8 Ekim 2016 Cumartesi

Veri ve Reklam

IBM Watson’un sosyal mecralardaki bazı çalışmalarını Mart 2016’da yayınlamıştım.

IBM-27-@DelatorreJJ-portrait

O günden beri reklamcılara ve reklamverenlere şu soruyu soruyorum: “Bir insanı (sizinle ilişkileri ve sosyal mecralarda paylaştıkları sayesinde) haftanın hangi günü, günün hangi saati, kiminleyken ve neredeyken, nasıl davrandığını bilecek kadar tanırsanız, doğru zamanda doğru teklifi yapmak için reklam ajansının yaratıcı cümlesine ihtiyaç var mı?

  • Dikkat edin, “artık yaratıcılığa ihtiyaç yokdemiyorum. Muhtemelen birkaç yazı sonra, veriye dayalı yaratıcı içgörü örneklerini vermeye başlayacağım. (Birini yakın geçmişte yazdım 😉 )

Bu soruyu sorma amacım, konuştuğum dijital reklamcıların verilere nasıl baktığını ve reklamcılığın geleceği hakkında ne düşündüklerini öğrenmek.

😉

Her gördüğüm reklamcıya bu soruları sorup dururken, ünlü danışmanlık firması Accenture, Mayıs ayında reklam dünyasının AdAge dergisinin bir çalışmasını yayınladı.

Bu yayından dijital ajans network’lerinin 2016’daki sıralamasını alıntıladım:

accenture-2016-1

Yayının Accenture tarafından yapıldığını ve bu nedenle kendilerinin üst sıralarda oldukları listeleri vurguladıklarını gözardı etmeden inceledim. Eskinin anlı şanlı ajans networklerinin ilk beşte yer bulmakta zorlandıklarını, danışmanlık veya veri / teknoloji kökenli olanların ilk sıraları kaptıklarını gördüm.

  • Zaten yıllardır, “Artık veri’den anlamadan pazarlama yapılamaz” diyen biri olarak, pek şaşırmadım.
  • Ayrıca, IBM’in büyük dijital ajansları bünyesine kattığından daha önce bahsetmiştim.

Bu çalışmada dikkatimi çeken konunun (en azından benim bulunduğum ortamlarda) çok fazla tartışılmadığını gördüğümden, yukarıda bahsettiğim “Dijital ajansların geleceği nasıl olacak?” veya “Reklamcılık nereye gidiyor?” veya “Yaratıcılığın sonu geldi mi?” sorularını sadece reklamcılara değil, iletişim okullarındaki akademisyenlere, reklamverenlere, pazarlama yöneticilerine, marka müdürlerine de sormaya başladım.

😉

Bu vesileyle sizlere de sorayım. Sahi… “Dijital ajansların geleceği nasıl olacak?“; “Reklamcılık nereye gidiyor?“: “Yaratıcılığın sonu geldi mi?

Yoksa… dönüşüm rüzgarı gazeteleri vurduğu gibi, reklam ajanslarını da vuracak mı?

😮

EKLEME – 1 Kasım 2016:

Bu yazı yayınlandıktan sonra IBM, müşteri deneyimi tasarlayan Expert Personal Shopper isimli şirketi zaten kendi stratejik ortağı ve yatırımı olan Fluid‘den satın aldı.

😉

 

Etiketler: , , , , , , , ,

Kategori: pazarlama

“Veri ve Reklam” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Furkan Acarel :
    8 Ekim 2016
    11:20 am

    Detay verileri doğru okumaya, ayrıştırmaya ve hedef kitleye direkt olarak erişmeye başladığımız andan itibaren yaratıcılık ortadan kalkmayacak, sadece şekil ve tarz değiştirecek.

    Reklamcılık mühendisliğe doğru gidiyor. İşin veri mühendisliğini, veriye dayalı yaratıcılık ile birleştiremediğiniz sürece Mass’e hitap eden markalar dışında başarılı reklam kampanya sonucu elde eden markalar görmek zor olacak.

  2. Önce markaların pazarlama departmanlarıının dönüşmesi gerekiyor veri ile iş yapmaya başlamayı merkeze koymak gibi temel bir değişim. Sonra eğer marka her bir alışveriş deneyiminde (omni) ne almış, neden almış, nasıl almış soruların cevabını veri olarak kaydedebiliyorsa, pazarlamacılar yaratıcı ajanslara belki de “neden” leri değiştirelim diye iş yaptıracak.
    Müşterimin neden algısı şundan şuna değişsin

  3. Facebook yorumları:
    .
    Erinc Asicioglu

    Eskiden tek bir sloganın işi götürdünü sanıyorduk ki fakat kayıp oranı pazarın geri kalanına da pazarda yer açabiliyordu. Şimdi Sadece tek kişiye özel bir çalışma dahi yapma olanağı ile kayıp müşteri azaltılabildiği için tek bir slogan değil, kişiye ve mecraya göre ayrı ayrı slogan ve strateji gerekiyor. Veri kullanımı içinde demek istediğim birşey var, 5 yıl önce kristal elma programı ve bugünkü kristal elma programı da güzel veri ama bunun da hala anlamlandırılmamış mesela dijital konuşulurken ücretlide olsa dijital yayın yoktu.
    .
    Mevlut Ustundag

    Yeni medyanin reklamciligi etkileyen en onemli kismi bu bence de.
    .
    Enver Altin

    Bitirilmis isin tartismasi olmaz hocam. Adwords sertifikali ajanslarimizin pratikteki tek hizmeti basit bir web arayuzunu dahi yardim olmadan kullanamayacak gerizekalilara danismanlik yapmak.
    Mor inege her zaman ihtiyac olacak.
    Gazete bitti, ama ozellikle TV ve radyo da bitince cok insan issiz kalacak reklamcilik sektorunde.
    .
    İlker Utlu

    Ne zaman, nerede, kiminleyken, nasıl davrandığını bilebildiğimiz bir ortamda bulunan bir müşteri, bu veriye sahip olan biz ve yine bu veriye sahip olan rakip şirketle beraber aynı ortamda isek, görebildiğim kadarıyla önce rakip şirketleri kovalamayı tercih ediyoruz. Kovalayamazsak iletişime geçiyoruz
    .

  4. Rekabet olduğu müddetçe, yaratıcılığa her zaman ihtiyaç olacaktır. Hatta rekabetin olmadığı sektörlerde bile bir dijital ajansa her zaman ihtiyaç vardır. Neden mi? Bir temizlik firmasına ait ürünün reklamında -eminim hepiniz hatırlayacaksınız- şu sözler döner: “10 kadından 9’unun tercihi” Bu sözlerden yola çıkarak, ilgili firma piyasayı silmiş süpürmüş ve 10 kadından 9una satış yapıyor ama 10. kadını yakalamak ve onu ikna etmek için reklam veriyor. O son kadını etkilemek için de o reklamın yaratıcılık kokması gerekir. Bununla beraber, sadece elimizde insanlarla ilgili bir takım veriler var diye “ikna” ve “etkileme” kavramlarını göz ardı edemeyiz. Tamam, potansiyel müşteriyi çeşitli yazılımlarla web üzerinde takip edersiniz. bilirsiniz ki; araba arıyor. hemen ona çeşitli araba modelleri sunarsınız ve onu yakalamaya çalışırsınız. girdiği her ortamda ona fark ettirmeden reklamlarınızı karşısına çıkarırsınız ama aynı şeyleri yapan rakipleriniz de mevcuttur. İşte o rekabet ortamında, o potansiyel müşteriyi yakalayan, doğru cümlelerle yaratıcı reklam üreten firma olacaktır. Buradan hareketle bana göre, dünya üzerinde ticari yaşam devam ettiği sürece, dijital ajanslar, o ticaretin merkezinde yer alacaklardır.

Yorum Yazın