Gidiş yolu…
Dönem sonu geldi. Final sınavları kapıda… Bu vesileyle yazayım.
Şu cümle beni hasta eder.
- Gidiş yoluna puan veriyor musunuz?
Hani ilkokulda okuyanlar söyleyince belki garip kaçmıyordur. MBA düzeyinde ise… Şaşırtıcı…
😛
Konkura, ihaleye, vb… katıldığınızı farzedin. Ve kazanamadınız… Bahanelerinizi kendinize bile anlatamazsınız…
- Ama biz geceler boyu çalıştık…
- Çözmeye yanlış yerden başlamışız…
- Ne istendiği çok da açık olarak yazılmamıştı…
Bahaneler konusunda daha önce de yazdım …
Arkadaşlar… İş hayatında gidiş yoluna puan verilmiyor. Müşterinin istediğini doğru anlayacaksın, doğru çözümü sunacaksın… Yetmez… Diğer önerilerden daha iyisini ortaya koyacaksın.
Seninkinden daha iyi (daha ucuz, daha etkili, daha kapsamlı, daha …) bir çalışma olduğu anda, senin (belki de gerçekten) şahane olan önerinin bir anlamı kalmıyor.
Şansın varsa, başka bir müşteriye sunabilirsin. Şansın yoksa… Üzgünüm…
😉
Öğrenciler, “okulda iş hayatı yeterince öğretilmiyor” diye söylüyorlar. Yoklamalar, ödevler ve sınavlar ile başlayalım diyorum.
Ne dersiniz?
😛
Etiketler: hedef, MBA, ödev, öğrenci, öğrenmek, okul, sınav
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
11 Mayıs 2010
11:28 am
🙂 bomba yazı olmuş 🙂
11 Mayıs 2010
1:09 pm
Teşekkürler Başar.
😀
Umarım öğrenciler de aynı fikirdedir.
😛
11 Mayıs 2010
2:11 pm
Uğur Hocam, çok önemli bir noktayı yine çok net işaret etmişsiniz.
Yakın zamanda ben de çok benzer içerikli bir yazı yazmıştım bu konu hakkında. Bakıp yorumunuzu iletirseniz sevinirim. 🙂
http://fikiriscisi.com/?p=719
12 Mayıs 2010
4:38 pm
Hocam,
İyice anladım ki ben formal olarak sizin öğrenciniz olamam. Oyuncaklarla öğrenmek yerine tecrübeyle öğrenmeye alışmış olduğumdan olsa gerek; sizin yoklamalarınıza, ödevlerinize ve sınavlarınıza iş hayatının kendisi değil de hazırlığı olduğu için sabredemem. İddia ediyorum, siz de kendiniz gibi bir öğretmenin öğrencisi olamazsınız.
Eminim empati kurabiliyorsunuzdur benim gibilerle, burayı okuyan diğer arkadaşlar için yazayım da sizin (formal) öğrenciniz olma hatasına düşmesinler.
Anlaşılıyordur ama yine de açıkça yazayım; eğer bir gün birlikte çalışma fırsatı bulursak iş üstündeyken sizden çok şey öğreneceğime hiç şüphem yok.
13 Mayıs 2010
5:59 pm
Enver,
Öğrenciliğimde, bu gibi konular beni fena çekerdi… Muhan Soysal hocam ile ilgili anıları, masa başında konuşuruz.
😛
Ama haklı olduğun bazı noktalar da var. Muhan hocam benden daha iyi idi bu konuda… Ben belki kendime katlanamazdım…
🙂
14 Mayıs 2010
3:00 pm
Birde şuradan bakmak yerinde olabilir;
iş dünyası tam aksine gidiş yoluna puan verir. Hatta tek bir doğrusu olmadığı gibi iş dünyasının, hedeflenen hemen her sonucun bir çok ara hedefi vardır. Bu ara hedeflere ulaşmak ise hem sonuca yaklaştırır hem doğruya ilerlediğiniz konusunda sizi yönlendirir ve motive eder. İş dünyasında beklentilerin bire bir aynı ve tam olarak karşılandığı durumlar ender rastlanır durumlardır ve zaten bu şekil okuldaki soru cevap yaklaşımı ile düşünüldüğünde sonuçlara ulaşılamaz yada yolda fazlasıyla zaman ve para kaybedilir.
Hedeflenen sonucun kabul edilebilir seviyede ve mümkün olduğunca üzerinde karşılanması yolunda ara çıktılara, ara hedeflere ulaşmak her zaman için puan kazanmaktır ve bence her adımı tam puandır.
Bu yaklaşımı proje yönetimi yaptığımız çalışmalardan esinlenerek ilave etmek istedim. Belki okuldaki yaklaşımı da bu tür ara çıktılar, ara hedefler, tek doğru ile sınırlı olmadan, daha dinamik ve daha aksiyon odaklı olmaya teşvik edecek şekilde geliştirmek insanları iş dünyasına daha iyi hazırlayabilir 🙂
Bununla birlikte iş dünyasının en doğal ve temel hedefi olan para kazandırması hedefine ulaşılamadığı sürece haklısınız ki puan versek yada alsak neye yarar 🙂
16 Mayıs 2010
10:02 am
İş dünyası ne zamandan beri gidiş yoluna puan vermeye başladı ise… Ben bilmiyorum.
😛
Fizibiliteyi yanlış yapmış, ama gidiş yolu doğruymuş… Son dakikada bir şeyi atlamış… Bu nedenle “öyle mi… dert etme… gidiş yolun doğru…” diyen patron varsa tanışmak isterim.
🙂
Girişimciler de aynı düşüncede sanki… http://www.omerekinci.com/vermiyorhayat-gidis-yoluna-puan-vermiyor/ (Hoş, bir destek aramıyorum zaten…) Ama hayat onlara öğretiveriyor.
Bugünlerde sohbet ettiğim girişimcilerde gördüğüm yanılgı da gidiş yolundan puan beklemeleri… Belki onlara da hayat öğretecek…
😛
Bu arada, çok aşamalı bir projenin her aşamasını “gidiş yolu” diye değerlendirmek bence yanlış… Her aşama hedeftir. Yani ara sonuçlar vardır. Onlara giderken hata yaparsa insan, yine puan alamaz.
16 Mayıs 2010
7:57 pm
kızmayınız hocam, size katılmamak elde değil elbette.
muhakkak ki iş dünyası da bir çok gerçek gibi dalgalarla ne kadar çarpıştığımıza değil gemiyi sağ salim limana getirip getiremediğimize bakıyor en nihayetinde 🙂
ben sadece farklı bir açıdan bakarak lş dünyasının okuldakinden çok farklı olarak bir tek doğrusu ve bir tek sonucu olmadığına, daha dinamik olduğuna değinmek istedim 🙂
ve hatta eklemekte isterim, sanırım iş dünyası da gerçek hayatımız gibi hatalarımızdan da kazandırır. okulun tam tersine yanlışlar doğruları götürmediği gibi, makul zamanda makul seviyede(bu ölçü önemli) ne kadar çok hata yaparsa o kadar çok öğrenir o kadar çok gelişir insan, girişimciler bunu benden daha iyi bilirler muhakkak.
paylaşımlarınız ufkumuzu açıcı, zihnimizi törpüleyici ve katılıma teşvik edici niteliktedir, katkılarınıza ve anlayışınıza teşekkür ederim
17 Mayıs 2010
4:55 pm
Ömer,
Kızmış değilim. Sadece bir yanlış anlamayı düzeltmek istedim. Aşamalı projeler ile gidiş yolu ayrımını vurgulamak gerekti…
😛
Aslında iş hayatı ile okul arasında farklar çok fazla… Örneğin, şunları yazsan daha çok katılabilirdim.
– Okulda sınavlarda defter kitap kapalı. Oysa iş hayatında kaynaklar açık. Yeter ki sen doğru bilgiye zamanında ulaş.
– Okulda kişisel ödevler veriliyor. Oysa iş hayatında hemen her işi başkaları ile birlikte yapıyorsun.
– Okulda önceden belli bir sonucu bulman gerekiyor. Oysa iş hayatında sonuç belli değil. (Kısmen buna değinmişsin.)
– Okulda 3 – 5 derste hata yapmazsan başarılı olursun ve sene sonunda ödülünü alırsın. İş hayatında çok sayıda değişkeni kollamak zorundasın. Ödülünü (veya cezasını) ne zaman alacağını bilemezsin. Bazen hemen anında ödüllendirilirsin, bazen o gün aldığın ödül yüzünden (işler terse dönünce) kovulabilirsin.
(Bu maddeleri Cemil Türün hep vurgular. Kendisi yazıya dökecekti.)
😛
Özetle, sana katıldığım bazı noktalar var. Ama “gidiş yolu” konusunda fikirlerimiz farklı…
😀
23 Mayıs 2010
12:19 pm
Bu konuda Uğur Özmen hocamın yazısına biraz ters bir çıkış yaparak kendisini de anlamsız tartışmaya çektim.
24 Mayıs 2010
12:57 pm
Ömer Yüksek’in kendi bloguna yazdığım görüşümü burada tekrarlayayım.
🙂
Ben henüz 54 yaşımda olduğum için, hayatın tamamı konusunda bu kadar kesin yargılarım yok. Ama 70′ine geldiğimde, hayat konusunda genelleme yapmaya kendimi yetkin göreceğim.
30 küsür yıllık iş hayatım olduğundan (TR’deki profesyonel hayat ortalamasını çoook geçtiğimden), daha kesin konuşabiliyorum.
😛
Gelelim yazıya…
“Hata yapmamak üzerine kurulu bir eğitim sistemi olabilir mi?” İnşaat Mühendisinin hatalı yaptığı binalarda yaşamak, doktorun hatalı tedavisine maruz kalmak, politikacının hatalı verdiği karar ile işsiz kalmak ve/veya akrabasını madende kaybetmek, vb… isteyen varsa, bu sorunun yanıtını da o versin.
Eminim onların da bu “gidiş yolunda” doğru yaptıkları vardır. Doğruya puan vererek onları mühendis, doktor, yönetici yaparsınız. Sonra da başınıza gelene şaşarsınız.
😛
Kim söylemişti maalesef hatırlamıyorum. Ama siyasal bilimler konusunda, “Hatalarınız bir değil binlerce can alabilir. Bu nedenle doktorlardan daha iyi eğitim almalısınız” diyen biri vardı… Eğer iş hayatında olmayacaksanız, eğer kendi hatalarınız başkalarını hiç etkilemeyecekse gidiş yolunu siz bilirsiniz. Hatta, bütün puanlar sizin olsun.
Ama başkasının (anne-babanız, sevgiliniz, eşiniz, çocuklarınız dahil) hayatını etkileyecekseniz, düzgün yoldan gidip doğru sonuca ulaşmanızı öneririm.
🙂
10 Haziran 2010
6:29 am
Öğrencilerin “Gidiş yoluna puan veriyor musunuz?” cümlesi üzerine diğer bir yazı
18 Haziran 2010
6:07 am
[…] Gidiş Yolu konusunda çeşitli tartışmalar oldu. İkinci yazıyı da yazdım. […]
8 Mayıs 2012
1:05 pm
Derinliğine düşünmek konusunda bir yazı
3 Eylül 2014
5:57 pm
Eğitim konusundaki yazıların listesi burada