Olgular ve Duygular
Bir tecrübe yaşandığı zaman 2 etmen vardır.
- Olgular, gerçekler
- Kişisel duygular, düşünceler, yorumlar
Gerek başkasına anlatırken, gerekse karar verirken bu ikisini ayırmak gerekir. “Bana hakaret etti” değil de “Bana şunları söyledi” diye düşünmeye başlayınca, daha sağlıklı karar verilir.
😉
Genç arkadaşlarla sohbetlerimiz oluyor. Önemli kararlar gerektiren anlarda fikrimi sorarlarsa (onların yerine karar vermemek ama nasıl düşünülmesi gerektiğini anlatmak için) şunu söylüyorum:
Olguları ve duyguları ayır.
Olgular ışığında bir kez daha düşün.
- Not: Çuvaldızı batırmadan önce, iğnemize bakalım. TEB ve Turkcell ile yaşadıklarım nedeniyle artık önyargılı olduğumu, birçok yazıda baştan söylüyorum. Okurları önyargı tuzağına düşürmemek ve olgularla duyguları ayırmak için.
😛
Etiketler: karar verme, kavram
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
5 Eylül 2012
10:01 am
Benim gibi fevri ve ani kararlar verebilen insanlar için güzel bir nasihat doğrusu. Gerçi ilerleyen yaşla birlikte, insan olgunlaşıp, bu şekilde davranmayı biraz daha iyi becerebiliyor.
Çok duygusal hareket edip, kızgınlıkla bir karar aldığımda bu kararı etrafımdaki insanlara izah edebilmek için olgulara duyguları karıştırıp, onlara önyargı enjekte ederek, kendimi eleştiriden uzak tutmaya çalıştığım olmuştur. Bazıları inanır, bazıları inanmış görünür, bazıları ise yutmaz:)
5 Eylül 2012
10:11 am
“Tecrübe” denen yaşanmışlığın neden en pahalı şey olduğunu hatırlattığınız için teşekkürler hocam. Ayrıca bu pahalı varlığın nasıl harcanacağının, daha doğrusu “değerlendirileceğinin” tamamen bizim elimizde olduğunun altını çizdiğiniz için de…
13 Eylül 2012
8:55 am
Olgular ve Duygular‘ın 3’üncü yazısı
4 Aralık 2012
10:15 am
Olgular ve duygular ayırt edilemezse, özeleştiri de yanlış yöne sürükleyebilir.