Değişime uyum
Değişiklikler insanların çoğu için belirsizlik yaratır. Doğal olarak belirsizlikten korkulur. Olumsuz duygular yaşanır.
Örnek olarak insanın işinden veya eşinden ayrılması ele alınır.
Şema olarak gösterirsek… Hemen yanda
Diyelim ki işten ayrılma (biraz gönülsüzce) gerçekleşti. Yani kovulduk (1)…
Önce birden boşluğa düşer insan… Bir süre “kendisine çok haksızlık edildiğini” düşünür. (2) Bu dönemde hızla olumsuz bir derinliğe doğru gidilir.
Sonra geçmiş ipuçları tekrar (tekrar ve tekrar…) düşünülmeye başlanır. Diğer tarafta da bazlı haklılıklar olabileceği kabul edilir. “Ben de yaramazlık yaptım aslında…” demeye başlar. (3) Bu döneme mantık bulma dönemi de deniyor.
Sonra insan kendi yanlışlarını da düşünmeye başlar. Kendisini yeniden konumlandırır. (4) Belki yanlışlarından ders alır.
Giderek yeni bir kişi olarak (5) iş arar. Bulduğu takdirde durum düzelmiş, hatta (eğer yanlışlarından ders almışsa) biraz daha üst bir kademede (6) yeniden denge oluşmuştur.
😛
Bazı “Değişime uyum” eğitimlerinde (yukarıdaki şekilde “Bunalım süresi” olarak adlandırılan) bu zamanı nasıl hızla kısaltacağımız öğretilir.
Yani… Bırak bunalım yaşamayı… Çabucak haklı nedenleri bul. Kendini yenile… Ve hücuuuum…
😛
Değişime uyum eğitimlerinde pek öğretilmeyen şeyi, bir arkadaşımdan öğrendim.
😉
Pek uslu sayılmazdı… Bir gece evine dönüyor. Kapıyı anahtar ile açıp sessizce içeri süzülüyor… Bir değişiklik hissediyor. Işığı açıp bakıyor… Ev bomboş… BOMBOŞ… Hani eve taşınmadan önce nasılsa… O kadar BOŞ...
Karısını cep telefonundan arıyor ve “bari gömleklerimi, pantalonlarımı geri gönder” diyor…
😀
Olay sırasında yıllık izindeydim. İlk “bunalım” anlarını göremedim. Ama bir hafta sonra nasıl iyi olduğuna şahidim.
İzinden dönmüştüm. Olayı hemen öğrendim. “Nasılsın?” diye sorduğumda “Şahane…” diye yanıtladı… “Artık eve gelirken bahane uydurmaya çalışmayacağım. Üstelik bütün kadınlar benim…”
😛
Şekil olarak göstermek gerekirse…
Yanda… Kırmızı çizgi…
😛
İyileşme süresi hızlı ama…
Siz yine de o kadar bencil olmayın…
😛
Etiketler: değişime uyum, değişimi yönetmek, eğitim, kriz, kriz yönetimi
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
8 Şubat 2010
1:19 pm
“Değişime uyum” adı altında verilen eğitimler çoğunlukla değişen çevre koşullarına stratejik bir bakış açısı getirmekten çok uzaktır. Bu eğitimler “yönetiminiz ne diyorsa ona uyum sağlayın, yargılamayın” demek için verilir. Yukarıdaki eğitim farklı olduğu için ayrıntılı yazdım.
8 Şubat 2010
1:20 pm
Friendfeed’deki yorumlar için http://friendfeed.com/ugurabi/70e0b3ce/degisime-uyum
10 Şubat 2010
10:36 am
Kendi bloğumda yazdığım “kariyerde yunus hareketi” yazımda, o etohum toplantısına sizin de katıldığınızı sanıyorum, Ali Saydam’dan esinlenerek bu modeli yunus hareketi diye anlatmaya çalışmıştım. Sizinkisi çok daha görsel ve bilimsel olmuş, keyifle okudum, teşekkürler.
13 Şubat 2010
2:21 pm
🙂
Bir yandan ahlayıp vahlamaktansa morali yüksek tutmaya çalışmak iyidir diyecegim; öte yandan bilmeliyiz ki, iyi ya da kötü, coşkularımızı içe atmak bize, zamanla kendimiz için kalın zırhlar örmekten, dış dünyaya duyarsız ve kapalı olmayı getirmekten başka bir şeye yaramaz…
Uyum ve hoşgörü her zaman iyi degildir; çünkü çoğunluğa ayak uydurmaktan geçer.
100 kişi “haydi Boğaz köprüsünden atlıyoruz!” “buyurdu” diye biz de atlayacak degiliz ya? (LoL) 🙂
Akılcı düşüncelerimiz bazen yandaş bulamadıgında endişelenip, ortalama olana uyum saglamak için koşmamamız gerektigi gibi; çuvalladıgımız durumlarda da kendimizi ve ve duygularımız hakkında başkalarını kandırmaya calışmak anlamsız geliyor bana…yine bir ötekilere uyum saglama, “yaranma” cabası…kendin olamamak…
Sevgilerimle..
Vuslat.
19 Temmuz 2010
10:07 pm
Değişime uyum yeteneği, profesyonel kariyer peşinde olanlar için önerilen birkaç beceriden biridir.