Rehber, DJ ve Öğretmen
Başta Finlandiya olmak üzere, Dünya’daki eğitim sistemleri değişiyor.
Bu gelişmeler hakkında ayrıntılı okumadan “Öğretmenlere gerek yok, bilgiye istediğin yerden ve istediğin zamanda ulaşıyorsun” diyenlerle sohbet ettiğimde konuya apayrı bir noktadan yaklaşıyorum.
– Profesyonel rehberlik diye bir meslek şu son 10 – 15 yılda iyice parladı değil mi?
– Evet.
– Bir kurumdan diğerine transfer olan rehberler, İstanbul (veya Uzak Doğu veya Güney Afrika) en iyi şunlarla gezilir diye şöhret yapanlar da var.
– Evet.
– Bilgi arttıkça her bilgiye ulaşılıyor değil mi?
– Evet.
– Her bilgiye istenildiği zaman ve istenildiği yerden ulaşılıyorsa, “neden profesyonel rehberlerin değeri arttı” diye düşünüyor musun?
– …
Genellikle buna yanıt veremezler. Ben devam ederim.
– DJ’lerin (disk jokeylerin) de benzer şekilde değerlendiğini gözlüyorum. Bu DJ’ler, kendileri şarkı söylemezler, beste yapmazlar… Ama diskolar “Şu DJ bizde” diye reklam yapıyor. Bir kurumdan diğerine transfer olmak için para alıyorlar. Bazı DJ’ler önemli festivallerde yer alıyor.
İstediğin parçayı, istediğin zaman ve istediğin yerde dinleyebilirken, neden şarkı söylemeyen ve beste yapmayan adamın değerlendiğini düşünüyor musun?
– …
Bu noktaya kadar dinler ve bahane üretmezse, devamını anlar. Ben de üstelemem zaten.
😉
Devamını anlamayanlar için yazayım. Gerek profesyonel rehberlik gerekse DJ’lik, ürünlerin hizmete dönüşmesi (yani her yerden ulaşılabilecek bilgi‘den çok deneyimin öne çıkması) ile parladı.
Yakında “Hizmet olarak Ürün” (Product as a Service – PaaS) kavramını çok konuşacagımızı daha önce de yazmıştım.
🙂
Finlandiya’da ders başlıkları “matematik”, “coğrafya”, “tarih” diye işlenmiyor ama bir konu üzerinde hepsini içerecek şekilde eğitim veriliyor.
İlk ve orta okulu geçtim, lisede ezberci değilseniz, zaten Tarih dersinde Birinci veya İkinci Dünya Savaşı’nı okurken, sosyal, ekonomik ve siyasi boyutlarını da merak etmiş olmalısınız. Bir adam, bir soyluyu öldürdü diye savaş çıktığına inanmamışsınızdır.
Ezberleme beceriniz zayıfsa, Tarih konularının aklınızda kalması için bir coğrafya atlası üzerinden çalışmışsınızdır.
Hasbelkader savaş alanlarına turistik yolculuk yaptığınızda hamasi öyküler dinlemek yerine coğrafi ve sayısal karşılaştırmaları dinlemek istemişsinizdir.
Özetle, eğitim zaten merak eden ve sorgulayan bireyin öğrenim deneyimine göre şekilleniyor. Araçların amaç olması engelleniyor.
Beni sorarsanız, zaten sadece CRM veya Dijital Dönüşüm anlatmıyorum. Orta kademe yönetimin sıkıntılarını, proje ekibi yönetimini, üst kademe bakış açısını, müşteri temaslarını… özetle bir CRM veya Dijital Dönüşüm Projesi yönetenin başına geleceklerin tamamını aktarmaya çalışıyorum.
Ödevini birkaç farklı derste, az değiştirerek kullanan ve iyi not alan MBA katılımcıları da çıkıyor
😉
Meraklısına, eğitim konulu yazıların tamamına şuradan ulaşabilirsiniz.
.
Etiketler: eğitim, kullanıcı deneyimi, öğrenmek, okul, PaaS
Kategori: yaşamın içinden
1 Ekim 2017
3:26 am
Linkedin yorumu ve yanıtım
.
Ali Aktuğ
OKUL SİSTEMİNİ DAVA EDEN ADAM
https://www.youtube.com/watch?v=Cz70xHnj17o&feature=youtu.be&app=desktop
.
Uğur Özmen
Kesinlikle katılıyorum. Seçmeli ders veren biri olarak, karşılaşacakları hayata daha uygun bir içerik ve yaklaşımla sunmaya çalışıyorum.
Neyse ki seçmeli ders. Zorunlu ders verecek olsam, çok daha fazla çalışmam gerekirdi.
😉
5 Ekim 2017
9:06 am
bu konuda bu günlerde şok üzerine şok yaşıyorum, sebebi abd’de okuyan çocuklarım. 5 yaşında anaokuluna giden çocuğu kütüphaneye alıştırıp o yaşta kitap sevgisini verip, 6 yaşındaki kızıma ödevinin ne olduğunu sorduğumda internette özel bir makale sayfasından makale okuyup yorumlamalarını istediklerini söylediğinde olayı bilgi yükleme değilde bilgiye ulaşmayı öğretme ve yorumlama olduğunu bir kez daha görüyorum. tabii özgüvenin ve hayal gücünün olduğu şekilde:)