Eğitimin Geleceği – 3½
Eğitimin Geleceği 3 yazısını “Geleceğin trendlerinin sadece birinden bahsettim. Diğerlerini de sırayla tartışacağız.” diye bitirmiştim.
Bu trendlerden biri de giderek artan insan ömrü. Ben çocukken 60 yaşındakiler ihtiyar sayılıyordu. Artık 68’inde vefat edene “erken öldü” diyoruz.
Artan insan ömrünün doğal sonucu olarak ortalama yaş artıyor ve yaşlı nüfus çoğalıyor. Bu gerçekler ışığında birçok karar verilmesi gerekiyor.
Bunlardan biri, uzayan insan ömrü ve (internet sayesinde) değişimin hızının artması ile ortaya çıkıyor. Bugün öğrendiklerimizin çabuk eskimesi, sürekli öğrenme ihtiyacı doğuruyor. Artık 30 veya 40 yaşında meslek değiştirmek kimseye “hayret edilecek gibi” gelmiyor. Hayat uzadıkça, daha fazla ve farklı konularda bilgimiz olması ve bilgimizi sürekli yenilememiz gerekiyor.
Diğeri de yaşlıyken geçinmek için önemli. İnsanların emekli yaşadıkları yıl sayısı, çalıştıkları yıldan fazla olunca, emeklilik birikimleri anlamsızlaşıyor. Kendi maaşlarından kesilen emeklilik payları, onları doyurmaya yetmiyor. Bu durumda ya emeklilik yaşı ertelenecek, ya da “herkes başının çaresine baksın” denecek. Her iki koşulda da yapacak tek şey, öğrenmeyi ve yeni işlere çabuk uyum sağlamayı öğrenmek. Aksi koşulda emekli maaşı ile geçinmek daha da zor olacak.
Bir de… Şu sorulara yanıt bulmak gerekiyor:
- Gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfus artarken gelişen ülkelerde genç sayıda çooook fazla kişi olması gerçekten avantaj mı?
- Bu genç nüfus hangi tip üretimde çalışacak?
- Tarımın bile makinelerle yapıldığı bir dünyada genç insanlar kol gücü dışında nerelerde istihdam edilecekler?
- İnsanın yerini yazılımlar ve donanımlar alırken, genç bir nüfusa sahip olmanın gerçekten avantaj sağlayabileceği alanlar nelerdir?
- Artan yaşlı nüfusa karşı genç çalışan modeli, “Sanayi dönemi bakış açısı” değil mi? Bilişim döneminde geçerliliğini koruyor mu?
İşte bu gelişmeler ışığında, 20 – 30 sene sonrasında hayatını düzgün ve rahat sürdürecek çocukları nasıl yetiştireceğiz. Onlara “öğrenmeyi öğretmek” dışında NE öğretmeliyiz.
😉
Etiketler: değişime uyum, değişimi yönetmek, ders, eğitim, öğrenci, öğrenmek, okul, sorgulama
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden