28 Ağustos 2012 Salı

Uzmanlık / içselleştirme

Uzmanlığın bilinçli bir çaba ile kazanıldığını yazmıştım. Bu bilinçli çaba, düşünce yapısına ve davranışlara etki eder. Olan biteni uzmanlığı çerçevesinde görmesini ve yorumlamasını sağlar. Kavramsal konularda derinleştikçe, bilgisi yeterli olmayanların bulamadığı ilişkileri çözer.  Giderek daha fazla kaynaktan beslenir. Dolayısıyla bilgi birikimi daha hızlı derinleşir. Fark açılır.

  • Bazen meslek körlüğüne de neden olabilir. Tek aracı çekiç olanın herşeyi çivi zannetmesini sağlayabilir.

Osman Ata Ataç hocamın dediği gibi 15 yıllık tecrübe ile 1 yıllık tecrübenin 15 kere tekrarlanmasını karıştırmamak gerekir“.  Aradaki farkı yaratan şey alışkanlık değil, bilinçli çaba ile içselleştirmedir.

😉

Kimisi bir konuda sürekli konuşur. Davranışlarına bakarım. Söylemini içselleştiremeyenin güncel / popüler rüzgarlara kapıldığını düşünürüm. Ne kadar konuşursa konuşsun, davranışları ile söyledikleri tutarlı değilse uzman olduğuna inanmam. Muhtemelen yarın, bir başka popüler konunun uzmanı gibi konuşacaktır.

“20 yıldır hizmet sektöründeyim” diyen adam daha lokantaya girerken garsonu azarlıyorsa, anlarım ki henüz hizmet sektörü dinamiklerini öğrenememiştir.

😛

 

Meraklısına: Uzmanlık konusu bu blogda çok kez yer aldı:

 

Etiketler: , ,

Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden

Yorum Yazın