Anlamlı ayrıntı
Bir genç arkadaş ile “yapılacak işler listesi”nin nasıl oluşturulacağını tartışıyorduk.
Ben, büyük projelerin tek kalem yazılması yerine anlamlı bölümler şeklinde kurgulanmasının doğru olduğunu söyledim. O da “en ince ayrıntıyı bile yazarım” dedi. En ince ayrıntı deyince aklıma bir fıkra geldi.
Adam doktora gitmiş. Şikayetini söylemiş:
“Doktor bey… İki elimi iki yandan dizime doğru indirirken öne doğru eğilince ve bir ayağımı kaldırıp iki elimi ayak ucuna kadar getirince, sonra biraz doğrularak kalkıp o ayağımı yere basarak diğer ayağımı kaldırınca, yine ellerimi bu ayağın parmak ucuna kadar getirip de dizime kadar iki yandan elimi çekerken ikinci ayağımı da yere basıp ellerimi dizimden yukarı doğru paralel olarak kaldırıp belim hizasına getirince omurgalarım çok ağrıyor”.
Bu hareketleri dinleyen doktor “Beyefendi. Öyleyse yapmayın bu garip hareketleri” demiş
“İyi de doktor bey, bunlar insanın giyinirken yaptığı hareketler. Bunları yapmazsam pantalonumu veya pijamamı nasıl giyebilirim ki…”
Siz yine, “anlamlı bölüm” düzeyinde kalın. İnce ayrıntılar sizi amaçtan uzaklaştırabilir.
🙂
Etiketler: amaç, anlamlı bölüm, ayrıntı, detay, TO DO LIST, yapılacak işler listesi
Kategori: yaşamın içinden
7 Şubat 2009
1:59 pm
Son 2 yıldır sürekli çalışma planı, iş planı ve kaynak listesi, vs. listeler yaparak geçti, puzzle gibi geliyor zamanla, onu oraya bunu buraya koy, heh tamam şimdi oldu tarzında.
9 Şubat 2009
12:26 am
Çok eğlenceli ve sade sunumlar hazırlayan, dinlemekten asla sıkılmadığım hocam, ” sunumlarınız, eklenecek bir şey kalmadığı zaman değil, çıkaracak birşey kalmadığında mükemmel olur ” derdi.
9 Şubat 2009
4:13 pm
Hoca bence de doğru söylemiş. Özellikle sunumlarda…
İş dünyası öyle atlamalı, patlamalı sunumları sevmiyor. Sade, amacını anlatan, laf kalabalığı yapmayan sunumları seviyor. Sizin “sunum hareketlendirme yeteneği”nize değil, sunduğunuz konuya ilgi duyuyor.
Girişimcilere de bir “kulağa küpe” olarak kayda geçelim…
9 Mayıs 2011
9:22 pm
Süreç anlamlı “birim iş”lere bölünür. Sonra her bir iş’in diğerlerini ne yönde etkilediği çıkartılır. Süreç tasarım matrisinin hazırlanması bu link’te