Yasal haklar ve unvanlar
Unvan konusunu açmıştım da kıyamet kopmuştu. [1], [2], [3], [4], [5]… İlginç örneklerle devam edeceğim.
- Mali müşavirlik yasası ilk çıktığında, üniversitelerin “idari ilimler” fakültelerinde belli bir unvandaki tüm öğretim üyeleri, “mali müşavir” (SMMM diyorlar galiba) olma hakkını kazandılar. İstersen işletmecilik bölümünde ol ve istatistik dersi ver. Mezun olduğun günden beri muhasebe ile ilişkin olmasın farketmez. SMMM oluveriyordun.
- Bir dönem yasa çıktı. Akademisyendin. Milletvekili seçildin. TBMM’nde bulunduğun süre zarfında tez ile uğraşamadın. Dönem bittiğinde otomatikman bir üst unvana hak kazanıyordun. Yani Dr. olarak başlarsan Doçent olarak bitiriyor; Doçent olarak başlarsan Prof. olarak sona erdiriyordun. Ne de olsa, seçilmeseydin bir üst unvan için çalışacaktın ve mutlaka başarılı olacaktın.
Hani bunlar aslında sınavlar sonucunda “hak” edilen meslekler / unvanlar ya… Akılda bulunsun diye yazdım. Örnekler kolay bitmez…
😛
Etiketler: akademi, kanun, sınav, ünvan
Kategori: İş hayatı, yaşamın içinden
28 Mart 2009
11:49 am
Hocam bir mali müşavir olarak yani smmm olarak çok büyük haksızlıkların olduğunu biliyorum.Bu konuda şimdiki Türmob , sıkı durun ( Türkiye serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirler, yeminli mali müşavirler odası ( başkanı, eski ekonomi bakanı, İstanbul ticaret üniversitesindeki hocam Masum Türker sayesinde muhasebecilik mesleği biraz olsun hak ettiği yere geliyor.
Siz daha iyi bilirsiniz ama yurt dışında mali müşavirlik mesleği çok daha fazla bir şekilde saygı görürken bizim meslegimizde bu olmuyor. Ayrıca hukuk fakültesi mezunları dahi mesleğe giriş yapabiliyor.Çok çetrefilli bu konu..
28 Mart 2009
12:17 pm
Yurt dışında çok ağır sınavlardan geçerler. Bir unvan değil, bir meslektir CPA (Certified Public Accountant – Yeminli Kamu Muhasebecisi). Öyle ki, muhasebe kitabı yazan Profesörler bile CPA unvanını eklerler.
Bir yazımda sözünü etmiştim. Mesleği korumak ve yüceltmek, daha çok taraftar toplayarak değil, meslek kurallarını ve ahlakını sıkı temellere dayandırarak mümkündür.
28 Mart 2009
2:35 pm
Evet bizim ülkedeki bazı smmmlerde kartvizitleirnin ingilzice versiyonlarında cpa kullanıyorlar gerçi bu yanlış.Hocam bir de şu var, misal amerikada cpa olabilmek için okul bitince sınava girip hemen alabiliyormuşsun.Tamam zor olduğunu biliyorum ama sınavı zor yap herkese girme hakkı ver.Bizdekiler böyle değil.Misal benim ymm olabilmem için 10 sene smmm olarak çalışmam lazım.Şimdi ben büro değil bir şirkette çalıştıgım için şirkette çalışmış olmam 10 seneden sayılmıyor.Aynı zamanda şirkette çalışan smmmlerin sayılabilmesi için ticaret sicil gazetesinde falan yazılması lazım.Burada hem muhasebeciler hem şirketin sahipleri biraz soguk bakaibliyor.
Meslek yasası daha yeni çıktıgı zamanlarda 5 sene çalışanı smmm 10 sene çalışanı ymm yaptılar.Bu ülkede sadece 3200 civarı ymm olmasının nedeni bu meslege giriş şartlarını çok zorlaştırmış olmalarıdır.Sınavlar zor olsun ama giriş şartları zor olmasın.
Misal amerikada vergileri çıktıktan sonra bir cpa 200.000 USD falan para kazanabiliyor.Neyse ben de hayırlısıyla şu yükske lisansı bitirip bir doktorama başlasaydım.