10 Haziran 2010 Perşembe

Gidiş yolu 2

Öğrencilerin “Gidiş yoluna puan veriyor musunuz?” cümlesi üzerine yazmıştım.

Ömer Ekinci de 1.5 sene önce aynı konuya değinmiş. Benim yazımın yorumlarında Ömer Yüksek ile başlayan tartışma, Ömer’in blogunda devam etti.

🙁

Ömer Yüksek “Hata yapmamak üzerine kurulu bir eğitim sistemi olabilir mi?” diye sormuş.

İlk yazımda da söylemiştim. İlkokulda iseniz, elbette hata yapabilirsiniz. Ama meslek eğitimi alırken de “Hata yapmamak üzerine kurulu bir eğitim sistemi olabilir mi?” diye soruyorsanız… Yanıtladım.

“İnşaat Mühendisinin hatalı yaptığı binalarda yaşamak, doktorun hatalı tedavisine maruz kalmak, politikacının hatalı verdiği karar ile işsiz kalmak ve/veya akrabasını madende kaybetmek, vb… isteyen varsa, bu sorunun yanıtını da o versin.

Eminim onların da bu “gidiş yolunda” doğru yaptıkları vardır. Doğruya puan vererek onları mühendis, doktor, yönetici yaparsınız. Sonra da başınıza gelene şaşarsınız.”

🙁

Yıllarca satış ekibi yönettim. Aşağıdaki resimler fotokopi ile en büyütüleceği kadar büyük şekilde arkamda asılıydı.

Bugünlerde yine asılı…

😀

Yorumdaki cümlelerim ile bitireyim.

Eğer iş hayatında olmayacaksanız, eğer kendi hatalarınız başkalarını hiç etkilemeyecekse gidiş yolunu siz bilirsiniz. Hatta, bütün puanlar sizin olsun.

Ama başkasının (anne-babanız, sevgiliniz, eşiniz, çocuklarınız dahil) hayatını etkileyecekseniz, düzgün yoldan gidip doğru sonuca ulaşmanızı öneririm.

😀

Etiketler: , , , , , , , ,

Kategori: yaşamın içinden

“Gidiş yolu 2” yazısına şu ana kadar 8 yorum yapılmış:

  1. Merhaba,
    Sonuç odaklılık konusunda size katılıyorum ancak hata yapmak konusunda bir parantez açmak gerektiğini düşünüyorum. Hata yapmaya hak ettiği değeri verebilmek gerek çünkü hatalar üzerinde kafa patlatıldığında insanlara doğruyu yapsalardı belki hiç bilemeyecekleri bir sürü bilgi öğretebiliyorlar. Burda önemli olan hayati hataları yapmamak yani risk yönetimini iyi yapabilmek diye düşünüyorum..
    Saygılarımla..

  2. Burada önemli olan, mesleki eğitimin nasıl değerlendirileceği. Hatta MBA düzeyinde nasıl yapılması gerektiği…
    😉
    Hayatı bilimsel yolla değil de sadece tecrübe ederek öğrenenlerin yapacağı meslekler de var elbette… (Onlarla ilgili bir öykü yazacağım, yakında…)
    😛
    Oturacağınız evi usta bir mimarın çizmesini, bir mühendisin yapmasını mı istersiniz, zamanla tecrübe sahibi olmuş bir ustabaşının mı?
    “Tecrübe ederek, yıkılan bazı binaları yaparak öğrenmiştir” diye düşünür müsünüz. Hatta, “Daha önce çoook binası yıkıldı. Bu nedenle tecrübesi iyice arttı” der misiniz?
    😉
    Bilimsel bir alt-yapı olsa da tecrübe önemlidir. Özellikle insan ve marka yönetiminde. Bunu inkar etmiyorum.
    Ama meslek eğitimini konuştuğumuz zaman, “gidiş yoluna puan verilmemelidir”
    Arkadaşlar, eğer puan almadan hatalarını öğrenmiyorlarsa, zaten meslek sahibi edilmemelidirler. Topluma yazık.

  3. fikret özel :
    11 Haziran 2010
    6:56 am

    hani aşk filmlerinde bir sahne vardır. erkek kadını etkilemek için bir kurgu yapar ancak herşeyi eline yüzüne bulaştırır. kadın buna rağmen “gidiş yoluna” bakarak ona kalbini açar 😛 hah işte bu durum iş hayatında olmaz.
    yöneticiniz 500 satırlık excel dosyasının 499 satırındaki yaptığınız doğrulardan dolayı veya sadece iyiniyetinizden dolayı o 1 satırlık hatanızı görmezden gelmeyebilir.
    zira ünlü Türk düşünür Fatih Terim’in de dediği gibi resultante importante 🙂

  4. İnşaat mühendisleri şöyle dermiş;
    Bir ev yapacaksın, satacaksın,
    Bir ev yapacaksın akrabanı oturtacaksın,
    Bir ev yapacaksın kendin oturacaksın.

  5. Aslında gidiş yolu benim için hiçbir anlam ifade etmiyor 🙂 sonuca baktığınızda ya hata yapmışsınızdır yada doğruya ulaşmışsınızdır. Ben yapılan yanlışlarında eğitici yönü olduğunu savunuyorum belirli sınırlar çerçevesinde tabiiki.
    İleride ders verirsem hiçbir sınavımda gidiş yoluna puan vereceğimi sanmıyorum 🙂

    Burada kastım hadi hepberaber hata yapalım ve bu şekilde öğrenelim de değil, üniversite yıllarında diferansiyel denklemler dersinde sadece son işlemi hatalı yaptığım için aldığım babalar gibi sıfır sayesinde bugün iş hayatında bir raporu göndermeden önce 2 kere kontrol etmeyi öğrendim..

    Birde genellikle mavi yakalarda gözlemlediğim bir durum, hata yapmaktan korktukları için insiyatif alıp küçücük bir problem karşısında müdahale edebilme yetilerini kaybediyorlar.. gibi gibi..

    Tabiki kadın erkek ilişkisi ile iş hayatını bu konuda birbirine denk görmemek gerekir. Ancak puan almadan hatalarını görmeyen öğrencileri de hemen meslekten men etmemek gerekir.. Inatla aynı hatayı tekrarlayanlar hariç tabiki..:)

  6. […] Yolu konusunda çeşitli tartışmalar oldu. İkinci yazıyı da […]

  7. Derinliğine düşünmek konusunda bir yazı

  8. Tüm eğitim yazıları bir arada

Yorum Yazın