19 Aralık 2010 Pazar

İş / ödül ilişkisi

Bankada motivasyon ödülleri başlatıldı. 6 – 7 ödül vardı.

  • Müşteri odaklılık ödülü,
  • Ekip çalışması ödülü,
  • Liderlik ödülü,
  • ….

(Aklımda kalanlar bunlar. Eski iş arkadaşlarım hatırlatırsa ekleme yaparım.)

😀

İlk toplantılarda jüriye beni de almışlardı.

Direktör ve üstü düzeyine Liderlik ödülü verilmemesi gerektiğini söyledim. Görevi zaten “liderlik” olanların bu ödülü almasının, motivasyonu artırmayıp azaltacağını söyledim. Daha düşük unvanlara verilmeliydi.

Müşteri odaklılık ödülünü bizim ekibin almasını doğru bulmadığımı da belirttim. Bizim işimiz, kurum içinde müşteri odaklılığı yaymaktı.

😀

Ben jüriden çıkartıldım. Yönetici Direktör unvanında bir Bölge Müdürü’ne “Liderlik Ödülü” verildi.

😀

Meraklısına… Ödüller konusunda:

😀

Etiketler: , , , , ,

Kategori: yaşamın içinden

“İş / ödül ilişkisi” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Hocam çok haklısınız. Derneklerde, kurumlarda her yerde sanki kendi kendilerine ödül, plaket almak için birşeyler yapıyor insanlar. Kendi içlerinde proje hazılayıp, projede görev alıp gala yemeğinde de kandilerine teşekkür ediyorlar… Zaten görevi olanı yapmadığı için malesef çok insanımız normal olan şey ödüle layık oluyor. Yaratıcılığı, gelişimi körükleyecek mevcut sisteme artılar katmayı ödüllendirmeler yerine “en azından işini hakkıyla yap” demeye geliyor bunlar bence 🙂

  2. Muhtemelen bu firmalarda yönetici olarak çalışan bir çok kişi de, işi liderlik olanların dışındakilerin “liderlik” ; işi müşteri odaklılık olan kişiler dışındakilerin “müşteri odaklılık” özelliklerinin ne durumda olduğu hakkında hiçbir bilgisi bile yoktur.
    Kısa, net ama çok mesaj dolu bir yazı olmuş; teşekkür ederiz.

  3. Benim örneğim B2B’den ve “ABCXYZ” firmasından olacak.
    Öncelikle ödüllerin verildiği ortam firmanın yıllık periyodik “İş Konferansı”, yani şov zamanı ve törene yanılmıyorsam sadece yönetim kademeleri davet ediliyor. Finale kalan aday projelerin, konferansa katılanlar tarafından oylandığı ve kısa video kayıtları şeklinde dev ekrana yansıtılarak tanıtıldığı şovun yapısı “Film Oscar” larının dağıtıldığı ortamın bir kopyası.
    Neyse, buraya kadar her şey OK diyelim. Gelelim “müşteri odaklılık” dalında ödül alan grubun çalışmasına dair kısa video gösteriminden aldığım notlara: Müşteri anketi yapılarak veri toplanmış.
    Bence, ankete ne gerek, nerede kaldı bu firmanın bunca yıldır CRM software’ine yaptığı yatırımlar, elemanların veri girerek harcadığı vakitler? Demek ki şirketin satış ve pazarlama “ordusu”, müşteri tecrübelerini, topladıkları verileri girmemişler, ya da ödül alan grubun aklına buraya bakmak hiç gelmemiş ve anket yapma gereği duymuş.
    Ankette saptandığına göre, mevcut ürünümüzün “x mm” daha dar olarak üretilmesi talebi olduğu sonucuna varılmış. Bunu anlamak için sizce anket yapmak şart mıdır? Bunu talebi ortaya çıkaracak bir anket EVET ve HAYIR seçeneklerini içeren tek bir sorudan oluşuyor olmalı diye düşünüyorum.
    Gelelim projeyle maliyetlerin düşürülmesine:-%23 müş. Bu da bana pek inandırıcı gelmedi açıkçası. Ürün geliştirme maliyetlerinden de hiç bahsedilmiyor zaten. 100’ün üzerinde de yeni sipariş alınmış. Geniş olan üründen aynı zaman diliminde kaç adet satılabiliyordu acaba? İki ürünün satış rakamlarının karşılaştırılmasının yapılması daha anlamlı olmaz mıydı? Ayrıca bir müşteri de çıkıp ben “y” mm daha dar ya da “z” mm daha genişini istiyorum dese, sil baştan yeniden ürün mü geliştireceğiz? Modüler bir ürün geliştirilebilse, bence hem araştırma geliştirme ve üretim maliyetleri minimize olur, hem de değişken müşteri taleplerine uyum sağlanabilirdi (Ve bu YBD’i artırmaya yönelik bir plan da olmaz mıydı aynı zamanda?). Özetle, bence bu ödülü alan projenin “müşteri odaklılıkla” alakası yok. Bu proje, bence uzun süredir planlanmakta olan ve zaman içerisinde satış ve pazarlama ekibinin müşterilerden öğrendiği ve muhtemelen rakiplerin zaten sahip olduğu ürünün muadilini yaratma projesidir. İlla ödüllendirilecekse de, bu proje bir “ürün odaklılık” ödülüne aday gösterilmeliydi.
    Bu tip projelere emek harcayanlara ve bu tip projelere imkanların sağlanmasına itirazım yok, ancak benim üzüntüm değerlendirme aşamasındaki yanlışlıklardan. Verdiğim bu örnek bana sizin geçmişteki ürün odaklılık/müşteri odaklılık yazınızı özetleyen cümlenizi hatırlattı: “YBD, “ürün” değil, “müşteri” odaklı bir bakış açısına sahiptir.”

    Not: Uğur Bey, yukarıdaki yorumlarımı yayınlama kararı verirseniz, bazı bilgiler gizlilik içerdiği için, adımı belirtmeyerek yayınlamanız konusunda yardımlarınızı rica edeceğim. Yayınlamasanız da, en azından bu ödülle ilgili kafamı kurcalayanları paylaşabilme ortamı sağladığınız için teşekkürler. Yazdıklarım da sizin katılmadığınız ya da uyarıda bulunmak istediğiniz noktalar varsa ve bunları benimle paylaşabilirseniz çok sevinirim.

  4. Sevgili SR,
    Demek ki şirket içi ödül uygulamaları birbirine benzer oluyor. Bazen, bir proje kimse tarafından bilinmiyor. Ama bağlı oldukları Genel Müdür Yardımcısı, bu projenin kurum için ne kadar önemli olduğunu vurgulayıp ödülü kendi ekibine “aktarıyor”.
    Zaten juri danışıklı pazarlıklar içinde. Ödüller paylaşılıyor.
    😉
    Sonuçta şurada http://ugurozmen.com/pazarlama/oduller dediğim gibi: “Hiçbir ödül jürisinden daha değerli değildir.”

Yorum Yazın