Eğitim yatırımdır
Dünya’daki MBA okullarının sıralamasını okudum. Aklıma geldi.
🙂
Çocuk eğitim alır. İşe yarayıp yaramadığını, 5 – 10 yıl sonra anlarız.
Okul eğitim verir. İyi olduğu söylentisi yayılır. Okulu isteyen insan sayısı artar. Patron ise parayı erken toplamayı amaçlar. İyi öğretim üyelerine kapıyı gösterir. Fiyatlar aynı kalır, eğitim kadrosunun maliyeti ucuzlar. Patron daha çok kazanır. Ama kalite de düşer.
Birkaç sene sonra, “artık eskisi gibi değil” denilmeye başlanır. Okul piyasada değer kaybeder.
Her koşulda 5 – 10 sene arasında zaman geçer.
Eğitim uzun vadeli bir yatırımdır. Hem alanlar, hem verenler, hem de parayı verenler için.
😉
Kategori: yaşamın içinden
10 Kasım 2010
9:02 pm
‘Eğitim şart!!!”hocam benim kanaatim şudur ki;insanın en önemli yatırımı eğitimine yaptığı yatırımdır…..sevgilerimle….
15 Kasım 2010
7:12 am
Bilgi Üniversitesi’nin şimdiki halini anlatıyorsunuz sanırım. Amerikalılara hisse sattılar ve sonrasında eskiden olan esnekliği öldürerek, üzerine düşünülmemiş katı bir sistem getirdiler.
Sözde disiplin sağlayacağını düşündüler ama ters tepti. Bununla beraber okuldaki kıymetli adamların çoğunu yolladılar -kimi kendi ayrıldı. Geriye siz hala kitap mı okuyorsunuz diyen adamlardan kaldı.
Ders saati başına 30 küsür dolar para ödediğimiz kurumun, dersin hocası diye 3 günlük asistanları sunması ve bu asistanlarında kafalarına göre ders yapmaları ve derslerde masturbatif hareketlerde bulunmaları can sıkar oldu. Kötünün iyisi olma durumu (uluslararası şirketler dahil olmak üzere) nedense Türkiye’de bir trend.
15 Kasım 2010
2:50 pm
Açıkçası, hedefe Bilgi Üniversitesi’ni yerleştirmedim. Bu olguyu şu anda özel okulların çoğunda gözlüyorum.
🙁
Bana CRM dersi vermemi teklif etti bir tanesi. Toplantıda Bilgi Üniversitesi’nden aldığım saat başı ücret ile verebileceğimi söyledim. “Size o parayı vereceğimize, zaten ders veren bir asistana CRM dersini verdiririz.” dedi. “Bilen biri varsa, ben de dersi izleyebilir miyim?” diye sordum ben de…
🙁
Maalesef bu olgu yeni değil. Bir dönemlerin yıldızı olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden bu yana gözlediğim, zaman zaman da dile getirdiğim bir olgu.
http://ugurozmen.com/pazarlama/egitimde-kalite
🙁
Aynı şeyi özel dershaneler bile yapıyor. Günün geçerli konusunda eğitim verdiğini söylüyor. Bildiğiniz satış eğitimini CRM diye sunuyor.
http://ugurozmen.com/crm/crm-modasi
🙁
Demek ki, okulun adı ve geçmişi ile yetinmeyip, ders programı, içeriği ve kadro için de araştırma yapılmalı.
22 Kasım 2010
5:00 pm
Bilgi universitesinde isletme e-mba okuyorum.
Adına/reklamına/imajına ne derseniz deyin kanıp bu programa katıldım. Bolumun bizlere sunulus sekli interaktif bir egitim olacagı yonundeydi. Gelin gorun ki olay tamamen yıllardır kullandıkları ders notlarını her hafta sisteme yukleyip ” bunu calısın /odevleri gonderin / sınavı gecin” den ibaretmis.
Tabi bu tecrubeye sahip olmanın bedeli 15,500 tl ,yasanılan hayalkırıklıgı ise paha bicilemez. Ne yazik ki Turkiye’de isler bu sekilde donuyor, ozel okulların derdi sadece para kazanmak, egitim kalitesini ancak sistemin icine girince anlıyorsunuz veya sanslıysanız etrafınızda size referans olacak birileri varsa onun gorusuyle dusunceleriniz sekillenebilir.
31 aralıga kadar bolumden cekilirsem paramın %50 sini kurtarabiliyorum,kararsız ve mutsuzum..
4 Şubat 2013
10:52 pm
Eğer okulunuzu ciddiye almıyorsanız, ya kendinizin, ya anne-babanızın, ya da ülkenin (ya da hepsinin birden) kaynağı boşa gidiyordur.
6 Şubat 2013
11:32 am
Sıralamanın 2012 hali şuymuş. http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/global-mba-rankings-2012 İlgilenenlerin dikkatine.