Çağın gerisinde eğitim
Yaklaşık 10 sene önceydi. Profesyonel hayatın içindeydim. Üniversitelerin kariyer günlerinde sahneye çıkardım. Birçok okulun öğrencileriyle sohbet ettim. İşe alma görüşmelerinde de yüzlercesi ile konuştum. Üniversitelerin işletmecilik eğitimi hakkında fikrim oldu.
Kariyer Günleri’nden birinde, ben ve iş arkadaşlarım çeşitli tanıtım konuşmaları yaptıktan sonra öğrencilerle sohbet ettik. Onlara “hangi departmanlarda çalışabileceklerini” sorduk. O okuldaki öğrencilerin büyük çoğunluğu “Teftiş Kurulu” dediler.
Bir çoğuna anlattım. “İnsan gücü gerektiren işlemleri giderek bilgisayarlar yapıyor. Bireyin bir işi yaparken hata yapmaması için tasarlanmış sistemler çalışıyor. Yani zamanla teftiş işlevi ortadan kalkıyor. Süreç denetimi, IT denetimi gibi unsurlar dışında, teftiş kavramı sadece eski yapıdaki firmalarda sürüyor.”
Bir kısmı şaşırdı. Öğretim üyeleri onlara “Teftiş Kurulu elemanları her işin doğrusunu öğrenir” diye anlatmıştı.
Eski yapılarda Teftiş Kurulu, uzmanlaşmadan terfi etmek için bir merdiven idi. Teftiş Kurulu hayalinin uzmanlıktan kaçma gerekçesi olduğunu da anlattım.
Bazılarının yıllardır inandıkları hayalleri yıkmıştım. Ama sorgulayanlar bir yandan da bana hak verdiler.
😉
İşletmecilik eğitimi, teknoloji sayesinde kökten değişirken (ilgili bazı yazıların linkleri aşağıda) öğrencilerin teftiş kurulu’na yönlendirmesi sadece eski yapıların savunulmasını sağlar.
Bu okullardan sözde ilerici, aslında eski yapıları savunan öğrenciler yetişir.
🙁
NOTLAR:
1) 10 yıl kadar önceki bir anımı anlattım. (Zaten son 4 yıldan beri işe alma görüşmesi yapmıyorum). Umarım o okul şimdilerde daha çağdaş eğitim veriyordur.
2) İşletmecilik eğitiminde değişenlere ilişkin yazılarım aşağıda:
- Eski MBA öğretilerini ıskartaya çıkarıyor,
- Yönetim bilimlerinde yerleşik “komuta tekliği” ve “kişiselsizleştirme” gibi kurallar yıkılıyor,
- CRM’de izinli pazarlamayı ortadan kaldırıyor
😉
Etiketler: eğitim, işe alma, kariyer, öğrenci, öğrenmek, okul, Teftiş Kurulu
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
19 Şubat 2013
8:58 am
Teftiş Kurulu elemanları, ne yapılması gerektiğini derinliğine bilen değil, sadece ne yapılmaması gerektiğini bilen bir noktaya gittiler. Bazı kamu kurumlarında müfettişlere eski önemin verilmesi, sığ bilgiyle önemli kararlar veren elemanlar olmalarını sağlıyor. (Kamu kurumları bilişim dönemine geldiklerinde, bu da değişecek.)