4 Şubat 2011 Cuma

Kurumsal mı / girişim mi ? (2)

Dün yayınladığım Kurumsal mı / girişim mi? yazısına yorum yapanlara baktığımda, iş tecrübesi olanlarla olmayanların; ön yargılı bakanlarla tarafsız olanların ayrıldığını gördüm.

🙂

Kurumsal ortamlar konusunda eleştirilerimi sakınmadığım onlarca yazı var bu blogda. Kurumsal sanılan ortamda insan davranışlarını epey bir eleştirdim, alaya aldım.  Nasıl o zaman kurumsal  düşmanı değilsem, şimdi de kurumsallık taraftarı değilim.

Bitaraf olanın bertaraf olduğu bu topraklarda anlatmak zor. Ama yine de vurgulayayım. Bu yazı dizisinin amacı, girişimi yermek ve kurumsallığı yüceltmek değil.  Bilmeden kurumsallığa girişenlerin hatalarını ortaya koymak.

😉

Test yapmaya devam edelim:

Bana sıkça şöyle mesajlar geliyor: “Biz yeni mezunlara hiç şans tanınmıyor, deneyimli aranıyor. Söyler misiniz bize şans verilmezse nasıl tecrübe kazanabiliriz? Geçen bir ajans daha tecrübesizliğimden yararlanıp XXX Gazetesine senaryolar yazdırıp işe almayacağını belirtti.

Hangisinde olmuştur:

  • Kurumsal şirkette
  • Girişimde

🙂

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden

“Kurumsal mı / girişim mi ? (2)” yazısına şu ana kadar 10 yorum yapılmış:

  1. Kurumsal bir şirkette görülme olasılığı daha yüksek bir durum diye düşünüyorum.

    Yeni mezunlar kendilerine şans tanınan “girişim”lerde tecrübe kazandıktan sonra “kurumsal şirketlerin” aradıkları niteliklerle kendilerine yer açabilirler.

    Öte yandan kendi şansını yaratmayı başaran “girişimci”ler, olmak istedikleri yere bir adım daha yakın olanlardır.

  2. Kurumsal şirketler tecrübeli elemanı çok sevmezler, ucuza adam çalıştırmak isterler. Tecrübesiz ve itaatkar elemanlarla çalışmayı tercih ederler. Bu yüzden sorunuzun cevabı: “Girişimde”

    Kurumsal mı girişim mi? Tabiki de girişim. Girişimler arttıkça iş hayatımız zenginleşir, ekonomi daha sağlıklı büyür, işsizlik azalır. Tecrübeli elemanlar da tecrübesiz elemanlar da verimli olacakları bir yerde çalışma imkanı bulur.

  3. Girişimde olduğunu düşünüyorum. Çünkü kurumsal şirketlerin işe alım politikaları ve bireysel gelişim programları tecrübesizleri de kapsayacak şekilde yapılandırılıyor. Bir keresinde P&G’den bir yetkili şöyle bir açıklama yapmıştı. Üniversiteyi bitireli 2 yıldan fazla olduysa bize hiç başvurmayın.

  4. Ekleme:

    Kurumsal şirketlerin akıllı, üretken, yeniliklere açık insanlara ihtiyacı yoktur. Kurumsalda temel olan çarkların dönmesidir (mümkün olduğu kadar da ucuza).

    Tecrübelenen insan, çarkın bir parçası olmaktan sıkılır, ben bu kadar okulu bunun için mi bitirdim, bu kadar birikimi bu işler için mi yaptım der. Yenilik arar, kuruma birşeyler katmak ister ve çoğunlukla engellere takılır. Boğulur.

    Yeni mezun arkadaşlar (tabi ki de zehir gibiler, yenilikçiler, üretkenler) bir an önce iş bulma kaygısı ile, üniversitede kurdukları hayaller ile, biraz tecrübe edinmek amacıyla kurumsala doğru kayarlar. Kurumsal şirketler de zaten onları Mevlana gibi beklemektedir. Buraya giren arkadaşlar politikanın ince erdemlerini öğrenip zamanla bir önceki paragrafın adamı haline gelir.

    İş ilanları ise “30 yaşını aşmamış”dır. 30 yaşını aşmış adam en verimli çağındadır ama şirketler bu adamları istemez.

  5. Kurumsal şirkette olmuştur. Pozisyona uygun olacak adayın verilecek bir takım ufak görevlerle test edilmesi kurumsal bir yaklaşımdır.

  6. Bugün kurumsal bir şirkete staj başvurusundan döndüm ve bence kesinlikle kurumsal. Kurumsal şirketler gözümüze soka soka, bizden ufak tefek ayak işlerinden faydalanırken kendi işlerine yarayabilecek birilerini bulmak istediklerini belirtiyorlar, biz de kendimizi gösterip iş bulacağız diye hemen kabulleniyoruz. Kabul edilmeyen çoğunluğaysa, gördüğüm kadarıyla parasız işçi olarak iş dünyasının acımasızlığı tanıtılıyor. Girişim daha çok, kendi elemanını yetiştirip şirketine bağlamak ve onunla birlikte yükselmek istiyor, böyle bir şey yapmaz.

  7. Gercek anlamda kurumsal yapilarda çalışmış ama aynı zamanda kurumsal olmaya çalışan şirketlerde de bulunmuş bir yönetici olarak söyleyebilirim ki Türkiye’de ne çalışanların ne de yönetimlerin çoğu Kurumsal Yönetişim’den ve kurumsallıktan anlamamaktadır. Durum böyle olunca, büyük şirketlerin kurumsal olduğu, maaşını yatıran şirketin kurumsallaşmış olacağı farz edilmekte. Oysa kurumsallık bir yönetim anlayışı ve bu anlayışın yarattığı sistemler bütünüdür. Kurum kültürü bir şırketi farklılaştıran en temel özelliktir. Girişimcilik ile kurumsallık iki ayrı konu olarak sunulmakta sürekli oysa, kurumsal girişimcilik de bir kurum kültürüdür ve geleceğin en önemli yapılaşması işte bu kültür üzerine inşa edilecektir.

    Oneririm.
    http://kariyeryolculugu.com/blog/2011/02/01/gelecek-kurumsal-girisimcilik-ve-girisimci-yoneticilikte/

  8. Soz konusu ornegin gectigi yere gore konusacak olursak kurumsal gorunumlu girisimde gerceklesmistir.

  9. Yaşamım boyunca çok sayıda girişimciyle çalıştım. Bazen onlara rağmen şirketlerini daha iyi duruma getirmeye çaba sarfettim.

  10. Exit konusunda tüm yazılar

Yorum Yazın