24 Haziran 2009 Çarşamba

Rol çelişkisi

Hepimizin hayatında birçok rol vardır. Bir yaştan sonra aynı zamanda hem baba-anne hem de evlat durumundayız. İş yerinde de çoğunlukla hem ast, hem de amir pozisyonumuz vardır.

Aynı zamanda 2 konumu birden yaşamak, insanda sorunlar yaratabilir.  Bu nedenle hem özel hem de iş hayatının önemli kavramlarından biri de “rol çelişkisi”dir.

Kendimde nasıl çözdüğümü anlatacağım. (İtiraf edeceğim desem daha doğru olur. Nicedir üstümde bir yük…)

😉

Öğrenci asistanlık da rol çelişkisi yaratır. Hem öğrencisinizdir, hem de öğretmen (adayı). Özellikle eski arkadaşlarınız, sınavlarda göz yummanızı isterler.

Üçüncü sınıfa geçince öğrenci asistanlık için başvurdum. Yönetim İstatistiği dersinin asistanı oldum.

Bir sınav öncesinde… Sınav sorularını bir gece önceden biliyordum.

Sınıfta kalan arkadaşlarım vardı. Bazıları (şimdi bile) en yakın arkadaşlarım… Onları eve çağırdım. Sınav sorularına özgü bir ders verdim. “Bunları öğrenirseniz, soruları kolayca yapabilirsiniz” dedim.

Sakın kopya çekmeyin, lütfen tüm soruları da çözmeyin. 70 – 80 alsanız yeterli” diye de uyardım.

😛

Arkadaşlardan biri hem elinde kopyalar ile sınava girdi, hem de tüm soruları çözmeye kalktı.

  • Daha sonra, “akşam benim evden çıktıktan sonra hiç göz atmadığını” söyledi.  “Zaten sorunumu çözdüm. Zamanımı niye harcayayım ki…” diye düşünmüş.

Yakalansa, onun değilse bile benim okul hayatım sona erebilirdi.

🙁

Bu bana ders oldu. Bir kez daha rol çelişkisi yaşamadım.

Ne zaman öğrenci, ne zaman öğretmen olduğumu; hangi koşullarda ast, hangi durumda amir olduğumu…

…hemen hiç karıştırmadım.

😀

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden

“Rol çelişkisi” yazısına şu ana kadar 5 yorum yapılmış:

  1. Bu ilişkileri sistemli bir şekilde sürdürmek oldukça güç ama mümkün.Yine de belirli kriterlerde başarıya ulaşması mümkün gözüküyor değil mi ? 🙂

  2. Siz kendi kafanızda çözerseniz, ne zaman hangisi olduğunuzda nasıl davranacağınızı belirlerseniz, başarıya ulaşıyor. Hatta çevredekilere de biraz” ders” veriyor. Onlar da “rol çelişkisi” konusunda daha akıllı davranmaya başlıyor.

  3. Rol Çelişkisi yazısına eklediğim Friendfeed girdisinde, yaptığım hataları ve aldığım dersleri yazacağımı söylemiştim. İşte bir örnek daha…

  4. […] dışında arkadaş, iş sırasında patronum olduklarını bilerek davrandım. Rol çelişkisi yaşamamaya çaba sarfettim. Onlara da yaşatmadığımı […]

  5. […] söz edeceğimi söylemiştim. Birkaç tane de yazdım [1], [2] … Ama Çağan Friendfeed’de sormuş  “Gerisi nerede?…” […]

Yorum Yazın