Şanslı dönem
13 Mayıs 2011’de, Fatmanur Erdoğan ve ben birbirine yakın yazılar yazmışız.
Fatmanur, “Özgürlük, Sorumluluk Taşıyabilmektir” diyor. Ben de “-izm siz düşünmeyen doğru düşünemez” diyorum.
Yaratıcılık düşünce engellerini aşınca başlar. Stres, zaman kısıtlaması ve acil durum anonslarının – sürekli olmadığı takdirde – yaratıcılığı azaltmadığı, aksine artırdığı ispatlanmış. Yeter ki – ırkçılık, taraftarlık, inanç sistemleri, okuldaşlık, -izm’cilik gibi – düşünce engelleri olmasın.
Fatmanur’un yazısı da aynı yönde… Özgürlük sorumsuzluk değildir. Bence de serserilik ile özgürlüğü ayıran çizgi, uğruna mücadele edilmesi gereken bir şeylerin olmasıdır.
😀
Bunları yazarken aklıma, bu dönemin gençlerinin hem şanslı, hem de şanssız oldukları bir konu geldi.
Sanayi Devrimi ile oluşan tüm kavramlar yeniden irdeleniyor. Eskilerin uzmanlaştığı kavramlar dayanak olmaktan çıkıyor. Eğitim tümden gözden geçiriliyor. Özellikle yönetici eğitimleri baştan ele alınıyor.
Doğru bilinen kavramların sorgulanması, hatta bazılarının yargılanması nedeniyle oluşan belirsizlik bu dönemi yaşyanların şanssızlığı. Bazıları neye tutunacaklarını anlayamıyor. Özellikle değişimi anlamaya çaba sarfetmeyip, verileni olduğu gibi kabul etme eğilimleri varsa…
😉
Diğer yandan, bir değişimin içinde olmak, her gün değişen kavramları incelemek, birçok kavramın yeniden şekillenmesine şahit olmak da heyecan verici.
Sanayi Devrimi’ni izleyen 20 sene içinde bugünün – artık eskiyen – kavramları oluşmuştu. O dönemim içinde olmak gibi… Oluşumun şahidi olmak, “ben oradaydım” diyebilmek…
Eğer değişimden korkmuyorsanız, değişimden kaçmak için dogmalara ve inançlara sığınmak yerine evrensel değerlere odaklanıyorsanız, kavramları sorguluyor ve gerekçelerini öğrenmeye çalışıyorsanız çok ama çok şanslısınız.
Bilinçli bir tüketici ve üretici iseniz, her şeyin farkında olacaksınız. Tarih oluşurken olay mahallindesiniz, belki tarihi siz yazarsınız.
Kim bilir?
😉
Etiketler: değişime uyum, değişimi yönetmek, eğitim, felsefe, okul, sanayi devrimi
Kategori: yaşamın içinden
20 Ekim 2011
10:37 am
NoktaMedya’nın kurucusu ve CEO’su Sn. Tümay ASENA da “bu dönemin değişim açısından önemini” vurgulayanlardan. (Bu link’te)
10 Mayıs 2013
11:19 am
Batı yönetim felsefesi, değişen kurallara uyum sağlayamıyor. Bu fırsatları değerlendirmeliyiz?
3 Temmuz 2013
9:35 am
Bugünler tüm dünyada yeni oluşumların doğuşunu müjdeliyor. Bu nedenle günümüz gençliği için şanslı bir dönem. Sadece içinde yaşayarak geçmişten farkını ve sunduğu fırsatları anlayamayız.
21 Temmuz 2013
3:22 pm
Bilişim döneminde değişenleri (4 yıldır) anlatmaya çalışıyorum. Dönüşümü anlayanlar çok şanslı olacak diye vurguluyorum
23 Ekim 2013
6:12 am
Bir eğitim yazısı daha…
11 Haziran 2014
6:48 am
Bazıları bu değişimi ve Şanslı Dönemi anlamadan içinde yaşıyorlar