14 Ekim 2009 Çarşamba

Korsan taksi…

Friendfeed’deki bir TAKSİ yazısı sayesinde başlayan tartışmaya, buradan katılayım.

Taksi plakasının değeri “kota” olduğu için artıyor. Yani değerini artıracak bir yatırım yok üzerinde… Üstelik, taksisini şoförlere (rayiç ayda 5000 TL civarındaymış) kiralayanların kazançları da vergisiz… 100 küsür taksisi olan birilerinden söz ediyordu şoförler. Ayda 500.000 TL civarında para… Vergisiz… Cukka…

Korsan taksi olduğunda, trafik kurallarına uymamazlık edebiliyor mu? Aksine, taksi şoförlerinden daha iyi uyuyor. Belediye otobüsü ve minibüs şoförlerinden çok daha kurallara uygun kullanıyorlar. (Yani saydıklarım gibi kendilerini “yasa üstü” görmüyorlar.) Tek farkı ne… Taksi baronlarına para ödemiyorlar.

Hizmet kalitesinin daha iyi olduğunu da herkes söylüyor.

😉

Avrupa’da taksiye bindiğimde, şoförün şehri ne kadar bildiğine şaşarım. Çok sıkı sınavlardan geçtiklerini biliyorum.

  • Bunlardan birinde… Gideceğim caddenin adını söyledim. Şoför numarayı sordu. Ortada refüj varmış. Daha az ödemem için nereden dönmesi gerektiğini öğrenmek istemiş.

Burada ise… Karaköy’de bindiğin taksi, Gümüşsuyu’nu bilmez… “Karşıya gitmem” diye tutturur.

🙁

Korsan taksiyi ve vergisiz kazancı ortadan kaldırmanın yolu, miting yapmak değil.

Sınav yapmak… Adam gibi bir sınav. Tüm hastanelerin, okulların, kamu dairelerinin yerini bilmesini sağlayacak…

Ve sınavda kazanan herkese taksi plakasını ayda 3000 TL karşılığında vermek. Kota koymadan… Ama iyi kayıt ederek…

🙂

Böylece şoför esnafı zaten verdiği aylık kiradan azını devlete / yerel yönetime verir. Hem vergisiz kazanç azalır, hem de korsanlık yapmaya gerek kalmaz.

Doğru çözüme odaklanalım. Çözüm önermeden miting yapmak… Bence gürültüdür.

😛

Etiketler: , ,

Kategori: yaşamın içinden

“Korsan taksi…” yazısına şu ana kadar 9 yorum yapılmış:

  1. Kesinlikle doğru tespitlerde bulunmuşsunuz hocam. Önerileriniz de oldukça reel.

    Açıkçası ben de ticari taksi yerine korsan kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü : Ticari taksiciler gibi 5 km lik yolu 10 km ye çıkarmıyorlar. Daha ucuz ve ne kadar ödeyeceğini önceden biliyorum.

    Ticari taksi baronları önce kendilerine baksınlar. İnsanları salak yerine koymasınlar. Hayat gerçekten de boşluk kaldırmıyor.

  2. Londra’da scooter üzerinde özel formalı ve önünde bir aparata takılı harita olan sürücüler gördüm. Sorunca sınava hazırlanan stajyer taksiciler olduğunu öğrendim. Anlaşılan orada yol bilmeden taksici olmak yok. Sevgiler. Engin Utkan

  3. Friendfeed’deki yorumlardan (http://friendfeed.com/ugurabi/2970ad64/korsan-taksi) gördük ki, KORSAN TAKSİYE EVET diyor çoğunluk…

  4. Mükemmel tespitler. İşi sadece bağırarak çözme yöntemini ne zaman bırakacağız merak ediyorum.

  5. Uğur Hocam,Çeşitli yanlışlıklara birlikte bir değinelim isterseniz.

    Taksi baronu dediğiniz kişiler bu taksileri bedavaya almış kişiler değildir. http://www.kaleticaret.com.tr/ adresinden görüleceği üzere taksi plakaları 520.000 TL’ye çıkmıştır, geçen ay 480.000 TL idi, daha önceleri ise bu plakalara belediyenin el koyacagı ve miras yoluyla devredilemeyecegi gibi bir kanun tasarısı söylentisi ile ki bu tasarı hala meclistedir, taksi plakaları 350.000 TL ye düşmüştü.

    Yani Taksi baronları dediğiniz kişiler ev almak ya da arsa almak yerine Taksiye yatırım yapmış kişiler. İnsanların Ev almak yerine taksi plakası almasını umarım yanlış değerlendirmezsiniz.

    Olaya vergi açısından bakacak olursak. İŞte bu noktada bir aksaklık var. Taksiler basit usule tabii yani senede 1.000 TL civarı bir vergi veriyor. Fakat burada da ben taksicilerin suçu olduğuna inanmıyorum. Sonuçta bu kanun tasarısını çıkaracak.Taksi plakası sahiplerini gerçek kişi mükellefi haline getirecek uygulamayı yapacak hükümettir.

    Açık konuşmak gerekirse kimse daha fazla vergi vermeyip kanunlar çerçevesinde vergi vermekle mükellef olduğu için bu taksici amcaları suçlayamaz hiç kimse.

    Şu an taksi plakalarının kirası zaten 3.000 TL, Yani siz bir taksi plakası sahibine gitseniz 3.000 TL verseniz arabasını bir ay size verir.

    İstanbul’da Taksi plakası sanırım 16.000 Adet( yamulmuyorsam ) Bildiğim kadarıyla Taksiplakasını çıkarma yetkisi belediyede ve belediyede kayıtlı değeri 250.000 TL, yani belediye bu taksi plakalarını geri 250.000 TL vererek geri çağırabilir. Ya da yeni taksi plakası ihalesi açar ve taksi plakasının değeri düşer.

    Fakat bütün bunlar olurken , Sermaye sahibi bir kişinin 500.000 TL *100 =50.000.000 TL’sini bu işe bağladığı gerçeğini gözden kaçırmayın.

    Siz olaya 5.000 TL boyutundan bakmışsınız fakat bu gerçekçi bir uygulama değil. 100 Taksi plakasına sahip bir kişi her araca kendisi çıkamaz. Ha bir tek aracı olan kişi öğlene kadar kendisi çalışıp ögleden sonra günlügü 80 TL’den kiraya verirse ki pazar günleri sadece şöföre verir ve günlük 110 TL civarı bir para alır. Bu yüzden 5.000 TL rakamı sadece 1 ya da 2 taksi plakasına sahip kişiler için geçerlidir.

    Bu yüzden ben taksi plakası sahiplerine açıkçası halkın kötü gözle bakmasını anlayamıyorum. Adamlar 20 sene önce aldıkları taksi plakalarının şimdilerde bu kadar değerlenmesi onların suçu değil. Bilakis istedikleridir.Bunu yapanda belediyedir. İnsanlar belediyeye neden ihale açmadığını sormak yerine direkt olarak araç sahiplerine laf saydırma peşindeler.

    Ha keze bu kişiler taksi plakasına verdikleri parayı 20 sene önce istanbulda bir arsa almış olsalardı yine o arsa yarım trilyon ederdi.

    Lütfen taksi sahiplerine kötü bakmayalım.

    Not: Taksi plakası sahibi değilim. Çok düşündüm fakat vazgeçtim.Daha karlı yatırımlar var.

  6. Benim önerim, ayda belli bir tutar veen herkes için serbest bırakılması zaten… Mevcut taksi patronlarına 3 – 5 sene ayrıcalık tanınır.
    😉
    Serbest piyasa hemen yeni bir dengeye oturur.

  7. Sorun aslında belediyelerin KOTA ile taksi plakası vermesidir. Sorunu ortadan kaldırmanın yolu ise kotayı kaldırıp sınav ile kazanan ve peşin vergiyi ödeyen herkese taksi plakası verilmesidir.

  8. UBER’in veya Bitaksi’nin (hatta korsan taksiciliğin) gelişmesini engellemenin yolu siyasetçilerden medet ummak değil, müşteri deneyiminin talep ettiği hizmet düzeyini karşılamaktan geçer.

  9. Bu konuda yardımcı olacak yazılar:

    – Meslek Odaları ve Profesyonellik http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/meslek-odalarinin-profesyonelligi
    – Karşının Taksisi http://ugurozmen.com/pazarlama/karsinin-taksisi
    – Taksi Fişi http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/taksi-fisi
    – Taksi mi, Bitaksi mi? http://ugurozmen.com/pazarlama/bitaksi-1

Yorum Yazın