17 Temmuz 2010 Cumartesi

Mezuniyet töreni konuşmaları

Gerek baba, gerekse akademik bünyenin bir üyesi olarak yıllardır pek çok mezuniyet töreni konuşması izliyorum.

Büyük çoğunluğunun ne kadar bürokratik, ne kadar tek düze olduklarını bilseniz.

Öğrenciler zaten heyecanlı… “Konuşmalar bitse de diplomamızı alsak” diye bekliyorlar. Anne-babalar da aynı duygular içinde. Kimse dinlemeye hevesli değil.

Bu sırada dakikalarca süren konuşmalar… Okul idarecilerinden, Mezunlar Derneği başkanlarına kadar hepsinde benzer teraneler…  Sahneye çıkıp propaganda yapmanın ne anlamı var.  DİNLEMİYORLAR. Eğer gerçekten dinlemelerini istiyorsanız, önceden hazırlanın.

😛

Herkesin Stanford diploma töreninde konuşan Steve Jobs olmasını beklemiyorum.

Ama orada mezun olmak üzere bekleyenler, ilham verici birkaç cümleyi hak ediyor değil mi? Neden zorunlu dinleyici kitlesi gibi davranıyorsunuz? Okuldaki son anılarını muhteşem yapmak için önceden hazırlanmıyorsunuz?

Zor değil mi? Binlerce kez duydukları cümleler yerine meslekdaşlarınız için konuşmak…

😛

Etiketler: ,

Kategori: yaşamın içinden

“Mezuniyet töreni konuşmaları” yazısına şu ana kadar yorum yapılmamış

  1. Lafın bittiği bir yazı olmuş. Eline sağlık Uğur’cuğum. Esinlendirme, heyecanlandırma, coşku dolu törenler en çok imrendiklerim. Bu tür toplantılarda kalkıp, haydi tempo, tempooo!!! diye bağırasım geliyor. Kulaklarım hep güzel hikayeler duymak istiyor. Hele de okul istatistikleri verilmiyor mu ona delli oluyorum. Halbuki ne kadar güzel, duygulara hitap eden şeyler yapılabilir. Ne kadar önemli anlamlı bir gün o mezuniyet günü…

  2. Bazı mezuniyet töreni anıları için friendfeed yorumları:
    http://friendfeed.com/ugurabi/abab2155/mezuniyet-toreni-konusmalar

  3. duygulara hitap edecek, ilham verecek birkaç cümle sadece. uzun uzadıya ve klişe metinlerden daha verimli daha keyifli olur. buna hazırlanmak çok zor olmasa gerek. Biraz empati ve heyecana ortak olmak yeterli olabilir.
    Tespitiniz ve öneriniz çok yerindedir. Umarız ilham olur, ilham vermek fırsatı kendisine sunulan konuşmacılara 🙂

Yorum Yazın