8 Temmuz 2010 Perşembe

Sebep-sonuç ilişkisi

Dönem notları Haziran ortasında açıklandı. Şöyle bir mesaj aldım.

Olumsuz yorumlara neden hayret etmediğimi biliyorsunuz. Daha dün yazdım.

Başarılı öğrenciler bile…” Derste benimle kapışan öğrencilere de önyargılı bakmadığımdan; not verirken etkilenmemek için isimleri kapalı şekilde sınav kağıdı okuduğumdan; benimle ilişkisi ne olursa olsun hak ettikleri notu verdiğimden… onlar bile.  Geçer notu kriter almak yanlış.

😉

Bunlar önemli değil. Yukarıdaki yazının üslubu önemli. “Olumsuz yorumlara rağmen dersi aldığın için geçer notu hak ettiğini mi düşünüyorsun?” diye sormak geliyor insanın aklına…

Final sınavına giren 14 öğrenciden  7 tanesi 90 – 100 arası not almışken, ite-kaka 22 almış olan öğrenci bunu yazıyor. 5 ödevden sadece 2sini yapmış üstelik.  Ödevlerden biri de “adın soyadın, mezun olduğun okul, vb…”  (Yani 4 ödevde 1 tane yapmış gibi de alabilirsiniz.)

Neden düşük not aldığı aslında mesajın içinde… Sebep-sonuç ilişkisini bu kadar yanlış kurarsanız, okul sonrasında da başarılı olmanız ihtimali çok az.

😛

Kategori: yaşamın içinden

“Sebep-sonuç ilişkisi” yazısına şu ana kadar 9 yorum yapılmış:

  1. :)) Benim de bu mantıkta bir ev arkadaşım vardı Hocam. Kendilerine sorarsanız eşsiz bir fikir yapıları var. O yüzden biz hep onları eksik değerlendiriyoruzdur, tekrar değerlendirilmek, deyim yerindeyse daha göünmeyeni görür olduklarını düşünerekten bir sonuca varmamızı beklerler. Oysa biz, onlar çok başka bir şeyden bahsederken bile farkederiz mantık yapılarını. Tabi bunu anlatsak da anlamayacaklar:)

  2. Zeynep,
    Çok haklısın. Daha dün yaşadım. Dur bunu da yazayım bloga…

  3. Uyarılara rağmen bildiğini okuyacak, işi (nazik yazarsak) çuvallattıktan sonra bana gelip “Şimdi ne yapacağız?” diye soracak, fırçayı yeyince de “sadece eleştiriyorsunuz, çözüm önermiyorsunuz” diyeceksiniz.

    Sizi nasıl yetiştiriyorlar?

  4. Arkadaş emaile subject bile ekleyememiş, bir de böyle zorla nasıl not istiyorlar, hakkaten komik…
    Ama en komigi de kendi hislerine bir türlü karar verememiş olması, hem şaşırmış, sonra tereddüt etmiş falan…:-) ama “yine de devam etmiş”, bravo dogrusu!…

  5. Meraklısına, başka bir sebep-sonuç ilişkisi

  6. İlginç tesadüf: Daha önceki Kendini Doğrulayan Kehanet yazısından önce de Sebep-Sonuç yazmışım.

  7. Sayın Hocam,
    Siz bunlara fazla takılmayın bence. Ne bu tür öğrenciler biter ne bu tür tartışmalar. Ben zamanında nice öğrenci ile çok tartışmaya girmişimdir bu konularda. Onlar haklı cıkar her zaman kendilerince. Harcadığınız zamana yazık olur ve girdiğiniz stres ile kalırsınız. Bu kafadaki adamlar 20’sinde ne ise 30-40’ında da o olur. Tecrübe ile sabittir.Ama mesleğin cilvesi… Bence değerli zamanınızı ayırıp , konuyu ciddiye alıp bloga yazmaya bile değmezdi. Lakin bir sonraki yazınız güzel olmuş buna vesile ile…
    Saygılar, Sevgiler…

  8. Y nesli ile çalışma iştahım Young Guns projesiyle birlikte sona erdi.

  9. Bir Y kuşağı yazısı

Yorum Yazın