Bu kadar bilgi…
Selim Tuncer‘in Friendfeed’e girdiği bir cümle nedeniyle aklıma geldi.
(Selim ustanın bahsettiği insanlar ile ilgisi yok. Çağrışım bu… İlgisi olmasa bile akla getiriyor.)
😀
Adama “birini seç” demişler… “Entellektüel mi olmak istersin, i.ne mi?”
Hemen yanıtlamamış. Düşünmüş bir süre. Sonra bildirmiş…
“Sadece bu ikisinden biri olacaksam, i.ne olmayı tercih ederim.” demiş.
Nedenini sormuşlar…
“Bunca bilgiyi kafama sokacağıma, bir tane şeyi arkama sokarım” diye yanıtlamış.
😛
Etiketler: bilgi, temel bilgiler
Kategori: yaşamın içinden
16 Kasım 2009
11:39 am
🙂 süper
Ve aslında bir anlamda da doğru. Çok fazla bilgi sahibi olmak bazen yarardan çok zarar getirebiliyor.
Özellikle kişinin gelişim sürecinde:
Bir eğitimci olarak belki hak verebilirsiniz. Bu topraklardaki eğitim sistemi henüz yeterince iyileştirilmiş değil. Sistem üzerinde bir çok oynamalar yapıldı/yapılıyor. Kişi daha 16-17 yaşlarındayken hayatına dair önemli kararlar vermek durumunda kalıyor. Bu dönemde beyine girilen yoğun bilgi akışı (okul veya bölüm tavsiyeleri, aile baskısı, eğitimci yönlendirmeleri vb.) kişinin henüz oturmamış karar verme mekanızmasını olumsuz etkiliyor.
Bu örnek sadece, genç yaşta, eğitim üzerine verilen olumsuz örnek.. Sonrasında takip eden çalışma hayatı, aşk hayatı, sosyal çevre ve daha bir çok örnekle bunu çoğaltmak mümkün.
Herşeyin fazlası zarar gerçekten. Bilginin bile..
29 Kasım 2009
2:21 pm
Bu fıkrayı okuyunca yüzünüze ister istemez bir gülümseme yerleşiyor tabii. Ama günümüz Türkiye gerçeğine bakarsanız bilginin ve bilgi sahibi olmanın aşağılandığı bir ortamda biraz da rahatsız ediyor. Değerlerin alt üst olduğu, ağır bir şekilde cemiyet olma sancısı çekilen bir süreç yaşıyoruz. Cehalet kol geziyor; bilime, sanata fütursuzca saldırıyor ve aşağılıyor. İktidara getirilenler bu gerçeğin en güzel örneği. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak, işini bilen kaptan olmak ve sonunda güdülen bir sürü olmak… Bilgi sahibi olmak kolay değil doğru, ama bence arkanıza alınacak tek bir şeyin marjinal faydası ile edeceğiniz bilginin marjinal faydası ne kadar karşılaştırılabilir? Son olarak bu fıkrayı anlatabilmek ve gülebilmek için kafanıza bir şeyler de yerleştirmiş olmanız gerekiyor. Aksi durumda cehalet yandaşı olmuş ya da mavi hapı yutmuş çoğunluğun arasına dalmış oluruz.