"Liderlik" şart mıdır?
Doktora derslerinden birindeydik. Konular öğrenciler arasında paylaştırıldı. Hepimiz bir konuyu enine boyuna inceleyeceğiz. Benim konum: Liderlik.
Farklı bir çalışma hazırladım. İlk cümle şöyleydi:
Liderlik şart mıdır?
Sınıf “elbette” diye yanıtladı.
“İsviçre’nin bir liderinin adını hatırlayan var mı?” diye sordum. Sınıfta “çıt” yok. İpucu verdim.
“Zavallı İsviçre Giyom Tel’den bu yana hiç lider yetiştirmemiş mi?”
Sonra refah düzeyi yüksek başka Avrupa ülkelerinden örnekler verdim.
Sıkı bir tartışma oldu. Tam beklediğim gibi…
😀
Anlatmak istediğim şu idi. Liderler yetiştirmekten daha önemlisi, sürekli lider ihtiyacı duymayacak sistemleri yerleştirmektir.
Eğer sistemleriniz bozuksa şirketinizin içinde, sizin dışınızda başka liderler de yetişir. Onlar kendi girişimlerini yapıverirler.
Şaşırırsınız.
😛
Etiketler: girişim, kriz, kriz yönetimi, liderlik, sistem, yönetim, yönetim bilimleri
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
1 Ağustos 2009
10:06 am
Uğur Bey, konuyu ne kadar da güzel özetlemişsiniz. ” Liderler yetiştirmekten daha önemlisi, sürekli lider ihtiyacı duymayacak sistemleri yerleştirmektir ”
1 Ağustos 2009
10:13 am
‘Liderler yetiştirmekten daha önemlisi, sürekli lider ihtiyacı duymayacak sistemleri yerleştirmektir.’ bu cümle zaten her şeyi özeliyor,
ders calışması gereken kendi sorumluluklarını bilir verimli ders calısır kendi hocası olursa,
işi yapması gereken başına dikte emirleri gelmeden her şeyi rutin ve nizami yapar kendi patronu olursa, vb vb vb vb
basitce sistem güçlenecek ve kendiliğinden işleyecektir
AMA
biz de bir alışkanlık vardır, yumurta dayanana kadar sesimiz çıkmaz, birşey yapmayız, sonra hızır’ı yardıma bekler dururuz. ilk geleni de hızır sanarız..
20 Haziran 2012
9:28 pm
Cok güzel bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Gelecekte işletmeler “self organizing” hale geliyorlar yani lidersiz, müdürsüz… ve sadece grup üyelerinin içinden yükselen doğal liderlerle hareket ediliyor. Yani yine bir lider çıkıyor ortaya sadece bizim şu an yaptığımız gibi değıl. Su yazim ilginc gelebilir. http://kariyeryolculugu.com/blog/2011/11/17/gelecek-unvansiz-sirket-yapilarina-yer-verecek/
22 Haziran 2012
5:49 am
Çok haklısın Fatmanur,
🙂
http://kariyeryolculugu.com/blog/2011/11/17/gelecek-unvansiz-sirket-yapilarina-yer-verecek/ yazını destekleyen bir düşüncem var. http://ugurozmen.com/bilisim/mba-diplomasini-ne-yapmali yazısında vurguladım. Sanayi Devrimi sayesinde ortaya çıkan yönetim modelleri artık çok verimli değil. Yenilerinin ortaya çıktığını bu günlerde göreceğiz.
.
Maalesef, bu değişimi gençler kaçırıyor. Yine senin bir yazına gelen yorumlar üzerine http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/celiskiler yazmıştım. “Görev tanımımız olsun” diye en çok çabalayanlar, genç arkadaşlar. Görev tanımının bir kelepçe olduğunu anlamak istemiyorlar.
.
Orta yaştakilerin gençlere rağmen onlar için daha iyi olanı yapma, anlatma çabası olduğunu görüyorum. Umarım bu anlamazlık sadece bize mahsustur.