29 Eylül 2014 Pazartesi

Ego veya Kibir Sorgulaması

Birkaç yazı süresince “Bu kadar çok yazı yazmanızın sebebi özgüven mi, ego mu ?” diye soran okuruma yanıt vermeye çalıştım.

Sayı önemli değil” dedim, içerik üzerinde durdum. İçerik üretmek için çaba ve bilgi gerektiğini söyledim. Özveri’ye biraz dokundum.

Bunlar sadece değerli okuruma yanıt değildi. Nicedir kendi iç sorgulamalarımı da yapıyordum. Durumu anlayan Mehmet Emre Baş Facebook’da şöyle yazdı:

ic-savas
Blogu sıkça okuyanlar, kavramlara düşkünlüğümü ve iç tartışmalarımı bilir. Nicedir yaptığım sorgulamaları yakın çevremdeki 3 – 5 kişiyle paylaşmıştım. Bu vesileyle tartışma herkese açık olsun.

Uzun bir zamandan beri

  • Ego mu yoksa özgüven mi?
  • Gurur mu yoksa kibir mi?

ikilemlerini düşünüyorum.

Siz gururlu davrandığınızı söylediğinizde, başkası kibirli olduğunuzu söyleyebilir. Siz özgüvenli davranmışsınızdır, ama egosu yüksek diye sıfatlanabilirsiniz.  Bunlardan hangisi olduğuna nasıl karar vereceğiz.

Yakın arkadaşlarımla bunları tartışmaya çalıştım. sokrates-Platon

🙂

Kendimce (tanımlamasam bile) kavramı vurguladığım yazılar yayınlamıştım.

Bu ikilemleri düşünürken, başka kavramlar da önüme çıktı.

  • Ekip mi, çete mi?
  • Bahane mi, gerekçe mi?
  • Motivasyon mu, dolduruş mu?
  • Uyarı mı, tehdit mi?
  • İşgal mi, fetih mi? (Yekta Kopan’ın “Bir de Baktım Yoksun” kitabından sonra bu soru da eklendi)

😉

Sonuçta şöyle bir karara vardım. Bir kişinin davranışının gururdan mı, yoksa kibirden mi kaynaklandığına ancak başkası karar verebilir. Önyargılarından arınmış, gerçekten olgun ve aydın biri söyleyebilir hangisi olduğunu.

Ego ve özgüven için de durum aynı. Hatta yukarıda saydığım ikili kavramların hepsi için “gerçekten olgun ve aydın birinin kararı” öne çıkıyor.

Bireyciliği kutsayan biri olarak, başkasının racon kesmesinden hoşlanmam. Lakin bu ikilemler, hep başkasını mesnet alıyor. Yeter ki o başkası, iyi seçilmiş olsun. Bizi sorgulayan, hatta kendimizi sorgulamamız için doğru soruları soran biri olsun.

Aslında hepimizin bir Sokrates’e veya Şems’e ihtiyacı var.

🙂

Etiketler: , , , ,

Kategori: yaşamın içinden

“Ego veya Kibir Sorgulaması” yazısına şu ana kadar 5 yorum yapılmış:

  1. Aziz İlker İçsel :
    29 Eylül 2014
    4:19 pm

    Uğur hocam selamlar. Bahsettiğiniz konu ile ilgili olabileceğini düşündüm bir kitap okudum, adı Görünmez Goril. Oflaya puflaya, bir buçuk yola yayılan bir sürede (bu benim ayıbım) kitabı bitirdim. İki araştırmacı psikoloğun 1999 yılında Harvard Üniversitesi’nde yaptıkları bir deneyden yola çıkarak oluşturdukları, bir insanın gündelik hayatında karşılaştığı yanılsamalar, algı hataları ile ilgili bilimsel veriler ışığında yazdıkları bir kitap. Tam da bu noktada, ego mu özgüven mi sorusuna cevap olabilecek bazı konularda güzel örnekler vermişler. http://www.theinvisiblegorilla.com/

  2. Yazdıklarınız yolumu aydınlatıyor.

  3. Bu yazı dizisini okurken akıllara şu soru da geliyor:
    Özgüven her zaman iyi birşey mi ego her zaman kötü birşey mi?

  4. Mehmet Emre Baş,

    Pek de farklı olmadıklarını ve “başkasının sıfatlaması” olduklarını düşündüğümden, benim bu soruya bir yanıtım yok.

  5. Dizinin 5’inci yazısı

Yorum Yazın