7 Eylül 2012 Cuma

Olgular ve Duygular (devam)

Sevgili arkadaşım Ece Ünver, blog’daki yazıyı okumuş. Bir mesaj göndermiş. Paylaşıyorum:

Olgular ve Duygular yazısını görünce geçenlerde göz attığım bir makale aklıma geldi ve sizinle paylaşmak istedim.

Demişsiniz ki

Önemli kararlar gerektiren anlarda fikrimi sorarlarsa (onların yerine karar vermemek ama nasıl düşünülmesi gerektiğini anlatmak için) şunu söylüyorum:

Olguları ve duyguları ayır.
Olgular ışığında bir kez daha düşün.

Bu iki durumun beynimizde harekete geçirdiği sistemler birbirinden tamamen farklı.  Olgulara odaklanmak analitik düşünce sistemini, duygular ise tepkisel sistemleri harekete geçirerek karar vermemizi sağlıyor.

Özellikle risk içeren kararlarda pek az insan analitik sistemi harekete geçirerek karar verebiliyor. İnsan doğası gereği, önemli ve riskli durumlarda tepkisel sistemin kontrolüne giriyor ve duygularıyla karar veriyor.

Aşağıda linki ve adını paylaştığım çalışmanın sonucu şöyle;

Riskli durumları yabancı bir dilde değerlendirmek, ( anadilden farklı) tamamen tepkisel sistemi bloke ediyor. Yabancı dilde cevap verebilmek (karar alabilmek) için öncelikle analitik sistem devreye giriyor çünkü yabancı dil ancak analitik sistem tarafından öğrenebiliniyor.

Zaten makalenin başlığı kendini çok iyi anlatmış;  The foreign-language effect: Thinking in a foreign language tongue reduces decision biases.

Belki böyle anlarda sözlerinizi yabancı bir dilde söyler ve cevabını yabancı dilde isterseniz, onlar da “olgular”a gerçekten yaklaşabilirler.

Ben hemen uygulayacağım. Yabancı dil bilenlerin bu güzel öneriyi unutmamasını dilerim.

Etiketler:

Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden

“Olgular ve Duygular (devam)” yazısına şu ana kadar 4 yorum yapılmış:

  1. Hocam,

    Muhtesem bir yazi. Paylasiminiz icin ayrica tesekkurler. Bu yaziyi okuduktan sonra insan farkina variyor karar anlarinda nasil tepkiler verdigini. Yabanci dil ile baglatinsi da ayrica dil edinimi icerisinde olanlar icin muhtesem bir kaynak.

    Tesekkurler.

  2. Olgular ve Duygular‘ın 3’üncü yazısı

  3. Yazı harika bir yazı, sadece sormak istediğim içgüdüler. Karar alırken, olgular, duygular ve içgüdüler bulunmuyor mu?

  4. Olgular ve duygular ayırt edilemezse, özeleştiri de yanlış yöne sürükleyebilir.

Yorum Yazın