Takdir / Başarı ilişkisi
Muhan Soysal hocamın hem kişisel gelişim hem de profesyonel bakış açısı için kesinlikle önemli olan ikili karşılaştırmalarından biri de Takdir odaklılık / Başarı odaklılık idi. (Bir önceki karşılaştırma için Hazzı ertelemek yazısını okuyun.)
😉
Tatil köyünde, sabah yürüyüşümdeydim. 8 – 10 yaşlarda kız çocuğu, bir hamakta yan (salıncak gibi) oturmuş, bir yandan sallanıyor, bir yandan bağırıyordu.
“Anneeeee, anneeee, anneeee”
Sürekli tekrarlanan bu ses beni rahatsız etti. Saymaya başladım. 13’üncüden sonra annesi yanıtladı:
– Efendim kızım.
– Anne bak sallanıyorum.
– Aferim benim kızıma…
İşte, hiçbir başarısı olmayan ama “takdir” edilmiş bir çocuk. Böyle [1] – [2] yetiştiriliyorlar. Zaten normal olan her hareketinde takdir bekleyecek. Onu işe aldığınızda… Sizin için çok zor olacak.
😉
Başarı ise, takdir edenden bağımsız bir kavram. Daha evrensel, daha geleceğe yönelik, daha kalıcı olmalı. Bazen kimsenin takdiri olmasa da, yapanın bunu “başarılı” nitelemesi yeterli. Zaten bağımsız ölçüm kriterleri de öyle söyler.
Okuyalım, Muhan Soysal hocam ne demiş?
Ölçüm yapmanın önemini vurgulamış. (Kitapta birçok yerde daha vurgulanıyor.) Ölçüm, tarafsız bir kriter ile bakmayı gerektiriyor da ondan. Kendinle, performansınla, hedeflerinle baş başa kalıveriyorsun.
Başarıya odaklananlar, olaylara ve kendi hedeflerine daha gerçekçi ve hatalardan ders alacak şekilde bakıyor.
😀
Bizde neden olmuyor derseniz, suçu kendimizde arayalım. “Gerçekçi bakış” yazısının friendfeed yorumlarında Senih Özkiper yazmıştı.
“Ancak unutmayınız ki, oyuncuların bu yorumu kadar, toplumun da soğukkanlı ve akılcı tepkiler vermesi önemli. Oğlum 9 yaşında ve futbol oynuyor. Bir maçlarında rakip takımın kalecisine yediği gol için salyalar saçarak “şerefsiz” diye bağıran veli gördüm bu memlekette.”
Senih bey haklı. Soğukkanlı ve akılcı tepkiler veremeyen toplum, uluslararası başarıları tesadüfen yakalar. Sürdürülebilir de olmaz zaten.
😉
Etiketler: başarı, Muhan Soysal, süreklilik, takdir
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
10 Temmuz 2015
10:16 am
Kitap demişsiniz ama bağlantısına ulaşılamıyor. Adını verirseniz okumak isterim.
13 Temmuz 2015
7:55 pm
Merhaba Mehmet Kara
Kitap şu linkteki http://ugurozmen.com/tag/muhan-soysal/page/4 kitap.
Bildiğim kadarıyla ilk baskısı bitti. Şimdi ikinci baskı hazırlanıyor diye biliyorum.