1 Eylül 2013 Pazar

Uygulama ve Çözüm

Bazı dijital ajansların hemen herkese “Mutlaka mobil uygulama yapmalısınız. 24 saat müşterinin cebinde olursunuz” demeleri konusundaki yazıya Facebook’ta yorum yapan Cem Batu ile biraz tartıştık.

  • Cem Batu @creatweety, kişiliğini sevdiğim ve işlerine saygı duyduğum pazarlama insanlardan biridir.

Bazı ajansların para kazanacağı halde müşterisine “bunu yapmayın” dediğini, ama müşterinin ısrar ettiğini yazdı.

  • CEO (veya patron) egolarını bilmez miyim? Yazdım da [1] , [2] , [3]

Cem Batu, müşterinin ne istediğini bilmesi gerektiğini de
Ajans bu örnekteki gibi bi’şey söylediğinde, müşteri lafı gediğine oturtmalıdır ki ajans da öğrensin. Burada ‘bilgi’ ajansın sorumluluğundan daha çok müşteri tarafında olmalıdır, yaratıcı çözüm sorumluluğu ise ajans tarafında.
diye vurguladı.

  • Kesinlikle katılıyorum. Neye ihtiyacı olduğunu bilmeyen müşteri ya ajansın her dediğini yapar, ya da işine yarayan önerilere karşı çıkar.

Bu tartışma sayesinde hassas kelimeleri bulduk: ÇÖZÜM ve UYGULAMA

Çözüm kelimesine farklı nedenlerden ötürü takmışımdır. Kendimi çözüm odaklı olarak tanımlarım. Ama yazılım şirketlerinin “çözüm ortağı” olmasını anlamam. Her soruna aynı – kotalarını doldurmak zorunda oldukları – yazılımları “çözüm” diye önermelerinden hoşlanmam. Onlara da defalarca iğne batırmışımdır [a] , [b] , [c] , [d] , [e] .

😛

Cem Batu ile tartışırken kavram beynimde daha belirginleşti.

Artık teknoloji olmadan pazarlama yapılamıyor. Yazılım şirketleri ile bazı dijital ajansların yaptıkları da tamamen aynı olmaya başlıyor. Ellerinde geliştirilmiş (veya kendilerinin geliştirdikleri) bir yazılım veya uygulama var. Bunu ne kadar çok müşteriye satarlarsa o kadar (müşteriye değilse bile kendilerine) verimli olacak. Yeniden geliştirme maliyeti olmayacak.

naber-2

Birçok ajans da, bir müşterisi için geliştirdiğini diğerine teklif ediyor. Bunun nedeni, çözüm dediklerinin gerçekte çözüm değil uygulama olması. Tıpkı “plastik kart” gibi. Bir kere yazılımı yaparsanız, herkese teklif edebilirsiniz. “Tek aleti elindeki çekiç olana, her sorun çivi gibi görünür” sözündeki gibi.

Oysa Cem Batu’nun da belirttiği gibi gerçek çözüm (dijital filan değil) mecra bağımsızdır.

😉

Müşterinin bütünleşik pazarlama bilmemesi iyi ajansları yıpratıyor; kötülerin işine yarıyor.

Tüm iyi ajanslara buradan sevgiler ve saygılar…

😀

Karikatür: Kamil Masaracı @kamilmasaraci

Etiketler: , , , , ,

Kategori: pazarlama

“Uygulama ve Çözüm” yazısına şu ana kadar 3 yorum yapılmış:

  1. Yazılım Şirketlerinin bir ihtiyacı karşılamak üzere geliştirdiği yazılımı daha sonra aynı ihtiyaca sahip başkalarına da satmaya çalışması gayet normal, peki bu yazılım şirketleri ihtiyaç halinde, yeniden, soruna çözüm olacak yazılım üretemiyorlar mı?

  2. Fatih,

    Yanıtım maalesef olumsuz. Bu yazılım şirketleri ihtiyaç halinde, soruna çözüm olacak yazılım üretemiyorlar. Onun yerine sizi ellerindeki yazılıma uygun hâle getirmeye çalışıyorlar.
    Daha ayrıntılı bilgi http://www.uzaktancrmegitimi.com/5937/teknoloji-degerlendirme-merkezi de

  3. Dizinin 4’üncü yazısı

    İlk üç tanesi
    http://ugurozmen.com/bilisim/mobil-uygulama
    http://ugurozmen.com/pazarlama/uygulama-cozum
    http://ugurozmen.com/pazarlama/facebook-uygulamalari

Yorum Yazın