Yanlış iletişim
Bu sitenin okurları “5 ağaçlık orman” yazısını hatırlayacaklardır.
İş Bankası 81 ilde 81 orman için her 100 beğen (like) karşılığında bir fidan dikiyormuş. “Sanal tarlada değil, gerçek fidan” diyerek, gerçekçiler oyuncuları uyardı.
diye kampanyayı anlatmış, 21500 “beğen”karşılığında hepi topu 215 ağaç olduğunu, 81 ile bölünce 3 ağaç bile olmadığını hesaplamış ve “Ancak salıncak, hamak… İyi uykular İşbankası, iyi uykular SMU’lar” diye yazmıştım.
😉
İş Bankası’nın iletişim yöneticilerinden biri aradı. Bana projeyi anlattı.
- 1 milyona yakın fidan dikmişler. Bunları sadece fidan olarak bırakmayıp, orman durumuna gelmesi için gerekli önlemleri de alıyorlarmış. Projenin tamamında 2 milyon fidan olacakmış.
Ona sordum. “Madem öyle, neden “100 beğen için bir ağaç” yerine, her beğen için bir ağaç demiyorsunuz. Neden beleşcilik yapıyorsunuz?”
Doyurucu bir yanıt alamadım. Projeyi anlatmak için beni aramak yerine, doğru iletişim yapmalarını önerdim.
🙁
İş Bankası’nın iyi yaptığı konuyu duyurayım ve sorayım. Sizce neden beleşcilik yapılıyor?
.
Etiketler: halkla ilişkiler, promosyon, reklam ajansı, reklamveren, sorumluluk, sosyal mecralar
Kategori: pazarlama
5 Ekim 2011
3:52 pm
Uğur Bey,
Yazıyı yeni yazdığınız için bu telefon görüşmesinin üzerinden çok zaman geçmediğini varsayıyorum.
İş Bankası ile çalışmadığım için kendi görüşlerimi aktaramayacağım fakat İş Bankası ile ilgili “hantal” – “devlet bankası gibi” – “memur zihniyetli” tanımlamalarını duyarım,okurum.
Belki Mehmet Ali Alibora lı reklam serisiyle bu algıyı da evirmeye çalışıyorlar.
Ama böylesine önemli bir sorumluluk kampanyası ile yansımalara takip ve dönüş hızı değişimin sadece reklam yapmakla olmayacağını gösteriyor.
Not: Facebook kullanımım yoğun olmadığı için bu kampanyanın varlığından sizin yazınızla haberdar olduğumu eklemeliyim.
7 Ekim 2011
7:50 pm
Söylediğiniz bir bakıma doğru.Bir fidan -yaklaşık- 2 TL tutsa, işbankasının bunu karşılayacak parası mı yok ? Kesinlikle vardır.
Ayrıca 100 Like 1 Fidan olarak değerlendirildiğine de inanmıyorum.Bence siz beğenin, biz dikelim mantığıyla işliyor.Sayıya göre ağaç dikmek pek mantıklı değil.
Gelgelelim işin aslı bence şudur ki böyle birşeyi düşündüler.Daha önce kimse bunu yapmadı ama İşbankası yapmayı akıl etti.Öyle yada böyle bir ağaç bile olsa doğaya katkıda bulundu 🙂
Biraz da bu yönden olumlu görmek lazım 🙂
9 Ekim 2011
7:11 am
Oğulcan Turhanlar,
Konuyu yanlış anladığını düşünüyorum (Ya da önceki yazıyı okumaya zaman harcamadın 🙁 ).
Bence İş Bankası’nın düştüğü hataya düşmemek lazım. Zaten 2 milyon ağaç dikmek için yola çıkılmış; bunun bir milyonu dikilmiş. Facebook’daki kampanya başlamadan çok önce bu faaliyet başlamış ve sürüyor. Yani “siz beğenin biz dikelim” mantığı yok. Beğeni sayısı milyonlarca olsa da, 60 bin’de kalsa da toplam 2 milyon ağaç dikilecek.
Dikkat edersen, “fidan 2 TL, İş Bankası’nın parası mı yok” gibi birşey söylemiyorum. Düşünüldüğünden çok daha iyi bir iş yaptıklarını da söylüyorum. Benim üzerinde durduğum konu YANLIŞ İLETİŞİM.
Bu durumda “Daha önce kimse bunu yapmadı ama İşbankası yapmayı akıl etti. Öyle ya da böyle bir ağaç bile olsa doğaya katkıda bulundu. Biraz da bu yönden olumlu görmek lazım” denildiğinde İLETİŞİM YANLIŞI azalmaz, ama bu yanlışı yapanlar doğru şey yaptıklarını sanarlar. Benim itiraz ettiğim de bu.
Beleşçilik diye adlandırdığım şey “81 ile 81 orman” projesinin bütçesi değil. Sosyal medyada yapılan iletişimdeki beleşçilik. Zaten 2 milyon ağaç için yola çıkılmışken ve 1 milyon fidan dikilmişken, neden “her beğeni için bir ağaç denilmediğini” açıklayabiliyor musun?
3 Ocak 2012
10:46 pm
Merhabalar,
İyide bu kampanya ile ekilen fidanlar o 2 milyon fidana ilave olarak dikiliyor. Bu bağlamda nerden baksanız 10milyon TL lik bir sosyal sorumluluk projesi söz konusu. O nedenle ilave olarak 100 like’a 1 fidan dikilmesi bence ilaveten güzel bir şey. Ayrıca asıl beleşçilik her like a 1 fidan diye bir proje ile ortaya çıkmak ve bu yolla zaten dikeceğin fidanları millete diktirmiş gibi göstermek olurdu. Kaldı ki bu sayfa “yavan” bir like sayfası değil. Çevre bilinci e-bültenine ulaşıp, yeşil fikirlerinizle ödül kazanabildiğiniz ve çeşitli yeşil öneri-tüyolar alabildiğiniz tamamen reklam dışı bir sayfa!
Bunun yanında tüm sosyal sorumluluk bütçesini tek bir “like” oyununa harcamak bence pek de mantıklı değil.Bu Bankanın yetim çocukları okuttuğu, satranç federasyonuna yılladır koşulsuz destek sağladığı vb. pek çok projesi var.
Ayrıca farklı kurumların 100 liralık ss projesi yapıp 1000 liralık mass marketing yaptığını da çok gördük. O yüzden lütfen biraz daha yapıcı olalım!
3 Ocak 2012
11:25 pm
Fiyatına ve tanıtımına bakıldığında “100 like’a 1 fidan” kampanyası kesinlikle beleşçilik. Bunda ısrarlıyım. Yazıda ( http://ugurozmen.com/pazarlama/5-agaclik-orman ) dediğim gibi, bir etkinlikte benim verdiğim fidan sayısı neredeyse aynı idi.
Ayrıca, dediğiniz gibi olsaydı, İşbank’dan arayıp yazının altında EKLEME olarak bahsettiğim bilgiyi vermezlerdi.
Dikkat edilirse bu yazıda tüm sosyal sorumluluk projeleri (sizin deyiminizle) “tek bir “like” oyununa” harcanmıyor. Bu yazıda sadece “100 like’a 1 fidan” kampanyası eleştiriliyor. Konuya diğer projeleri katıştırmanız ve banka’nın Kurumsal İletişim Bölümü ile neredeyse aynı cümleleri kurmanız da ilginç bir tesadüf. Keşke hemen yorumunuzun üstündeki benim yorumumu biraz daha dikkatli okusaydınız. Kampanyayı değil, sosyal medya iletişimini eleştirdiğimi anlardınız.
Ayrıca dikkat ederseniz, sizin konuyu başka yöne çeken ve hedefi değiştiren cümleleriniz de, “100 like’a 1 fidan” kampanyasının bir yanlış tanıtım olduğunu kanıtlıyor. Öyle olmasa, başka kampanyalardan (ki onlar hakkında tek bir olumsuz söz etmiş değilim) bahsetme ihtiyacı duymazdınız.
Sahi, neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?
2 Eylül 2013
3:54 pm
Yine bir SMU yazısı
21 Ekim 2013
7:31 am
Bir diğer SMU yazısı