Oyun kuramı ve Muhan hocamız
Bugün, ODTÜ İşletmeciliğin efsane hocası Muhan Soysal’ın doğum günü.
Muhan hoca 35 sene önce bizim öğrenciliğimiz sırasında ekonomide Oyun Kuramı (Game Theory) üzerinde durmuş ve çok önemli olduğunu anlatmıştı.
Hem iş dünyasının, hem uluslararası politikanın, hem de sosyal ilişkilerin oyun kuramı üzerine kurulduğunu, satranç oynar gibi diğer tarafların hamlelerini düşünmek gerektiğini söylemişti.
Henüz John Forbes Nash Nobel Ekonomi Ödülü’nü almamıştı. Dolayısıyla “Akıl Oyunları” (A Beautiful Mind) filmi de çevrilmemişti.
Sonraki yıllarda Nobel Ekonomi Ödülleri’nin çoğu yine oyun kuramı konusunda çalışanlara verildi. (Geçen hafta, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Nobel ödüllü dört güzel aklı “John Nash, Eric Maskin, Reinhard Selten ve Roger Myerson” İstanbul’da ağırladı.)
Oyun kuramı ilk defa Nobel Ekonomi Ödülü aldığında Milliyet gazetesinin Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi (meşhur Mülkiye denilen okul) mezunu olan yazarı Melih Aşık öğrencilik yıllarında ekonomi hocalarının “Birileri böyle bir şey çıkardı. Ama hiç önemli değil” diye söylendiğini yazmıştı.
😉
Giderek oyun kuramı hayatın diğer alanlarında da kullanılmaya başlandı.
- Bilgi Üniversitesi’ndeki toplantının açılışında, Nobel Ödüllü Roger Myerson’ın 1994 yılında oyun teorisi kuramıyla Nobel alan John Nash ve Reinhard Selten’a yaptığı teşekkür konuşmasında, “Nash ve Selten’ın çalışmaları sayesinde biz bilim adamlarının hayatları değişti. Oyun teorisi onlardan sonra tüm sosyal bilimlerde görünür hale geldi, onlara müteşekkiriz” dedi.
🙂
İşte Muhan hocamızı farklı yapan bu idi. Hemen tüm hocalar yıllar önce ezberledikleri kuramlardan başka bilgiyi kabul etmezken, yeniliklere açıktı. Üstelik, her yeniliğin peşinde koşmazdı. Vizyonu hep doğru noktayı bize göstermişti.
Muhan hocam benim kutup yıldızımdı. Öğrencisi olmaktan hep gurur duydum.
Nur içinde yat Muhan hocam.
Resim şuradan alıntıdır.
Etiketler: işletmecilik, Muhan Soysal, ODTÜ, okul, oyun kuramı
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
31 Temmuz 2012
10:43 am
Sevgili Ugur,
Hislerime tercuman olmussun. Sagol. Bugun Turkiye yi gercek anlamda yoneten yoneticilerin bircogu Muhan Soysal kariyerini gormus, ogrenmis ve benimsemis kisilerdir. Onun gibisi gelmedi, geleyecek. Nurlar icerisinde yatsin.
1 Ağustos 2012
10:29 am
Kendisinden duyduğum “Çalışırken değil harcarken zengin olunur” sözü, 7 yıllık üniversite hayatımda aklımda kalan en çarpıcı sözdür. Kendisinin öğrencilerine katkısı büyüktür. Nur içinde yatsın…
7 Ağustos 2012
2:18 pm
Sevgili Muhan Soysal’ı anlattıklarınızdan ve ondan ders alanların anılarından tanımaya çalışıyorum ve Türkiye’nin böyle eğitimciler görmüş olması beni sevindirirken, kendisinden ders alamamış bir İşletme öğrencisi olarak da üzülüyorum.
Yalnız bir Siyasal Bilgiler Fakültesi (meşhur Mülkiye) öğrencisi olarak, gündemi takip eden, uluslararası konferanslara katılan ve akademik programları düzenli olarak güncelleyen, bizi merak ettiren, sorgulatan, bol bol konuşturup, bol bol düşündüren hocalarımızın çoğunlukta olduğunu eklemek isterim.
Bir kişinin geçmişte yaşadığı talihsiz bir anıyı, Türkiye’nin en eski, en köklü ve halen de babalar gibi eğitim veren bir okuluna mal etmemek gerekir.
Nitekim ben şu anda diğer okullarda Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin hocalarının kalitesine yaklaşılabildiğini dahi sanmıyorum.
10 Ağustos 2012
12:20 pm
Ahmet,
Onlarca kez çeşitli üniversitelerin KARİYER GÜNLERİ’ne katıldım. İşe yeni mezun eleman alıp kendim yetiştirmeyi tercih ettiğim için, yüzlerce kez işe alma görüşmesi yaptım, onlarca kez işe alıp şahsen yetiştirmeye çalıştım.
Okulların etkilerini, baskın yönlerini ve bireysel farklılıkları şahsen deneyimledim. Kendimce fikir sahibi oldum.
😉
Senin yorumun üzerine bir anımı http://ugurozmen.com/yasamin-icinden/cagin-gerisinde-egitim de paylaşıyorum.
.
Bu okulun hangi üniversite / bölüm olduğunu tahmin edebileceğini düşündüm. 8 – 10 sene öncesinde olduğunu tekrarlayarak şunu söylemek isterim. Okulların öğretim düzeyi hakkında öğrencilerin kendi okullarını övmesini anlarım ama inanmam.
🙂
Adamın (ve okulun) ne olduğu iş başında belli olur.
19 Eylül 2013
10:26 am
Muhan Soysal hocam, “bir olguyu incelerken toplumsal, politik, yasal, ekonomik ve teknolojik boyutlarını birlikte ele almak gerekir” derdi.
14 Kasım 2015
10:07 am
Muhan hocama ilişkin yazılrımın linkleri
14 Kasım 2015
1:56 pm
Oyun teorisi Nobel almadan çoook önce de bize “Gelecekte önemli olacağını” söylemişti.