23 Haziran 2012 Cumartesi

Mobilite

Genç bir girişimciden dinledim.

Ailenin tamamında müzik yeteneği varmış. Daha yetenekli olan büyük oğul piyano çalmaya başlamış. Küçük ise gitar.

Aradan birkaç yıl geçmiş. İkisi de delikanlı olmuşlar. Yazın açık hava ortamlarında kız tavlama faaliyetlerinde küçük oğul daha başarılı olmuş. Eh, koskoca piyano sokağa çıkarılamıyor.

Büyük oğul, yıllar sonra bana “Mobilite’nin önemini taaa o zaman kavradım” diye anlattı.

😀

EKLEME:

Kim bu girişimci diye sorarsanız, kendisi yazdı.

Büyük kardeş: Ahmet KIRTOK, küçük kardeş: Volkan KIRTOK

😉

Etiketler: ,

Kategori: yaşamın içinden

“Mobilite” yazısına şu ana kadar 3 yorum yapılmış:

  1. Sayın Hocam,

    Severek takip ettiğim blogunuzda mobilitenin önemini vurguladığınız hikayede ismimin geçmesi beni kısa süreliğine hikayede geçen çocukluk yıllarıma götürdü.

    Aslında gitar çalmaya başladığım zamanlarda (Ortaokulun ilk yıllarında) mobilitenin öneminin bugün olduğum kadar farkında değildim. Ama yaşadığımız her tecrübeden aslında birden çok konuda dersler çıkartıyoruz. İzninizle gitar çalmaya başlama hikayemin bana kazandırdığı diğer tecrübeleri de sizinle ve okuyucularınız ile paylaşmak isterim.

    İlkokulu bitirdiğim dönemlerde gitar çok popüler olmayan bir müzik aleti idi. Benim gitarla tanışmam tamamen tesadüf. Çok yakın iki arkadaşımın ısrarları ile onları yalnız bırakmamak için gitar kursuna onlarla birlikte yazıldım. Lise yıllarımda gitar çalmanın popüler bir şey olacağını bilmeden sadece ısrar üzerine bilinçsizce bir yola girmek gelecekte şekillenen kişiliğimde önemli yer oynadı. Ben bunu iş hayatında hep gözardı edilen şans faktörüne bağlıyorum. Herşeyi bilseniz de bilmeseniz de bazen atacağınız adımlarda şansın önemi büyük.

    Yine bilinçsizce edindiğim ısrarcı arkadaşlarım sayesinde, aslında networkünüzde geleceğin trendlerini görebilen ve sizi o yönlerde yönlendirebilen ısrarcı insanları tutmanın öneminin çok büyük olduğunu farkettim. Geniş networke sahip olmak beraberinde bu tarz kişileri de getiriyor.

    O yılları düşünmeye devam ettikçe, aldığımız kararlarda bazen hiçbir fikriniz olmasa bile Önsezilerinizle karar vermenizin öneminin büyük olduğunu şimdi görebiliyorum. En azından gitar çalmayı seçerkenki verdiğim kararda önsezilerimle hareket ettiğimi düşünüyorum. Önsezilerimizin olması bence tamamen genetik bağlarla alakalı. Piyano yerine gitar çalmayı tercih etmem de büyük ihtimal önsezilerimin eseri.

    Eğitim için doğru adres olan bir müzik merkezini seçerek günümüzün önemli klasik gitar virtüözlerinden Kadir Yılmaz’dan ders alma şansını yakalamayı da girişimde sermayenin gücüne ve bu güçle doğru kaynaklara ulaşarak hizmet almanın sağladığı avantajlar gibi görüyorum. Ailemin beni o kursa gönderecek imkanı ve vizyonu olduğu için kişisel gelişimime yatırım yapabildim ve en iyi eğitmene o hizmeti outsource edebildim.

    Tesadüf eseri başladığım gitar öğrenciliğimin ilk yılının sonunda ilk ısrarcı arkadaşım, diğer yılın sonunda da diğer ısrarcı arkadaşım kursu bıraktılar. Ben devam etmeyi tercih ederek “yaptığınız işte sebat etmenin” ne kadar önemli bir şey olduğunu yine bugün anlayabiliyorum.

    Hayatım boyunca gitar çalmak benim için hobi olarak kaldı. Hiçbir zaman profesyonel olmayı düşünmedim ve istemedim. Yıllar boyunca devam eden hobim sayesinde birçok avantaj edindim. Profesyonel olmayı seçseydim belki de sonu başarısızlıkla biten bir yola girmiş olacak ve o yılları hep kötü hatırlayacaktım. Bu durumu da “çok hırslı olmayışımın bana sağladığı avantaj” olarak görüyorum. Bazen çokta gözümüz olduğunda işler kontrolünüzden çıkabiliyor ve geri dönüşü olmayan yollara girebiliyorsunuz.

    Gitar çalmaya başlayarak edindiğim avantajlardan ilk aklıma gelenlerin başında hobilerinizin size “anlatacak hikayeler edindirdiği gerçeği.” Aslında farketmesek de toplumda dinlenen kişiler, hep anlatacak hikayeleri olup bunları iletişim kurduğu kişilerle başarılı şekilde paylaşabilen kişilerdir. Lise yıllarımda okuduğum kolejin müzik grubunda gitaristlik yapmam, liselerarası yarışmalara katılmam, o yıllarda popüler olmayan ama şuan popüler olan müzisyen arkadaşlarımın

    olması ve onlarla halen görüşüp farklı hayatlarını gözlemleyebilmem, hayatımın 6 yılını profesyonel olarak geçirdiğim organizasyon sektörü ile tanışmam, kısa dönem askerliğimi orduevinde gitar çalarak geçirmem hep müzik sayesinde oldu ve

    bana anlatacak birçok hikaye biriktirtti. Ahmet’in size bahsetmeye çalıştığı kız tavlama kısmı da aslında anlatacak hikayeler edinmenin ve akranlarınızdan farklı olmanın getirdiği kolay iletişim kurabilme yeteneği ile ilintili bence.

    O yılları düşündükçe farklı birçok şeyi şimdi daha net görebiliyorum. Hikayede geçen mobilite kısmı gerçekten önemli evet ama mobilite kısmına gelene kadar öncesinde aslında birçok verilmiş doğru karar ve harcanmış emeğin olduğu gerçeğini gözardı etmemiz gerçeği var. Mobiliteyi ürünlerine, hizmetlerine, projelerine entegre etmek isteyenlerin anlatmaya çalıştığım diğer gerçekleri atlamamaları gerektiğini, tecrübe etmiş biri olarak sizlerle paylaşmak ve dikkat çekmek isterim.

  2. Volkan,

    Yazdıkların için çok teşekkürler.

    🙂

    Yaşamın bugününü şekillendiren
    – şans,
    – aile,
    – bilinçli veya bilinçsiz edinilmiş arkadaşlar,
    – eğitim yerinin (okulun) doğru veya yanlış seçilmesi,
    – hobi ile mesleğin ayırt edilmesi,
    unsurlarını çok güzel tanımlamışsın.
    .
    Keşke bunu blog yazısı olarak yayımlasan da, bir yorum olarak kalmasa.

    🙂

  3. Hocam rica ederim.

    Yorumu yazmaya başlarken bu kadar uzun olacağını tahmin etmemiştim pek. Hiç okumadan ve editlemeden de yayınladım. Bence yorumum sizin yazınızla birbirini tamamladı ve bütünlük açısından burada yayınlanması blogumda yayınlanmasından çok daha doğru bir karar oldu.

    Bu blog yazısını kaleme aldığınız için asıl ben size teşekkür ederim.

    Sevgi ve Saygılarımla
    Volkan

Yorum Yazın