.

  6. Çok yerinde bir tespit hocam…

  7. “İmamın dediğini yap, yaptığını yapma!” sözünü benimsemiş bir toplumun bu durumu dert etmeyeceği varsayımında bulunmuş olabilirler mi acaba?

  8. Kevin Costner 10 yıldır kendi jeti ile seyahat ediyormuş. Kendi özel jetiyle gelmiş..

  9. İşte ikilem… Burada söylenmek istenen nedir. Kendi özel jeti ile geziyormuş gibi mi hissediyor, yoksa bir hava yoluyla gezen “star” gibi mi hizmet ediliyor, ihtimam gösteriliyor.
    Hangisi?…
    .
    Diğer yandan, eğer THY bu bilgiyi “Kurumsal Haberler” nedeniyle Murat Buyurgan’a iletmişse, doğru bir şey yapmış. Kurumsal olarak PR’da interaktif kanalları izlemeye ve uzmanı ile çalışmaya başlamış demektir. Bu iyi. 🙂
    Öyle değilse… Murat bu bilgiyi araştırarak öğrenmişse… THY’nin gidecek daha çooook yolu var demektir. (Bir havayoluna “gidecek çok yolu var” demek de komik oluyor…) 🙁

  10. Serdar Ekrem Şirin :
    9 Nisan 2009
    4:42 pm

    Merhaba Uğur Bey,

    Ne zamandır yorumunuz üzerine değerlendirmemi sizinle paylaşmak isityordum ama üzücü kaza size yazmamı daha da geciktirdi. Konuyla ilgili bazı noktaları paylaşmak istedim.
    Kevin Costner’ı seçmemiz çok tartışıldı, tartışılacaktır da. Başka bir celebrity olsaydı da bir şekilde tartışılacaktı. Verilen parayla ilgili spekülasyonlar bile yapıldı. Bunlar hep beklediğimiz reaksiyonlardı.
    Öncelikle neden bir celebrity’le çalıştığımızı merak ediyor olabilirsiniz. THY yurtdışında 116 noktada, 70 ülkede reklam operasyonu yapan bir marka. Uzak Doğu, Orta Doğu ve Avrupa’da THY marka bilinirliği üzerine araştırmalar yaptırdık. Gördük ki Türkiye ve THY “brand awareness” bu bölgelerde istediğimiz seviyelerde değil. Çok farklı fikirler çıktı reklam stratejisini belirlerken ve sonuçta dünya çapında tanınan biriyle branding kampanyası yapma yönünde karar verdik. Bir havayolu firmasının böyle bir kampanya yapması bir riskti aynı zamanda çünkü denenmemiş bir yöntemdi. Birçok isim düşündük, bildiğiniz tüm Hollywood yıldızları doğal olarak teklif de edildi. Çok farklı şartlar öne sürenler oldu. Kevin’ın istediğinden çok daha fazla ücret talep edenler, ülke ve mecrada kısıtlama isteyenler oldu. Kevin Costner istediğimiz tüm şartları kabul etti. Bizim business class hedef kitlemize uyan ve bu kitle tarafından daha yakından tanınan Kevin Costner’la anlaşma yaptık. Daha gelmeden reklam anlaşması farklı ülkelerde basında yer aldı. Ve bilmenizi isterim yönetmen ve yapımcı da olduğu için halden de anladı ve her tür nazımızı çekti çekimler boyunca. 2 günlük 16 saat üzerinden anlaşma yapmamıza rağmen 22 saat çalıştı. Biz de kendi içimizde THY uçağıyla en azında Avrupa’nın bir şehrinden buraya getirsek mi diye tartıştık, o zaman da uçak sadece Kevin’ı almak için gitmiş olacaktı, sonrasında jetiyle dönecekti ve inandırıcı olmayacaktı. Hollywood yıldızlarının çoğu ticari uçak kullanmıyorlarmış zaten bunu da öğrendik:)
    Bu kampanya tamamen yurtdışı için yapıldı ve üzücü kazanın hemen öncesinde tüm global yayın planı hazırdı. Bazı ülkelerde TV hariç mecralarda Kevin’lı kampanyayı çıkmıştık ve beklediğimizin çok üstünde olumlu tepkiler almıştık.
    Ayrıca bildiğiniz dünyanın en önemli TV kanallarıyla iyi ilişkiler içinde olmak da üzücü kaza sonrasında bize avantaj sağladı. Yayınlarında kullandıkları her bilgiyi bize danışarak haber yaptılar. Kazadan sonra da yayınları kestik biliyorsunuz. Sonrasında büyük yayın kuruluşları, uluslarlarası kriz uzmanlarının, dünya çapında anlaşamalı olduğumuz PR firmalarının görüşlerini de alarak yeni bir strateji belirledik.
    THY ticari bir firma ve satışlarını artırmak zorunda. Dolayısıyla benzer çalışmalar her zaman yapmak zorunda. Ülkenin vergileriyle THY’nin yaptığı ticari çalışmaları bağdaştırmak hem ticari olarak çok yanlış hem de çok acımasızca. . Dolayısıyla THY’yle iligili yapılan yorumlar sahiplenme duygusunun da etkisiyle daha duygusal oluyor. Bunu da anlıyorum. THY 2023 yılının projeksiyonlarını hazırlayan, dünya çapında bir şirket. 5 yıl içinde 2 kat büyüme hedefleyen Türkiye’nin en önemli markası. Yakın zamanda sosyal medyayı daha iyi kullanmaya başladığımızda THY’nin ne kadar büyük düşündüğünü, havacılıkta WOMM’da “best practice”ler yapabileceğimizi daha da iyi gösterebileceğiz.
    Tabiki daha iyi yapılabilirdi ve bundan sonrakiler daha iyi olacaktır. Eğitim verenlerin de eğitime ve bilgiye ihtiyacı olduğunu gördüğüm için görüşlerimi sizle paylaştım. Benzer konuları da her zaman konuşmak görüşlerinizden isifade etmek isterim.
    Selamlar
    Serdar Ekrem Şirin
    THY Reklam Müdürü

Yorum Yazın