23 Eylül 2009 Çarşamba

ABD'de MBA hakkında…

İyimserlik… Nereye kadar isimli yazıma gelen yorumlarda birkaç önemli saptama vardı.

“İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş” derler… Öyle oldu. ABD’ye gitmek için bindiğim uçağın dergisinde de bu konu işleniyordu. Dergideki yazı, okunurluğunu artırmak için biraz magazince idi. (Bir özetini paylaşacağım.)

Ama şimdilik magazin kısmını bir yana bırakalım. Dergide okuduğum ABD’de MBA ve Executive MBA programları hakkında Executive MBA Counsil‘in açıkladığı resmi rakamları yazayım. Gelin bunları hep birlikte yorumlayalım.

😀

  • 36.5 Executive MBA öğrencilerinin ortalama yaşı
  • 12.8 yıl – Girmeden önceki iş tecrübesi
  • 8.2 yıl – Girmeden önceki yönetim tecribesi
  • 44 Ortalama sınıf mevcudu
  • 27 Bayan öğrencilerin yüzdesi
  • 20 ay dereceyi elde etmek için gereken süre
  • 36 saat sınıfta “liderlik” için harcanan süre
  • 58 bir uluslar arası seyahat gerektiren programların oranı
  • 62,905 US$ ortalama program maliyeti
  • 23 öğrencilerin belirttiğine göre program sayesinde ortalama maaş artışı
  • Ayrıca yönetim kademelerinde yükselmek için MBA’in önemli bir araç olduğunu belirtmişler

😀

Bu rakamları tartışalım. Türkiye’de nasıl bir MBA eğitimi olmalı diye fikirlerimizi ortaya koyalım.

Belki geleceği biz oluştururuz.

😛

Etiketler: , , ,

Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden

“ABD'de MBA hakkında…” yazısına şu ana kadar 10 yorum yapılmış:

  1. Kaan Karabal :
    23 Eylül 2009
    12:35 pm

    Ugur Bey,

    Selamlar, aslında ortalama maliyeti, orada bu programa katılanların ortalama gelirleri üzerinden karşılaştırmakta güzel fikirler verebilir diye düşünüyorum bize Türkiye’de ki MBA programlarının fiyatlarının mantıklı olup olmadığı konusunda.

    Gene aynı zamanda Türkiye şartlarında acaba MBA yapmış olmak Türkiye’de ki çok spesifik firmalar dışında ne kadar önemseniyor.

    Daha geçen sene mezun olmuş bir insan olarak kafasında MBA yapmak olan ama yapıp yapmamak konusunda, yapacaksa nerede hangi okulda veya ülkede yapmak konusunda ciddi derecede kararsız olan bir genç olarak ciddi derecede kafa karışıklığı yaşamaktayım.

    Bir yandan yapmayı ciddi ciddi düşünüyorum ama diğer bir yandan bana tam olarak neler getirebileceğini de kestiremiyorum maalesef. Ne kadar doğru bir düşünce bilmiyorum ama şu saatten sonra iş hayatından ayrılıp , en azından Türkiye’de yapacaksam, 2 sene tekrar öğrenci olma fikri pek mantıklı gelmiyor ama eğer tabii ki yurt dışında yapacak olursam tekrar 2 sene yapmayı düşünmüyor değilim.

    Sonuçta görüldüğü üzere son derece kararsız bir durumdayım ve etrafımda benim durumumda olan daha pek çok arkadaşım var.

    Değiştirebilecek şeyler konusunda ise en önemli konunun, MBA programlarının öğretim kadrosunda mutlaka çeşitli sektörlerin iyi yöneticilerini tanıyan onların programa ciddi derecede dahil olabilmesini sağlayacak öğretim üyeleri vs olması gerektiğini düşünüyorum

  2. Türkiye istatistikleri de olsaydı işe yarar karşılaştırma ve yorumlar olabilirdi. Lakin, gördüğüm kadarıyla sınıf ortalamaları arasında bir büyük fark gibi. ABD 44 bizimkilerde ise 15-20. Bunun yanında da fiyat oranları çok da farklı değil.

  3. MBA programlari uzman yetistirmek uzere kurulu. Malesef.

    Turkiye’de ücret artisi icin degil, is bulmak icin MBA yapiliyor, boylece MBA’li memurlarla doluyor artik giris seviyesi pozisyonlari.

    MBA yonetici yetistirmeli, ama bunu ABD’deki universiteler dahi tam olarak beceremiyor.

    Muhendislik okuyan ogrencilerin 3-5 yil iş deneyimi arkasi MBA yapmasi faydali olabilir, ama işletme vb ön lisans mezunlarinin neden MBA istediklerini iyi düşünmeleri gerekiyor. Kariyerde yukselmek icin MBA ön sart kesinlikle degildir. Is bulmalarinda MBA’in garantisi olmadigi gibi.

    Ustelik MBA programlarinin hepsi “me-too” tarzi. Ama universitelere iyi gelir getiren programlar oldugundan her universite bir tane sunuyor.

  4. Bu yazının devamı… gibi…
    😛

  5. Fatmanur,

    Çok haklısın… Lisans eğitimini işletme, iktisat, kamu yönetimi gibi branşlarda yapanların mezuniyetin hemen ertesinde MBA yapması çok anlamsız.

    Türkiye’deki birçok okulda, mevcut bilgi birikimini de artırmıyor.

  6. ABD’de MBA – devam yazısı

  7. Bu serinin devam yazısı…

  8. Aslında Türkiye’deki MBA bölümleri arasında da ciddi farklılıklar var. Executive MBA dediğimiz program daha çok belirli bir iş tecrübesine ulaşmış yönetici ve yönetici adaylarına hitap ediyor. Ama sadece MBA adı altında faaliyet gösteren bölümler daha çok İşletme lisansının master seviyesinde uygulanmış mikro versiyonu niteliği taşıyor. Bu yüzden eğitimin amacı yönetici yetiştirmekten çok, işletme ana bilim dalı dışında eğitim görmüş kişilerin bu formasyon açığını kapatmalarını sağlamak gibi gözüküyor. Bu yüzden İşletme lisansı yapmış bir kişinin MBA yapması bana pek mantıklı gelmiyor. Türkiye’deki bazı okulların Executive MBA programları ise iş deneyimine sahip yönetici ve yönetici adayları açısından gayet faydalı olabilecek ders içeriğine sahip diye düşünüyorum.
    Daha çok yaşanmışlıklar ve yaşanabilecekler üzerine vak’a çalışmalarının ön planda olduğu, kişilerin sürekli birbirleriyle etkileşim halinde olduğu ve çapraz bir bilgi akışının sağlandığı, problem çözmeye dayalı eğitim yöntemlerinin kullanıldığı, öğrenen odaklı bir program daha faydalı olur kanaatindeyim. Tabi ki öğretim üyelerinin eğitsel bilgi ve becerileri bunun gerçekleştirilebilmesinde büyük rol oynar.

  9. MBA yapmanin bircok faydasi vardir muhakak ama belli bir is tecrubesi sonrasinda MBA daha anlasilir ve zevkli bir hal aliyor.
    Ben de 2007de IU’de iktisattan mezun oldum ve “me too” deyip Amerika’ya geldim. Basta bir kolejde bir yillik Project Management okudum. Baktim olmuyor halen issizim 🙂 MBA’ye baslayayim dedim. GMAT’le ugrastik biraz her neyse sonunda University of Wisconsin’a MBA-Uluslararasi Ticarete girdik.
    Basta zafer kazanmis gibi oldum ama gecen zaman surecinde artan borc ve giderleri gorunce ve bir de halen adam akilli bir yerde bir işim olmayinca yok boyle olmayacak demeye basladim….. Amerika gibi bir yerde okul masrafin ve diger giderlerinle bir MBA bitirmek gercekten cok tuzlu olabiliyor. Eger MBAyi ucret yukseltmek icin yapabilme sansina sahipseniz cok guzel; yok degilseniz “rate race” hazir olun. Beni mutlu etmeyen şey de Turkiye’de ucreti yukseltme olanagi cok kisitli olmasidir. Diger bir degisle bir programa tum gencligini calisarak para aktarmak mantikli birsey deildir… Is tecrubesi cok onemlidir mesela ben sabirsizlik yaptim biraz erken basladim MBAye, yas daha 24, Ama sunu diyebilirim Amerikada MBAye yapanlar hepsi ucret artirmak icin degil bir is bulabilmek icinde gelenler var, mesela ben 🙂
    Her neyse, Amerikadaki yesil kartimdan dolayi kendimi rahat hissedip bircok seye girismem sonucunda MBAden daha cok bilgi ve deneyim edindigime inaniyorum 🙂
    Şunu da eklemekte fayda var ilk MBA programlari cok esnek olabiliyor ben programa girerken danismanim bana 7 yilin var dedi bu programi bitirmek icin. Bende o rahatlikla agirdan almaya basladim. bunu referans olarak kullanip adam akilli bir is bakiyorum ABD ve Turkiye arasinda, boyle bir 5 yil calisayim diyorum sonrasinda tekrar okula donerim nasil olsa veya calisirken zamanim olsa birer ders alirim doneminde ve hafta sonlari giderim veya online alir hic okula gitmem boylece ABD-MBA yapmis olurum.
    Bence siz de MBA yaparken zevkine yapin, kendinizi programa degil programi kendinize uyarlayin.

  10. Eğitim eğitim’dir.Her 1 insanın aldığı eğitimle kendisine,şirketine,kurumuna ve ülkemize,insanlarımıza katacağı bir değer vardır.Yok şu yok bu gibi sınıflandırma yapmakta seviyesizliktir.Her insanın içinde bir şeyler yapabilme duygusu olduğu sürece bu ister mba yada farklı bir program olsun başarabilir.

Yorum Yazın